Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rebel z geta. Benzema nevie uniknúť pred minulosťou

Bol to jeho večer. Nie Cristiana Ronalda, ani Roberta Lewandowského.

02.05.2018 17:01
Karim Benzema Foto: ,
Útočník Realu Madrid Karim Benzema oslavuje vyrovnávajúci gól na 1:1.
debata (1)

Postupový výsledok (2:2) Realu Madrid v odvete semifinále Ligy majstrov režíroval Karim Benzema. Mníchovskému Bayernu strelil dva góly, čo v konečnom zúčtovaní znamenalo tretiu finálovú účasť Realu za sebou.

Barcelona vycúvala

Písal sa apríl 2008. Športový riaditeľ FC Barcelona Txiki Begiristain mal od klubového manažmentu jasné pokyny – nájsť hrotového útočníka, ktorý bude základným kameňom obnovy mužstva. V Lyone si vyhliadol Benzemu. Dvadsaťročný mladík udivoval pohybom, technikou i zabijackým inštinktom v pokutovom území.

Kluby sa rýchlo dohodli na odstupnom, Katalánci mali zaplatiť 30 miliónov eur. Vedenie FCB však urobilo poslednú previerku. Begiristaina poslali do Bronu, na lyonské predmestie, kde sa Benzema narodil a vyrastal.

Barcelonskí bosovia sa obávali, že introvertný hráč bude mať problém zvyknúť si na život v Španielsku. Uzavretosťou pripomínal krajana Nicolasa Anelku, ktorého angažmán v Reale Madrid sa skončil fiaskom. Negatívne referencie išli aj o zázemí, z ktorého Benzema pochádzal a stále s jeho členmi udržiaval styky.

Real vyradil v semifinále Ligy majstrov Bayern Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Bayernu Mníchov a Realu Madrid pred...

Begiristain konzultoval svoje zistenia s vedením FCB i trénerom Frankom Rijkaardom a z dohody zišlo. O rok priletel do Lyonu prezident Realu Madrid Florentino Perez a jemu už bočné vplyvy neprekážali. Položil na stôl 35 miliónov a získal vytúženú posilu.

Investované peniaze sa Madridčanom niekoľkonásobne vrátili. Benzema je piatym najlepším kanonierom v histórii Ligy majstrov, v La Lige doteraz nastrieľal 127 gólov. Mimo ihriska sa však šéfovia Barcelony nemýlili: problémy a Benzema idú ruka v ruke.

Vydieranie Valbuenu, radovánky s Ribérym

Potomok francúzskej matky a alžírskeho prisťahovalca to od malička nemal ľahké. Ulice v Brone ovládali gangy, násilie a kriminalita boli na dennom poriadku. Nájsť si kamarátov a partiu, ku ktorej môžete patriť a poskytne vám ochranu, nebola potreba. Bola to nevyhnutnosť.

„Bol skromný, so slušnými maniermi. V mužstve ho mal každý rád. Problémy však nastali, keď bol so svojou partiou z detských čias,“ spomína Robert Valette, ktorý viedol útočníka v dorasteneckom tíme Lyonu.

Benzema si za peniaze z prvého profesionálneho kontraktu nekúpil nový byt či auto. Vrátil sa do geta, kde vyrastal. Medzi svojich. „Nikdy sa od nich neodpútal. Zostal s nimi spojený pupočnou šnúrou. Je obeťou lojality, ale ak pochádzate z geta, platia nemenné pravidlá,“ pripomína Valette.

Thank you for all the support!!! On road to Kiev! #13

Príspevok, ktorý zdieľa Karim Benzema (@karimbenzema),

S Benzemom je spojené najmä jedno meno. Karim Zenati, priateľ od detstva a zároveň vplyvný člen lyonského podsvetia.

V roku 2015 sa prevalila aféra, keď trojica mužov vydierala Mathieua Valbuenu, Benzemovho kolegu z francúzskej reprezentácie. Za to, že nezverejnia sexuálne video, na ktorom bol Valbuena s neznámou ženou, požadovali značný finančný obnos.

Trojica kontaktovala Zenatiho, ktorý do celej veci zatiahol aj Benzemu. Spoluhráča z národného tímu mal prehovoriť, aby vydieranie nebral na ľahkú váhu a radšej zaplatil. Reakcia Valbuenu? Obrátil sa na políciu, ktorá zatkla niekoľkých mužov, vrátane Benzemu.

Útočníka kvôli účasti na prípade vyradili z reprezentácie a prišiel aj o účasť na domácich majstrovstvách Európy 2016.

Dva roky predtým stál pred súdom a čelil obvineniu, že spolu s iným francúzskym reprezentatom Franckom Ribérym zaplatili za sexuálne služby dievčaťu, ktoré v tom čase nebolo plnoleté. Obaja mali šťastie, pre nedostatok dôkazov ich sudca oslobodil.

Životný výkon

V utorok večer sa však Benzema sústredil len na futbal. Okrem dvoch gólov až sedemkrát vybojoval späť stratenú loptu, čo bolo najviac spomedzi domácich a zároveň najviac v jeho kariére v drese Realu.

„Karim si zaslúžil góly a rovnako aj pochvalu za výkon. Ľudia ho neprestávajú kritizovať, ale on na každom tréningu pracuje na maximum. Vieme, že pre naše mužstvo je nenahraditeľný,“ chválil spoluhráča brankár Keylor Navas.

Benzema predviedol pred domácimi fanúšikmi jeden z najlepších výkonov kariéry. Vie, že takýmto spôsobom si ich získa na svoju stranu a potom mu zabudnú aj jeho prehrešky mimo ihriska. Dostane na to šancu aj vo finále Ligy majstrov?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Karim Benzema #liga majstrov vo futbale