Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez pravej ruky. Liverpool klope na brány finále

Vravia tomu aj heavy metal futbal. Agresívna hra v šialenom tempe, vysoké napádanie, využívanie súperových chýb na rýchle kontry.

02.05.2018 10:00
Jürgen Klopp, Eusebio Di Francesco Foto: ,
Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp a kouč AS Rím Eusebio Di Francesco.
debata

Pomôcť by mal aj trojgólový náskok z prvého duelu. „Nič nie je rozhodnuté. Stať sa môže všetko, je to futbal,“ varuje pred dnešným súbojom kouč LFC Jürgen Klopp.

Frankov žiak

Vždy to mal v sebe. Že raz bude trénerom, vedel aj Wolfgang Frank. Kloppa viedol v FSV Mainz ako hráča a neskôr ako svojho nasledovníka. Učen pozorne počúval a písal si poznámky. Študoval u kouča, ktorý v hre svojich zverencov zaviedol revolučné prvky. Ako prvý v Nemecku zrušil posledného obrancu za defenzívnou štvoricou a stál na začiatkoch tzv. gegenpressingu. Germánsky pojem charakterizuje Kloppov futbal.

Veľa ľudí si pod gegenpressingom predstavuje, že hráči za každú cenu naháňajú súpera. A keď získajú loptu, tak s ňou čo najrýchlejšie utekajú do brány. Je v tom však oveľa viac.

„Stavia pasce. Jedného alebo dvoch hráčov súpera úmyselne nechá voľných tak, aby prihrávka smerovala do jeho tímom pokrytého územia. A v prípade zisku lopty sú už jeho útočníci vo voľných miestach, ktoré vytvorili takéto pasce,“ píše v knihe o liverpoolskom trénerovi futbalový expert Raphel Honigstein.

Hráči Liverpoolu sa tešia z gólu do siete AS... Foto: Reuters, CARL RECINE
Salah Liverpool Hráči Liverpoolu sa tešia z gólu do siete AS Rím. Mohamed Salah - z úcty k bývalému klubu - nie.

Voľba vlastníkov bola jasná

Pri Kloppovom štýle treba byť trpezliví. Vedeli to v Mainzi i v Dortmunde. Borussia nedokázala prvé dva roky konštantne vyhrávať napriek tomu, že pravidelne nad súpermi herne dominovala. Potom však prišli úspechy. Dôverne to kopíruje jeho liverpoolsky príbeh.

Keď pred troma rokmi hľadal Liverpool trénera, na pohovore bol aj Carlo Ancelotti. Majiteľom vtedy povedal: „Potrebujeme dobrého stopéra, kvalitného stredopoliara a top kanoniera. Kostra tímu potrebuje byť silná,“ vravel taliansky kormidelník.

Klopp ponúkol vedeniu svoju ideu: „V prvom rade, musíme na svoju stranu získať ľudí. Futbal nie je len o taktike a nákupe hráčov. Je o energii, obrane či eufórii. Aj o tom, ako urobiť niečo väčšie ako tím.“

Voľba amerických vlastníkov LFC bola jasná.

Bude mu chýbať pravá ruka

Charizmatický tréner je obľúbencom fanúšikov i novinárov. Zápasy energicky prežíva pri postrannej čiare, na tlačovkách baví bonmotmi. Keď sa smeje, pochváli sa dokonalým chrupom. „Áno, mám nastrelené vlasy. No a čo?,“ priznal sa pred časom.

Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp. Foto: Reuters, ANDREW BOYERS
Jürgen Klopp Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

V stredu v Ríme však bude mať o jeden dôvod na úsmev menej. Željko Buvač, jeho dlhoročný asistent, dočasne odstúpil zo svojej funkcie. Oficiálnym dôvodom sú osobné dôvody.

S Buvačom sa stretli pred 17 rokmi, keď hrali spolu za Mainz. Spoločne s ďalším asistentom Petrom Krawietzom tvoria úspešný trénerský triumvirát, pôsobili spolu v troch kluboch.

Britská médiá však informovali, že za odchodom Bosniaka sú jeho osobné nezhody so šéftrénerom. Vyvrcholiť to malo hádkou po sobotňajšom zápase so Stoke City. Liverpoolčania v generálke na zápas v Ríme len remizovali a to Klopp, ako má vo zvyku, šetril opory len minimálne.

Polícia v akcii

Súboj v Ríme má štatút najvyššej rizikovosti. Do večného mesta sa chystá päťtisíc Angličanov a dajú sa očakávať problémy. Minulý týždeň po ataku talianskych ultras totiž zostal v kritickom stave 53-ročný Liverpoolčan. Navyše, história útokov na anglických fanúšikov v Ríme je veľmi bohatá, štatistika počíta tucet pobodaných.

Fanúšikovia Liverpoolu pred zápasom Ligy... Foto: SITA/AP, Peter Byrne
Liverpool fans Rím Fanúšikovia Liverpoolu pred zápasom Ligy majstrom proti AS Rím.

„Fanúšikovia Liverpoolu sa nemusia ničoho báť. Dostane sa im dostatočnej ochrany. Len sa musia správať v súlade s talianskymi zákonmi,“ sľúbil rímsky komisár Giorgio Luciani. Napriek tomu polícia vydala výstrahu, že v určitých častiach mesta sa neodporúča dávať najavo klubovú príslušnosť.

Stredajší program

Odveta semifinále: 20.45 AS Rím – FC Liverpool, prvý zápas 2:5 (Jednotka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #AS Rím #Jürgen Klopp