Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zjazvený klenot. Zlomí madridský komplex?

Jeho životný príbeh, plný bolesti, guráže a ľudskej statočnosti, je inšpiráciou pre mladých futbalistov.

01.05.2018 06:50
SOCCER-CHAMPIONS-BAY-MAD/ Ribéry Foto: ,
Franck Ribéry.
debata

Franck Ribéry (35) verí, že futbaloví bohovia ešte raz budú stáť na jeho strane. V odvete semifinále Ligy majstrov, v ktorej sa francúzsky stredopoliar a jeho spoluhráči z Bayernu Mníchov predstavia na pôde Realu Madrid, budú Bavori doháňať jednogólové manko.

Preletel predným sklom

Nikdy nespoznal svojich biologických rodičov. Zrejme je to dobre, pretože tí ho ako nemluvňa zavrhli a v jeden letný deň roku 1983 položili pred dvere kostola. Adoptovala si ho náhradná rodina. Osud sa s ním opäť pohral, keď mal malý Franck dva roky.

Pri vážnej automobilovej nehode utrpel zranenia, ktoré ho poznačili po zvyšok života. Výsledkom bolo viac ako sto štichov, ktorými museli malého chlapca pozašívať.

Time goes by so fast... ⏩⏩⏩ #FlashbackFriday #Transformation #FR7

Príspevok, ktorý zdieľa Franck Ribéry (@franckribery7),

„Sedel som vzadu a nemal zapnuté bezpečnostné pásy. Po náraze som preletel predným sklom. Takmer sa to skončilo tragédiou, ale v určitom zmysle mi to pomohlo. Ako dieťa ma to motivovalo,“ spomína Ribéry.

Jazvy ho zdobia po celom tele. Tú najväčšiu má na tvári, tiahne sa po celej pravej strane.

„Bolo to náročné. Posmievali sa mi nielen spolužiaci, ale aj ich rodičia. Ale ja som sa nikdy neľutoval. Boh mi dal túto odlišnosť a ja som bol na ňu vždy hrdý. Jazvy mi dodali silu a vyprofilovali môj charakter,“ vraví.

Trofej mu vyfúkol Ronaldo

Útočisko pred posmeškami ostatných mu ponúkol futbal. Nevysoký hráč od začiaku kariéry vynikal výborným driblingom a citom pre prihrávku. Na začiatku kariéry sa pretĺkal v priemerných kluboch. Zlom prišiel v roku 2005, keď ho angažoval Olympique Marseille.

Dve kvalitné sezóny ho posunuli do hladáčika viacerých elitných klubov. Bitku o jeho služby napokon vyhral Bayern, ktorému je Ribéry verný dodnes. „Bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote. S Bayernom som dokázal všetko, po čom som kedy túžil,“ pochvaľuje si.

Najväčšie osobné sklamanie prišlo po najúspešnej sezóne. V ročníku 2012/13 vyhral Bayern domácu súťaž, Nemecký pohár i Ligu majstrov. Nominovali ho na Zlatú loptu. V konečnom poradí však skončil až tretí. Za Ronaldom a Messim.

„Cítim som sa, akoby ma okradli. Veď som s klubom vyhral všetko, čo sa dalo. Bola to veľká nespravodlivosť,“ spomína hráč.

Boj do poslednej minúty

Už v prvom zápase v Mníchove mohol byť gólovým žolíkom. Mal tri solídne príležitosti, ale obranu Realu na čele s brankárom Keylorom Navasom neprekonal. Ribéry je však pred odvetou optimistom.

„Real vyhral bitku, ale nie vojnu. Pykali sme za to, že sme nepremenili naše príležitosti. Ak zopakujeme výkon z domáceho zápasu, šance na góly opäť prídu. Bude to boj do poslednej sekundy,“ burcuje.

Bayern prehral s odvekým rivalom posledných šesť vzájomných duelov. Ak chce uspieť a postúpiť, musí zlomiť madridský komplex. Pomôže mu k tomu aj Ribéry?

Utorkový program

Odveta semifinále LM (20.45) Real Madrid – Bayern Mníchov, prvý zápas 2:1 (Digi Sport 4, ČT Sport).

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Real Madrid #Franck Ribéry #liga majstrov vo futbale