Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Červenajúci sa starček zastavil Ronalda. Real však nie

Učeň vyškolil profesora. Súboj gigantov v úvodnom semifinále futbalovej Ligy majstrov, v ktorom Real Madrid zvíťazil na ihrisku Bayernu Mníchov 2:1, prinieslo stret dvoch trénerských generácií.

26.04.2018 08:31
debata (2)
Tréner Bayernu Jupp Heynckes a jeho náprotivok... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Jupp Heynckes, Zinedine Zidane Tréner Bayernu Jupp Heynckes a jeho náprotivok z lavičky Realu Zinedine Zidane (v pozadí).

Nikdy nehovorí nikdy

Keď súčasný kouč Bayernu Jupp Heynckes dostal prvé trénerské miesto (sezóna 1979/80), vtedy sedemročný Zinedine Zidane len začínal s futbalom na sídlisku na predmestí Marseille. Heynckes veľmi rýchlo poprel pravidlo, podľa ktorého bývalí výborní hráči nie sú schopnými trénermi.

Pod jeho vedením Borussia Mönchengladbach bojovala o špicu v Bundeslige, doviedol ju aj do finále Pohára UEFA. Nasledovalo angažmán v Bayerne, na prvý pokus tam vydržal štyri sezóny. Bol to on, kto pred 20 rokmi doviedol Real Madrid opäť na európsky trón. V amsterdamskom finále Ligy majstrov zdolali Madridčania Juventus a Heynckes slávil dovtedy najväčší triumf v kariére.

Najlepšie momenty si však skúsený stratég spája s Bayernom. V sezóne 2012/13 poskladal a viedol – podľa mnohých – najlepší tím Bayernu v klubovej histórii. Bavori vtedy dosiahli prestížne triple – vyhrali Bundesligu, Nemecký pohár i Ligu majstrov.

„Odchádzam na vrchole. Dosiahol som všetko, po čom som túžil. Mám problém s vyslovením slova ‚nikdy‘, ale môžem potvrdiť, že nemám úmysel trénovať opäť,“ vravel Heynckes pred piatimi rokmi a tešil na zaslúžený dôchodok.

Ani na šiesty pokus

Keď sa však vedenie Bayernu vlani na jeseň ozvalo s prosbou o pomoc, neváhal. Zaskočil za odvolaného Carla Ancelottiho a ‚efekt Jupp‘ sa dostavil okamžite. Čoskoro 72-ročný prísny tréner s veľkou autoritou vytvoril z hviezd Bayernu jednoliaty, fungujúci celok. Do stredy vyhral 31 z 35 zápasov (a dve remízy, dve prehry).

Ani on však zatiaľ nepomohol zlomiť madridský komplex. Bavori na domácom trávniku v stredu viedli, mali ďalšie šance, ale napokon s veľkým rivalom prehrali aj šiesty vzájomný zápas za sebou.

Zápas Bayern Mníchov - Real Madrid v obrazoch Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Joshua Kimmich z Bayernu sa raduje z úvodného...

„Nezaslúžili sme si prehrať. Našu hru poznačili zranenia a vynútené striedania. Hrali sme výborne, škoda nepremenených šancí. Pred odvetou som optimista,“ vravel kouč s prezývkou Osram (nemecký výrobca žiaroviek).

Odkiaľ sa vzala? Heynckes je legendárny tým, že v zápale hry a emócií mu tvár vzplanie červeňou. „Nenávidím, keď ma tak volajú. Ale novinári sú tvrdohlaví,“ reagoval viackrát.

Zidanov brilantný ťah

Červený bol aj včera. Najviac po hodine hry, keď sa trestuhodnou prihrávkou prezentoval inokedy spoľahlivý obranca Rafinha. Zaváhanie Brazílčana využil Real na rýchly protiútok a Marco Asensio chladnokrvne strelil víťazný gól.

Ten bol tajnou zbraňou Zinedina Zidana, ktorý ho poslal na ihrisko len niekoľko minúť predtým.

Zinedine Zidane tlieska svojim hráčom po výhre... Foto: SITA/AP, Matthias Balk
Bayern Mníchov, Real Madrid Zinedine Zidane tlieska svojim hráčom po výhre v Mníchove.

„Geniálny ťah, vyšiel mu. Všetci čakali, že na ihrisko pôjde Bale alebo Benzema. Asensio bol ten správny muž,“ rozplýval sa v komentári denník Marca.

„Isco sa sťažoval na bolesti, len som vystriedal zraneného hráča,“ odmietol zásluhy Zidane. Pravdou však je, že zverencom naordinoval účinnú taktiku. „Real zabudol na krásu a hral na efektivitu,“ napísal AS.

Ide to aj bez Ronalda

Madridčania uspeli aj napriek tomu, že Cristiano Ronaldo – prvýkrát v sezóne Ligy majstrov – vyšiel strelecky naprázdno. Napriek tomu pokoril ďalší rekord, hoci ho na ihrisku takmer vôbec nebolo vidno. Triumf v Mníchove bol pre neho 96. v súťaži, čím sa osamostatnil na prvom mieste historických tabuliek od brankárskej legendy Ikera Casillasa.

„Že Cristiano nedal gól? On si ich šetrí na finále,“ usmieval sa v mixzóne kapitán hostí Sergio Ramos.

Real však najskôr musí zvládnuť náročnú odvetu. Bavori sa nevzdávajú za žiadnu cenu a Heynckes urobí všetko pre to, aby ešte raz – a naposledy – dostal šancu odísť na vrchole.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Real Madrid #Zinedine Zidane #Jupp Heynckes