Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Presvedčí aj pápeža. Salah je lepší ako Messi

Pri oboch góloch ním lomcovali emócie. Zaplnený Anfield burácal na jeho počesť, no on zostal pokorný. Z úcty k bývalému klubu a spoluhráčom.

25.04.2018 10:40
debata
Mohamed Salah (11) strieľa svoj druhý gól do... Foto: Reuters, CARL RECINE
Salah Liverpool Mohamed Salah (11) strieľa svoj druhý gól do siete AS Rím.

Mohamed Salah pokračuje vo famóznych výkonoch. Egyptský útočník režíroval presvedčivý triumf FC Liverpool v úvodnom semifinále Ligy majstrov proti AS Rím. Domáci zvíťazili 5:2 a siahajú na finále.

Najlepší na svete

Liverpool predviedol výnimočný výkon. Viac ako 70 minút dominoval a už do polčasu mohol nasúkať minimálne poltucet gólov. O všetko podstatné sa postaral Salah, ktorý ešte v minulej sezóne obliekal dres AS.

Pri prvom góle zatočil loptu chirurgicky presne do pravého horného rohu. Pri druhom urobil z gólmana Alissona, ktorého experti považujú za jedného z najlepších na svete, len štatistu. Jemným lobom nedal Brazílčanovi šancu na zákrok.

Domáci hráči i fanúšikovia sa išli od radosti zblázniť, ale Egypťan góly neoslavoval. Ako keby ospravedlňujúco zdvihol ruky a prejavy nadšenia nechal na spoluhráčov.

Galapredstavenie v jeho podaní pokračovalo aj po zmene strán, keď nezištnými asistenciami pripravil presné zásahy pre Sadia Maného a Firmina.

„Hrá v životnej forme. Je veľmi zložité ho porovnávať s Ronaldom či Messim, pretože obaja patria medzi absolútnu špičku už niekoľko rokov. Avšak Salah je momentálne najlepší hráč na planéte,“ chválila 25-ročného Afričana liverpoolska legenda Steven Gerrard.

Rímska šanca žije

Aký je Liverpool so Salahom a aký je bez neho sa ukázalo po tom, ako tréner Jürgen Klopp stiahol svoju hviezdu z ihriska. Rimania ožili a v závere skorigovali skóre dvoma gólmi. Zachovali si tak šancu do odvety, v ktorej sa pokúsia o ďalší senzačný obrat. Vo štvrťfinále prehrali v Barcelone 1:4, ale po domácom víťazstve 3:0 veľkého favorita vyradili.

Liverpool len ako druhé mužstvo v histórii súťaže skórovalo v jednom semifinálovom súboji päťkrát. Kloppa však mrzeli inkasované góly v závere.

„Takmer 80 minút sme hrali fantastické stretnutie. Stačila však chvíľková strata koncentrácie a pykali sme. Postup do finále síce máme vo vlastných rukách, ale ešte nie je koniec. Čaká nás náročná odveta,“ vravel nemecký kouč.

Rimania tri štvrtiny zápasu vyzerali na ihrisku ako dorastenci, ale vydarený záver im vylepšil náladu. „Nebudem vyhlasovať, že keď sme niečo podobné už raz dokázali, že to naisto zopakujeme. Pokúsime sa o čo najlepší výkon a uvidíme, na čo nám to bude v odvete stačiť,“ reagoval tréner Rimanov Eusebio Di Francesco.

Dajte mu Zlatú loptu

Salah si ďalším viacbodovým zápisom v aktuálnej sezóne vylepšil vynikajúcu štatistiku. V 47 dueloch (vo všetkých súťažiach) zaznamenal 43 gólov a 13 asistencií. V tabuľke strelcov starého kontinentu sú za ním i Ronaldo (42 gólov) s Messim (40).

Odborníci a televízni komentátori sa rozplývali nad majstrovstvom nezastaviteľného Afričana. „Rovno mu dajte Zlatú loptu. Že získal ocenenie pre najlepšieho hráča v Premier League? To nikoho nezaujíma. Zaslúži si Zlatú loptu,“ ospevoval Salaha bývalý waleský reprezentant Robbie Savage.

Slovami chvály nešetrila ani ďalšia liverpoolska legenda Robbie Fowler. „Hrá s úžasným sebavedomím, aj z toho pramení jeho skvelá forma. Bol pod tlakom, všetky oči sa upierali len na neho. Nepoložil sa. Naopak, vo veľkom zápase predviedol veľký výkon,“ vravel Fowler.

Salahova šou potešila aj fanúšikov. „Je taký dobrý, že keď počas odvety v Ríme navštívi Vatikán, tak prehovorí pápeža, aby konvertoval z kresťanstva na islam,“ vyznal sa jeden z priaznivcov Liverpoolu na twitteri.

Tréner Klopp po zápase zaujal paralelou o tom, ako Salahovi pomohla Neymarova túžba po sláve a peniazoch. „Odchod Neymara do Paríža vyvolal reakciu Barcelony, ktorá si od nás vynútila prestup Coutinha. Ak by tu Coutinho zostal, Salah by zrejme nemal takú dominantnú úlohu. Ale to je samé keby, keby. Mohamed hrá vynikajúco a nás to teší,“ reagoval Klopp.

Fanúšikovia Liverpoolu pred zápasom Ligy... Foto: SITA/AP, Peter Byrne
Liverpool fans Rím Fanúšikovia Liverpoolu pred zápasom Ligy majstrom proti AS Rím.

Kladivá a opasky

Škvrnami na dominantnom triumfe Liverpoolu boli dva incidenty. Prvý sa odohral ešte pred zápasom, keď skupina chuligánov AS napadla domácich fanúšikov. Zaútočili opaskami a BBC priniesla záber, na ktorom mal jeden z Rimanov v ruke i kladivo.

Výsledkom besnenia hosťujúcich ultras sú vážne zranenia 53-ročného Liverpoolčana, ktorého v kritickom stave previezli do nemocnice. Polícia konala rýchlo a zatkla dvoch násilníkov, ktorých obvinila z pokusu o vraždu.

Druhým momentom, ktorý zmiernil eufóriu z víťazstva, bolo zranenie Alexa Oxlada-Chamberlaina. Anglického reprezentanta museli odniesť na nosidlách z ihriska už po necelých dvadsiatich minútach.

„Vyzerá to vážne. Sezóna sa pre neho zrejme skončila,“ informoval Klopp. Dynamický stredopoliar tak príde nielen o vyvrcholenie Ligy majstrov, ale podľa všetkého aj o účasť na svetovom šampionáte v Rusku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #liga majstrov vo futbale #Mohamed Salah