Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemá srdce. Legendu rozhneval rozhodca

Sporné momenty. Nádherné góly. Tvrdé zákroky. Červená karta. Okulahodiaci futbal. Potlesk v stoji pre hviezdu súpera. Slzy aj objatia.

12.04.2018 08:10 , aktualizované: 13:21
Gianluigi Buffon Foto: ,
Gianluigi Buffon odchádza z trávnika v Madride.
debata

O štvrťfinále Ligy majstrov v sezóne 2017/18 sa bude ešte dlho hovoriť. Obzvlášť po stredajšom zápase medzi Realom Madrid a Juventusom Turín (1:3).

Koľko ste mu zaplatili?

Španielsky šampión postúpil medzi najlepšiu štvoricu – doplnil Liverpool, Bayern Mníchov a AS Rím – po premenenom pokutovom kope v posledných sekundách strenutia. Cristiano Ronaldo ním znížil na postupových 1:3. Verdikt hlavného rozhodcu však rozdelil svet na dva tábory.

"Koľko ste mu zaplatili?” cituje obrancu Juventusu Giorgia Chielliniho sport.es. Už po verdikte rozhodcu Michaela Olivera ukazoval hráčom súpera gesto signalizujúce podplatenie. Bol frustrovaný, pretože so spoluhráčmi prichádzal po domácej prehre 0:3 o šancu zahrať si v Madride predĺženie.

Anglický arbiter iba niekoľko sekúnd pred naplnením trojminútového nadstavenia fúkol do píštalky. Po súboji stopéra hostí Medhiho Benatiu a krídelníka domácich Lucasa Vázqueza neomylne ukázal na biely bod.

"Keď som sa chystal trafiť loptu, obranca ma zozadu poslal k zemi,” komentoval kritický moment Vázquez. "Odpískať takúto penaltu v tejto fáze odvety a celého dvojzápasu je absurdné. Mohol to posúdiť citlivejšie,” bránil sa Benatia. "Ukázal silné rozhodovanie, čo na Santiago Bernabéu nie je jednoduché. Zápas sa blížil do predĺženia, ale Oliver ukázal guráž a správne sa rozhodol,” vyhlásil bývalý anglický rozhodca Graham Poll.

Spôsobil katastrofu

Nariadenie pokutového kopu poriadne rozohnilo hosťujúcich hráčov. Najviac protestoval kapitán Turínčanov Gianluigi Buffon. Jeho temperament sa mu stal osudným – ikona Juventusu nedostala šancu zabrániť Ronaldovi v skórovaní. Oliver ho poslal predčasne pod sprchy, čo Buffon po zápase niesol veľmi ťažko.

"Chcel sa predviesť, ale nemá na to charakter. Ak nie je dostatočnou osobnosťou na to, aby zvládol takýto súboj, mal si radšej kúpiť lístky a spoločne s rodinou piť Sprite, jesť lupienky a vychutnávať si šou. Zabil nás, je to zviera a nie človek,” penil Buffon pred novinármi.

Upokojenie mu nedodalo ani objatie Ronalda v mixzóne, ktorý nedal Buffonovmu náhradníkovi Wojciechovi Szczesnemu šancu.

"Pred zápasom sme mali šancu 0,000001 percenta. Bili sme sa o ňu do poslednej chvíle, ale človek, ktorý ma namiesto srdca odpadkový kôš, urobil neisté rozhodnutie. V 93. minúte odvety, ktorá smeruje do predĺženia, si musíte byť stopercentne istý. Mal by si uvedomiť, akú katastrofu tým spôsobil,” pokračoval Buffon.

Dva odtiene Cristiana Ronalda proti Juventusu Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Útočník Realu Cristiano Ronaldo sedí na...

Štyridsaťročný Talian bol vylúčený v najlukratívnejšej súťaži po prvý raz. V Lige majstrov si pripísal dovedna 117 zápasov.

"Úplne chápem Gigiho reakciu. Neviem, či to bol jeho posledný zápas. Viem však, že sme boli blízko historického výsledku a on videl, ako nám uniká pomedzi prsty,” odmietol prilievať olej do ohňa kouč hostí Massimiliano Allegri.

Túto šancu však neváhal využiť Chiellini. Na najslávnejší futbalový klub vypálil ostrými nábojmi.

"Žiadne prekvapenie, udialo sa to opäť. Vlani mal postúpiť Bayern a teraz my, ale nestalo sa,” pripomenul lanskú štvrťfinálovú odvetu medzi Madridčanmi a Bavormi. Mníchovčania vtedy márne protestovali voči ofsajdovému postaveniu Ronalda, ktorý poslal duel do predĺženia. V ňom Real strelil tri góly a neskôr v Cardiffe obhájil najcennejšiu klubovú trofej.

"Rozhodca by mal byť menej protagonistom a viac arbitrom. Pozrieť si opakovaný záznam a uvedomiť si, že zapískať penaltu za niečo také je smiešne,” hneval sa 33-ročný bek Juventusu.

Pomohlo by video

Aj vo futbale sa pomaly ale isto udomácňujú moderné technológie. Nie príliš efektívnych bránkových rozhodcov by v Lige šampiónov čoskoro mohol nahradiť systém VAR (Video Assistant Referee), teda videorozhodca.

„Nemáme systém VAR, takže sme prehrali, je to jednoduché. Je to problém UEFA. Vždy som hovoril, že je to nástroj, ktorý môže pomôcť pri dôležitých situáciách,“ skonštatoval Allegri. Systém VAR sa používa vo viacerých popredných futbalových súťažiach. Tento rok bude premiérovo pomáhať arbitrom aj na majstrovstvách sveta v Rusku.

"Je to otázka budúcnosti, ale VAR nevyrieši všetko. Vždy sa prihodí moment, kedy bude musieť rozhodca ukázať svoju rozhodnosť, prehľad a guráž. Škoda, že sme sa toho nedočkali už v Madride,” uzavrel Chiellini.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Real Madrid #Gianluigi Buffon