Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Caesar, Totti, Di Francesco. Rím má nového hrdinu

Na predzápasovej tlačovej konferencii pôsobil uvoľnene. Žoviálne odpovedal na zvedavé otázky. Na jeden z novinárskych postrehov reagoval rečníckou otázkou.

11.04.2018 14:52
Eusebio Di Francesco Foto: ,
Eusebio Di Francesco v zápase proti Barcelone.
debata

„Máme šancu vytvoriť niečo, na čo nikdy nezabudneme. Prečo by sme to nemali dokázať?“ Tréner Eusébio di Francesco je po utorkovej noci jedným z hrdinov AS Rím. Po víťazstve 3:0 na domácej pôde a nečakanom vyradení FC Barcelona – na jej ihrisku prehrali Rimania 1:4 – vo štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov ho niektorí fanúšikovia na sociálnych sieťach zaradili medzi ikony Večného mesta.

„Postavte mu sochu, priamo na Piazza del Popolo (najslávnejšie rímske námestie, pozn.),“ napísal jeden z nich. „V nadživotnej veľkosti,“ reagoval ďalší. „Caesar, Augustus, Raffael, Totti a teraz aj Di Francesco. Rím má nového hrdinu,“ pridal sa ešte jeden.

Majiteľ sa vykúpal vo fontáne

O nezabudnuteľné momenty sa vždy musia zaslúžiť hráči na ihrisku. Nik to za nich neodbehne, nepretrpí, neodbojuje. Keď sú poukladaní do dobre fungujúcej taktickej formy a majú jasne dané príkazy, stane sa z nich neprekonateľná jedenásťčlenná mašina. Presne tak vyzeral Di Francescov AS Rím.

„Nedostávali sme sa do našich pozícií. Je to najhoršia prehra, akú som zažil,“ netajil stredopoliar Barcelony Sergio Busquets. „Nedokázali sme sa prispôsobiť ich štýlu hry. Je to bolestivé. Pravdepodobne to bol môj posledný zápas v Lige majstrov,“ pripustil Andrés Iniesta.

Veľké rímske oslavy a frustrovaný Messi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Alessandro Florenzi a brankár Alisson Becker z...

„Boli lepší, musíme im zagratulovať. Som zodpovedný za to, čo sa udialo,“ smútil kouč hostí Ernesto Valverde. „Musíme zdvihnúť hlavy a pokračovať. S koučom Valverdem alebo iným trénerom,“ pripustil zmeny v realizačnom tíme prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu. Štyridsaťosemročný rodák z Pescary Di Francesco posunul klišé o prepracovanej talianskej organizácii hry do iných rozmerov. Agresívnych. Nátlakových. Historických.

„Všetci fandia Messiho Barcelone a Ronaldovmu Realu. V utorok však každého muselo potešiť víťazstvo Rimanov. Odohrali životný zápas,“ komentoval bývalý hráč AS Rím Zbigniew Boniek.

„Možno sa nás teraz začnú súperi báť,“ nechal sa počuť športový riaditeľ Rimanov Monchi. „Za päť rokov, čo som tu, som nevidel niečo podobné. Chcem pochváliť trénera Di Francesca. Zmeny v jeho systéme spôsobili, že Rím v utorok v noci nespal,“ pridal sa majiteľ klubu James Pallotta.

Ten oslávil iba druhý postup v histórii AS do semifinále Ligy majstrov originále. Spoločným kúpeľom s fanúšikmi vo fontáne na námestí Piazza del Popolo.

Taktiku vymyslel za dva dni

Ukončenie barcelonskej 29-zápasovej série bez prehry nie je dielom náhody. Rímski vlci boli v kľúčových aspektoch odvetného súboja lepší. Nádeje Kataláncov roztrhali najmä vďaka taktickému majstrovstvu Di Francesca.

„Úspešne sme prešli dlhú cestu, najmä vďaka trénerovi. Taktiku ušil dva dni pred zápasom a dotiahol ju do dokonalosti,“ chválil svojho kouča kapitán AS Danielle de Rossi.

„Tréner chcel, aby sa Barcelona nemohla poľahky dostať z defenzívy. Vyšlo to, už som ich dlho nevidel takých bezradných,“ vravel stredopoliar Radja Nainggolan. „Nikdy sme o ňom nepochybovali. Fanúšikovia a médiá by mu mali prejaviť viac rešpektu,“ pripomenul obranca Alessandro Florenzi.

Taliansky reprezentant poukazoval na komentáre na sociálnych sieťach, v ktorých rímski fanúšikovia kritizovali Di Francesca po troch stretnutiach bez víťazstva. Rozostavením 3–4–1–2, ktorým AS ešte nikdy nehralo, zaskočil favorita a vytrhol mu z rúk postupové karty.

„Keď prehráme, musím na internete čítať vulgárne reakcie. Verím, že teraz sa to zmení. Naša sila nie je smerom dozadu, ale opačne. Chceli sme hrať viac do šírky, na brejky a vo väčšej rýchlosti. Nechcem, aby sme boli tímom, ktorý len čaká, čo sa udeje. Niečo také nemôžem vystáť,“ načrtol Di Francesco.

Po zápase sa nevyhol otázke novinárov, či verí aj v postup do finále.

„Samozrejme, že áno. Prečo nie? Znova môžeme zdvihnúť našu latku ešte vyššie.“

Jeho predpoveď má váhu. Obzvlášť po tej prvej, ktorá sa neuveriteľným spôsobom naplnila…

debata chyba
Viac na túto tému: #AS Rím #Francesco Totti #Eusebio Di Francesco