Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buffon obdivuje Ronalda. Hoci mu ukončil jeho sen

Nasledovania hodný príklad. Prototyp moderného brankára, na ktorého sa dá spoľahnúť pri rozohrávke aj pri penaltách. Futbalový džentlmen s veľkým množstvom temperamentu.

11.04.2018 12:10
Gianluigi Buffon Foto: ,
Kapitán Juventusu Gianluigi Buffon.
debata

Charizmatický líder stmeľujúci kabínu. Legenda talianskej reprezentácie i Juventusu. Osemnásobný víťaz Serie A. Majster sveta. A to ani zďaleka nie je koniec prívlastkov, ktorými sa dá nazvať Gianluigi Buffon.

„Najlepší brankár akému som kedy čelil. Ledva-ledva som sa na tréningu prepracoval cez Liliana Thurama a Fabia Cannavara a zrazu stál predo mnou Gigi. Neriešiteľná úloha,“ spomína na svoje pôsobenie v čierno-bielom drese Zlatan Ibrahimovič.

„V mojom živote som čelil mnohým brankárom, ale Buffon bol z nich jednoznačne najlepší. Prečo? Lebo má konzistentné výkony. Väčšina gólmanov má obdobia, kedy im to nejde, ale Buffon je na top úrovni veľmi dlho,“ doplnil bývalý špílmacher Barcelony či AC Miláno Ronaldinho.

Tlieskal aj Madridčanom

Brankár najslávnejšieho talianskeho klubu však na jeden zrejme nikdy nedosiahne. V stredu večer sa v odvetnom dueli štvrťfinále proti Realu (prvé stretnutie skončilo víťazstvom Madridčanov 3:0) s veľkou pravdepodobnosťou nedočká vytúženého víťazstva v najprestížnejšej klubovej súťaži.

„Môj sen o triumfe v Lige šampiónov sa rozplynul pretože ho ukončil ten najlepší,“ vystrúhal poklonu dvojgólovému strelcovi z prvého súboja proti Realu Cristianovi Ronaldovi. Portugalčan prekonal Buffona nádhernými nožničkami, ktoré minulý týždeň obleteli svet.

„Videli sme Cristiana takého, akého ho poznáme. Hráča svetovej extratriedy, ktorý objavuje nové veci a vyvíja sa. Zmenil svoj herný štýl. Stal sa z neho zabijak v pokutovom území. Hoci prežívam veľké, naozaj veľké sklamanie, musím rešpektovať silu súpera. Môj obdiv k nemu nemá hraníc,“ rozviedol svoju myšlienku Buffon.

Hviezdny útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo... Foto: Reuters, ALBERTO LINGRIA
Cristiano Ronaldo, Gianluigi Buffon Hviezdny útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo prekonáva nožničkami brankára Juventusu Gianluigiho Buffona.

Po neúspešnej snahe Juventusu revanšovať sa za nevydarené lanské finále Ligy majstrov bojoval rodák z Carrary so silnými emóciami. Postupne sa rozlúčil i ďakoval vo všetkých štyroch rohoch ihriska. Nevynechal ani hŕstku fanúšikov Realu, ktorý ikonu Turínčanov odmenili búrlivým potleskom.

Moment, ktorý láme srdce

Svoj rešpekt mu vyjadril aj Ronaldo. Obaja si vymenili dresy a útočník Realu uznalivo tľapkal Buffona po pleci.

„Bol to moment, ktorý lámal i potešil srdce. Je krásne, keď si rivali vedia prejaviť rešpekt. Na druhej strane Ronaldo aj Buffon vedia, že sa Talianove šance na zisk trofeje Ligy majstrov rapídne zúžili,“ komentoval expert BT Sport Rio Ferdinand.

Aj napriek tomu, že Buffon krúti momentálne neuveriteľnú 23 sezónu medzi profesionálmi, stále nepatrí do starého železa. Práve naopak. Zmenil stravovacie návyky aj zažitú rutinu v príprave. Štyridsaťročný Buffon je stále reprezentačnou jednotkou Talianov aj Juventusu. A pokiaľ mu bude držať zdravie, nič na tom nezmení ani prípadný neúspech proti Realu.

„Futbal je jednoduchý. Vyhrá ten, ktorý je silnejší. Podobne ako v Cardiffe tak aj teraz v Turíne. Hrali sme proti najlepšiemu mužstvu na svete. Nájde sa niekto, kto to poprie? Ak áno, nech si pozrie čísla. Vyhrali trikrát Ligu majstrov v ostatných štyroch sezónach. To hovorí za všetko. Real z vás urobí menej ostražitého súpera a udrie. Chyby sa stávajú. Keď ich však urobíte proti mužovi, ktorý strelil v žuivote viac ako 500 gólov, nemôžete sa trestu čudovať,“ konštatoval Buffon.

Ani on pred odvetou na Santiago Bernabéu neskladá zbrane. Juventus verí do poslednej chvíle.

„Hrá sa 180 minút. Musíme veriť,“ pripomína Buffon.

Nenarazí (opäť) turínska viera na madridskú kvalitu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #Gianluigi Buffon