Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Génius či šialenec? Bazilejský hrdina spadol z neba

Len nedávno oslávil dvadsiate narodeniny, no už po ňom túži takmer celý vyspelý futbalový svet. Od Manchestru United, cez Real Madrid až po Juventus Turín.

06.12.2017 13:28
debata
Dimitri Oberlin oslavuje svoj gól do siete... Foto: Reuters, PEDRO NUNES
Oberlin Dimitri Oberlin oslavuje svoj gól do siete Benficy Lisabon.

Nikdy vopred nevie, čo urobí

Reč je o Dimitrim Oberlinovi. Rodákovi z Kamerunu, reprezentantovi Švajčiarska. O mladíkovi, ktorý nastrieľal v skupinovej fáze Ligy majstrov štyri góly a potiahol Bazilej do vyraďovacej fázy.

„Ak bude robiť všetko správne, má v sebe dostatok talentu a potenciálu na to, aby po ňom jedného dňa siahli najväčšie kluby sveta,“ vyhlásil o šikovnom útočníkovi pred časom Remo Gaugler, športový riaditeľ Bazileja.

Vyzerá to tak, že Oberlin sa jeho slov drží. A zdá sa, že tento rok bude pre neho prelomový. Vďaka rýchlosti, pohotovosti a skvelej orientácii v priestore dokáže narobiť problémy aj elitným obrancom.

„Nemám o neho vôbec obavy. Do každého zápasu nastupuje s obrovskou porciou intenzity. Hráči, ako on sú špeciálni v tom, že nikdy vopred nevedia, čo urobia. Konajú inštinktívne. Ak nazbiera viac skúseností, bude o čosi pokojnejší. To mu taktiež pomôže,“ uviedol o svojom zverencovi Raphael Wicky, šéf bazilejskej lavičky.

Oberlina dotiahol pred sezónou na hosťovanie zo Salzburgu. Dôveru mu šikovný útočník spláca veľkolepo. Počas svojej prvej sezóny v Lige majstrov nastrieľal štyri góly (z jedenástich bazilejských). Tri do siete Benfiky Lisabon, raz sa presadil v zápasoch s CSKA Moskva. Vďaka tomu sa zaradil medzi desať najlepších kanonierov aktuálnej sezóny milionárskej súťaže.

„Som pyšný na to, ako sa mi v tejto sezóne darí. Svedčí to o tom, že sa každým dňom zlepšujem,“ hovoril Oberlin po poslednom zápase skupinovej fázy. Bazilej zvíťazil v Lisabone 2:0 a spolu s Manchestrom United si zaistil postup z A-skupiny.

Dôveru vráti aj s úrokmi

Oberlin má za sebou zaujímavý príbeh. V deviatich rokoch sa spolu s mladším bratom, mamou a nevlastným otcom presťahoval z Kamerunu do Švajčiarska. V štrnástich začal hrať futbal v bežnom dedinskom klube. Jeho tréner už vtedy o Oberlinovi vravel: „Tohto chlapca mi poslal Boh priamo z neba.“

Talentovaného mladíka si uchmatol Salzburg. Lenže poslal ho na hosťovanie do Altachu, kde Oberlin napriek menšej minutáži gólovo zažiaril. Zaznamenal deväť presných zásahov. „Je to výnimočný hráč, ktorý potrebuje podporu a dostatok priestoru. Ak mu ho dáte, vráti vám všetko – aj s úrokmi,“ chválil akvizíciu Georg Zellhofer, športový riaditeľ klubu.

Odkedy je Oberlin členom bazilejskej zostavy, platí to o ňom dvojnásobne. Navyše, švajčiarskemu šampiónovi preukázal vernosť. Odmietol ponuky Manchestru United či Lipska a deklaroval, že by rád zostal v Bazileji.

„Oberlin sa pohybuje niekde na hranici geniality a šialenstva,“ napísal o ňom švajčiarsky denník Aargauer Zeitung.

Predvedie výnimočný útočník geniálne kúsky aj vo vyraďovacej fáze?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Bazilej #liga majstrov vo futbale #Dimitri Oberlin