Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšík a spol. veria v profesionalitu City: Musíme vyhrať a čakať

Stredajším programom šiesteho hracieho kola vyvrcholí skupinová fáza futbalovej Ligy majstrov 2017/2018. Víťazstvo v F-skupine si v predstihu zabezpečil anglický Manchester City, ktorý doteraz nestratil ani bod.

05.12.2017 08:04
debata
Mareka Hamšíka a jeho spoluhráčov z SSC Neapol... Foto: Reuters, CIRO DE LUCA
Hamšík Mareka Hamšíka a jeho spoluhráčov z SSC Neapol čaká kľúčový zápas.

Druhú miestenku do osemfinále získa Šachtar Doneck (9 bodov, pozn.) alebo SSC Neapol (6). Ukrajinský zástupca nadobudne postupovú definitívu, ak „doma“ v Charkove v dueli proti „Citizens“ neprehrá.

Medzi šestnástku najlepších európskych tímov ho posunie aj akékoľvek zaváhanie Neapola. Naopak, „partenopei“ postúpia iba v prípade, ak zvíťazia na ihrisku holandského Feyenoordu Rotterdam v kombinácii s ďalším triumfom Manchestru City.

„Potrebujeme zvládnuť duel v Rotterdame a potom čakať, ako dopadne stretnutie Šachtar Doneck – Manchester City,“ skonštatoval prostredníctvom svojej oficiálnej stránky slovenský kapitán SSC Marek Hamšík.

Rovnako ako 30-ročný Banskobystričan, aj neapolský kouč Maurizio Sarri dúfa, že úradujúci líder anglickej Premier League príkladne pristúpi k svojím povinnostiam a mužstvo spod Vezuvu ukoristí potrebný triumf na rotterdamskom štadióne De Kuip. „Profesionalitou ‚Citizens‘ som si istý na 100 percent,“ podotkol Sarri.

„Keď Guardiola v Charkove postaví rezervný tím, budeme to mať omnoho náročnejšie. Hráči z lavičky budú mať veľkú motiváciu, aby svojmu koučovi ukázali, že nie sú o nič horší ako tí, ktorí pravidelne hrávajú. Najdôležitejšie bude udržať si čisté konto. Ak sa nám to podarí, bude to dobré. Máme veľkú šancu, keďže hráme doma. Paralelne hraný zápas v Rotterdame nebudeme sledovať, veď to predsa máme vo vlastných rukách,“ vyhlásil v interview pre web football.ua obranca Šachtaru Ivan Ordec.

Manchester City sa môže na Ukrajine pridať ku klubom, ktoré v minulosti v skupinovej fáze nestratili ani bod. Vo vybranej spoločnosti sa nachádzajú AC Miláno (1992/1993), Paríž St. Germain (1994/1995), Spartak Moskva (1995/1996), FC Barcelona (2002/2003) a Real Madrid (2011/2012 a 2014/2015).

Okrem mužstva Pepa Guardiolu už v utorok môže túto métu druhýkrát v klubovej histórii dosiahnuť aj spomenutý francúzsky vicešampión PSG. Ak Feyenoord podľahne Neapolu, pridá sa k mužstvám, ktoré v zápasoch hlavnej fázy kontinentálneho pohára číslo jeden ani raz nezabodovali.

Medzi tímami s takýmto neslávnym rekordom sú aj dva slovenské kluby – 1. FC Košice (1997/1998) a MŠK Žilina (2010/2011).

V „géčku“ má pred záverečnými zápasmi istotu osemfinále aj 1. miesta v skupine turecký Besiktas Istanbul. Druhú pozíciu obsadí portugalský tím FC Porto alebo nemecký zástupca RB Lipsko. Obidva tímy doteraz získali zhodne 7 bodov, mierne lepšiu bilanciu zo vzájomných duelov majú „portskí draci“.

Ak chcú „býci z Lipska“ postúpiť na úkor víťaza LM zo sezóny 2003/2004, musia v stredu proti Besiktasu získať viac bodov ako Porto v súboji s AS Monako. „Kniežatá“ sú negatívnym prekvapením skupinovej fázy.

Ako semifinalista uplynulého ročníka získali v doterajších piatich vystúpeniach iba dva body a už nemôžu pomýšľať ani len na 3. priečku znamenajúcu účasť v šestnásťfinále Európskej ligy.

Kouč „ASM“ Leonardo Jardim prezradil, že v Porte bude chcieť odskúšať niektorých menej vyťažených zverencov. „Dám príležitosť hráčom, ktorí hrávajú trochu menej ako ostatní. Chcem, aby nabrali skúsenosti a získali zápasovú prax,“ povedal 43-ročný Jardim pre L'Équipe.

Na postup z E-skupiny si pred stredajšími duelmi stále „brúsi zuby“ hneď trojica mužstiev – FC Liverpool, FC Sevilla a Spartak Moskva. Prvý menovaný klub mohol preniknúť do vyraďovacej fázy LM premiérovo od sezóny 2008/2009 už v minulom kole.

Na Štadióne Ramóna Sáncheza Pizjuána v Seville však iba remizoval 3:3, keď prešustroval polčasový náskok 3:0. Tentoraz si už „The Reds“ nemôžu dovoliť ďalšiu chybu a v dueli s ruským majstrom Spartakom Moskva nesmú doma na Anfielde prehrať.

„Je to pre nás ďalší veľký zápas. Musíme si počínať tak, ako v ostatných týždňoch. Ak to dokážeme a budeme hrať v neustálom pohybe, Anfield zažije pekný futbalový večer,“ skonštatoval kapitán „LFC“ Jordan Henderson.

V H-skupine už v predstihu získali lístok do osemfinále Tottenham Hotspur a víťaz ostatných dvoch ročníkov Real Madrid. Nemecká Borussia Dortmund a cyperský APOEL Nikózia na diaľku zabojujú aspoň o 3. miesto a možnosť presunúť sa do Európskej ligy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #liga majstrov vo futbale