Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vysnívaný debut. Slovenský supertalent žiari v drese Manchestru United

Slovenský mládežnícky futbalový reprezentant Alex Fojtíček v drese anglického Manchestru United v stredu debutoval v mládežníckej Lige majstrov.

18.10.2017 19:40 , aktualizované: 19.10.2017 13:14
debata

Tím ManUtd do 19 rokov v rámci 3. kola, základnej A-skupiny a edície 2017/2018 remizoval 2:2 na pôde portugalskej Benficy Lisabon. Sedemnásťročný brankár Fojtíček (nar. 3. marca 2000) odchytal celý duel, v 40. min ho prekonal Nuno Santos a v 51. min José Gomes.

Hostia odpovedali v záverečnej dvadsaťminútovke zásahmi svojho ofenzívneho lídra, dvakrát skóroval Joshua Bohui. Fojtíček v závere duelu dostal žltú kartu za zdržiavanie hry.

„Musím uznať, že súper bol lepší, najmä v prvom polčase. Utvorili si niekoľko sľubných príležitostí a my sme po polčase boli radi, že je to len 1:0. V šatni sme si povedali, že sme stále v zápase a chceme niečo spraviť s výsledkom. Druhý polčas sme začali lepšie a aj keď sme opäť inkasovali, dokázali sme v závere vybojovať cennú remízu,“ povedal Fojtíček pre agentúru SITA.

Manchesterskí zverenci Nickyho Butta si stredajším mohutným finišom udržali líderskú pozíciu v A-skupine, majú sedem bodov – šesť za víťazstvá nad rovesníkmi z FC Bazilej (4:3) a na pôde CSKA Moskva (2:1). V týchto stretnutiach chytal za „červených diablov“ Ilias Moutha-Sebtaoui, Fojtíček bol na lavičke a o rok staršiemu Belgičanovi kryl chrbát.

Benfica má päť bodov, Bazilej štyri a CSKA je na nule. „Prišli sme do Lisabonu bodovať, pretože sme vedeli, že ak získame bod, zostaneme na prvom mieste – a to sa nám podarilo,“ uzavrel Fojtíček.

Mládežnícka Liga majstrov je rozdelená na dve časti. V majstrovskej vetve účinkuje 32 národných šampiónov, na ktorých čakajú dve predkolá hrané systémom doma – vonku. Po nich zostane v hre osem tímov.

V utorok prenikol do 2. predkola tím FC Nitra, prekonal mužstvo macedónskeho klubu Škendija Tetovo (1:0 doma, 1:1 vonku). V novembrovom 2. predkole (termíny 1. a 22. 11.) si Nitra zmeria sily s bieloruským Šachťorom Soligorsk, ten v úvodnom predkole prešiel cez lotyšský FK Liepaja (1:2 vonku, 3:0 doma). V skupinovej fáze je 32 dorasteneckých mužstiev tých klubov, ktoré štartujú aj v seniorskej LM.

Osem víťazov skupín prenikne do jarného osemfinále. Zvyšné okteto osemfinalistov vzíde zo súbojov play-off, v ktorých si zmerajú sily tímy z druhých priečok skupinovej fázy a osem najlepších po predkolách majstrovskej vetvy. Od play-off sa hrá vyraďovacím spôsobom na jeden duel. Finále je na programe 23. apríla v Nyone. V uplynulej sezóne triumfoval rakúsky Red Bull Salzburg, vo finále prekonal Benficu Lisabon 2:1.

Odchovanec Tatrana Prešov Fojtíček v najvyššej domácej súťaži pôsobí v tíme ManUtd do 18 rokov. V aktuálnej sezóne nevynechal ani minútu, odchytal šesť zápasov (bilancia 3–2–1). Najslávnejšiemu manchesterskému klubu s 11 bodmi patrí v 12-člennej skupine Sever 4. pozícia, lídrom poradia je jeho mestský rival City, pätnásťbodový a dosiaľ stopercentný (5–0–0).

Mládežnícka Liga majstrov 2017/2018 – 3. kolo – A-skupina:

Benfica Lisabon „19“ (Portug.) – Manchester United „19“ (Angl.) 2:2 (1:0)
Góly: 40. Nuno Santos, 51. José Gomes – 70. a 90. Bohui (prvý z pok. kopu)
Alex Fojtíček (Manchester United) odchytal celý zápas a nadstavenom čase druhého polčasu dostal ŽK.

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #benfica lisabon #Alex Fojtíček