Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Neprenosná skúsenosť

Jedným z futbalových klišé, ktoré je len falošnou ilúziou, sú tvrdenia po každej rozlúčke s pohárom. Dnes sme síce nepostúpili, ale získali sme cennú skúsenosť, ktorá sa nám vráti.

20.07.2017 15:48
Denis Vavro Foto: ,
Obranca Žiliny Denis Vavro odkopáva loptu v zápase proti FC Kodaň.
debata

To je opíjanie rožkom. Takto to nefunguje. Rozhoduje kvalita, ekonomická a hráčska sila tímov, ich reálne možnosti. Každý má nejaké limity, vyskakuje do výšky, na akú má. Je málo krajín v Európe, ktorých popredné tímy sú na tom horšie ako slovenské.

Výsledky v pohároch sú rok čo rok jasným dôkazom. MŠK pred Kodaňou trápil iného favorita – Athletic Bilbao. Vypadol až v play off, doma vyhral 3:2, vonku podľahol 0:1. Vládlo nadšenie a padali superlatívy, ktoré avizovali krajšie zajtrajšky.

Čo sa zmenilo za necelé dva roky? V zápasoch s Bilbaom nastúpil jediný hráč, ktorý bol aj teraz v žilinskom drese – Vavro. Áno, pre neho to bola dobrá škola, ktorú využil na svoj futbalový rast a už čoskoro všetko zužitkuje niekde inde.

Tímový úspech a skúsenosť sú v slovenských podmienkach neprenosné. Nedajú sa podávať ako štafetový kolík alebo zobrať ako vak s loptami a po roku či dvoch postaviť tam, kde sa skončilo. Každá situácia je iná, rôzni sú súperi i zloženie tímu. Mužstvá sú až na malé výnimky večnými začiatočníkmi na medzinárodnej scéne. Nemajú šancu prejsť aspoň po ceste, akou išla slovenská reprezentácia.

Šancu by mali v prípade, ak by aspoň dva-tri roky udržali káder, odohrali viacero ťažkých stretnutí v ostrých európskych skúškach a aj v domácej lige sa ocitli pravidelne pod väčším tlakom a museli zo seba vyžmýkať maximum.

Medzi Žilinou 2015 a Žilinou 2017 existuje len krehká kontinuita, ktorá na úspech nestačila. A je veľmi otázne, či o rok-dva stačiť bude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina