Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina musí dokázať, čo ešte nikdy doteraz

Nádej už len slabo bliká, ale ešte žije. Futbalisti MŠK Žilina sú odhodlaní ju oživiť. Pred týždňom sa pod Dubňom celé dve tretiny vyvíjal zápas s FC Kodaň pre nich sľubne. Potom však prišli o vylúčeného Káčera a za štvrťhodinu inkasovali tri góly.

19.07.2017 10:00
Pierre Bengtsson, Nikolas Špalek Foto: ,
Pierre Bengtsson (vľavo) z FC Kodaň a Nikolas Špalek v šprintérskom súboji v prvom zápase v Žiline.
debata

V stredu od 19.30 ich čaká na štadióne Telia Parken náročná úloha. Po domácej prehre 1:3 sa pokúsia vybojovať postup do 3. predkola Ligy majstrov.

Kodanský tím bol pred dvojzápasom favorit a teraz jeho šance ešte výrazne stúpli. Žilinčania mu v závere prvého stretnutia výrazne uľahčili situáciu. Teraz potrebujú zvíťaziť o tri góly, alebo im stačí aj dvojgólové víťazstvo, ale pri vyššom skóre (výhra minimálne 4:2).

Optimizmus slovenského majstra sa odvíja od toho, že pred týždňom cítil, že má na lepší výsledok. „Bude to síce ťažké, ale ideme do Kodane vyhrať a postúpiť," tvrdí žilinský brankár Aleš Mandous.

V podobnom duchu sa vyjadrovali aj jeho spoluhráči. „Vo futbale nie je nič nemožné. Nemáme čo stratiť, pred odvetou nemáme iný cieľ len víťazstvo," zdôraznil strelec jediného žilinského gólu v prvom stretnutí Nikolas Špalek. „Kým sme boli kompletní, náš spôsob hry na Kodaň platil, boli sme dominantnejší, ale proti takémuto súperovi sa s desiatimi mužmi hrá veľmi ťažko," doplnil.

Isté je, že Žilinčania už nebudú mať výhodu umelého trávnika, ktorý pred týždňom robil najmä spočiatku hráčom súpera trochu problémy a musia v stredu streliť aspoň tri góly. Štartujú v Lige majstrov siedmy raz a v rôznych fázach najprestížnejšej súťaže odohrali doteraz trinásť stretnutí na ihriskách súperov. Až v ôsmich z nich nedokázali skórovať. Len v dvoch dali viac ako gól. Na pôde luxemburského Dudelange (2:1) a Sparty Praha (2:0). Ak by teda tentoraz postúpili, bola by to výnimočná udalosť, ktorá by sa zapísala do histórie klubu.

Kým MŠK otvorí nový ročník domácej súťaže až najbližší víkend, Kodaň odštartovala obhajobu titulu uplynulú sobotu a nezačala príliš úspešne – doma len remizovala s Aalborgom (1:1). O výhru prišla až v nadstavenom čase. Tréner Stale Solbakken na rozdiel od žilinského zápasu nechal sedieť na lavičke slovenského reprezentanta Jána Greguša.

Kodanskému tímu sa nestalo viac ako štyri mesiace, aby v nejakom súťažnom zápase vyšiel strelecky naprázdno. Naposledy to zažil v marci, keď v osemfinále Európskej ligy podľahol na pôde neskoršieho finalistu Ajaxu Amsterdam (0:2).

Na domácej pôde je táto séria ešte dlhšia. Pred piatimi mesiacmi, vo februári, neskóroval na štadióne Telia Parken v prvom kole vyraďavacej fázy Európskej ligy. Ludogorec uhral na jeho pôde bezgólovú remízu. Kodančania si to mohli dovoliť, pretože v prvom stretnutí zdolali súpera 2:1…

Úspešnejší zo stredajšieho súboja narazí v 3. predkole na macedónsky Vardar Skopje, ktorý vyradil Malmö. V prvom zápase sa na severe Európy zrodila remíza 1:1, v utorňajšej odvete švédsky klub prehral 1:3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #FC Kodaň