Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo rozhodlo? Odvaha Realu Madrid i rozdielový Cristiano Ronaldo

Otázka znie jednoducho: prečo Juventus Turín nezosadil Real Madrid z trónu pre najlepší klub planéty? Odpovedí je viacero. Ponúkame vám dôvody, ktoré rozhodli o tom, že v Cardiffe dominoval španielsky šampión.

04.06.2017 08:28
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo po svojom druhom góle vo finále Ligy majstrov proti Juventusu Turín.
debata

Faktor Ronaldo

Keď po druhý raz utekal k tribúnam a prstom ukazoval na seba, vedeli už aj fanúšikovia Juventusu, že tento večer bude patriť jemu.

Rozdielový hráč. Tak často experti nazývajú Cristiana Ronalda. V cardiffskom finále ním znovu bol. Hoci nezabával zaplnený štadión čarovnými kúskami, zažiaril efektivitou a pohotovosťou. Strelil dva góly – mimoriadne dôležitý prvý a hádam ešte dôležitejší tretí, ktorým definitívne obral súpera o sny i márne nádeje.

„Viem, že môj vek už pokročil. Stále sa však cítim ako mladý chlapec. Na ihrisku je to vidieť. Napokon, čísla neklamú,“ hovoril po finále Ronaldo.

Portugalčan zaznamenal v aktuálnej sezóne Ligy majstrov dvanásť gólov a po piaty raz v rade sa stal najlepším strelcom súťaže. Zabral v správny čas, keď to Real najviac potreboval: vo vyraďovacej fáze sa presadil desaťkrát.

Takého hráča Juventus vo svojom strede nemá.

Neviditeľný Higuaín

Súboj dvoch výnimočných kanonierov? Ale kdeže, druhý sa kdesi stratil.

Kto si myslel, že cardiffský štadión bude sledovať veľkú streleckú bitku Ronalda s Gonzálom Higuaínom, mýlil sa. Argentínčan bol neviditeľný. K lopte sa takmer nedostal.

„Sergio Ramos má za sebou jeden z najjednoduchších zápasov v kariére. S Higuaínom nemal žiadne starosti. Útočník Juventusu podal slabučký výkon,“ komentoval dianie na trávniku Steven Gerrard, legenda Liverpoolu.

Finále Ligy majstrov Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Momentka z úvodného slávnostného ceremoniálu.

Na obhajobu Higuaína treba dodať, že to bol práve on, kto sklepol loptu pre Maria Mandžukiča – jediného gólového strelca Juventusu.

To je však na hráča, ktorý stál Turínčanov pred sezónou 90 miliónov eur, príliš málo.

Ustráchanosť Juventusu

Čo sa stalo s talianskym šampiónom po prestávke?

V prvom polčase ponúkli obaja súperi svetu reklamu na futbal. Jeden ofenzívny výpad striedal druhý. Zverenci Massimiliana Allegriho nepotvrdzovali povesť tímu, ktorý ťaží najmä zo skalopevnej obrany. Odvážne útočili, zdobila ich nebojácnosť.

Po zmene strán však núkalo ofenzívne divadlo a odvahu už len jedno mužstvo – Real Madrid. Španielsky gigant zvýšil držanie lopty až k šesťdesiatim percentám, prevzal iniciatívu.

„V prvom polčase sme hrali skvele. Potom však Real prepol na vyšší rýchlostný stupeň, na čo sme nevedeli zareagovať,“ uznal na tlačovej besede Allegri.

Sila lavičky Realu

Taliansky expert sa všemožne snažil zvrátiť nepriaznivý vývoj zápasu. Na ihrisko poslal Juana Cuadrada, Claudia Marchisia či Maria Leminu. Žolíka však nenašiel ani v jednom z náhradníkov. Navyše, Cuadrado sa mu za dôveru odvďačil nepekne – vylúčením (hoci druhá žltá karta bola diskutabilná). Zvyšní dvaja hráči absolútne nezapadli do deja zápasu.

Pravdou je, že Allegri nemal príliš na výber. Lavička mu nenúkala žiadne eso. Na rozdiel od Zinedina Zidana. Francúz ťahal z rukáva hviezdu za hviezdou – Garetha Bala, Álvara Moratu, Marca Asensia. Posledný menovaný skóroval.

„Každý hráč v tíme zohráva nejakú úlohu. Každý je pre mňa rovnako dôležitý. Bez výnimky,“ hovoril po finále Zidane.

Finále LM: Smútok, slzy i krv v Turíne Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Juventusu Turín sledujú zápas na...

Pravidlo, ktorého sa poctivo držal celú sezónu, ho priviedlo na španielsky i európsky vrchol.

Podpora z krajov obrany

V náplni práce majú predovšetkým poctivú obranu, no ofenzíve Realu ponúkajú silné gólové krídla.

Marcelo a Dani Carvajal.

„Patria medzi trojicu či štvoricu najlepších obrancov na svete. S nimi naša útočná sila rapídne rastie,“ chválil Zidane pred časom dvojicu svojich krajných obrancov.

Práve Brazílčan so Španielom neúnavne ťahali loptu po krídlach, núkali ofenzívnym klenotom Realu jednu možnosť za druhou. Napokon, Carvajal prihral Ronaldovi na prvý gól. Marcelo poslal loptu na Asensia uzatvárajúceho skó­re.

Zatiaľ čo Dani Alvés s Alexom Sandrom sa umeniu svojich konkurentov len márne prizerali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid