Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prerod kráľa Ronalda. Rozum víťazí nad srdcom

Je márnomyseľný, nafúkaný, arogantný. Na trávniku značne sebecký. Hre údajne nerozumie tak dobre, ako jeho veľký rival Lionel Messi.

03.05.2017 15:01
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo oslavuje svoj tretí gól do siete Atlética Madrid.
debata

To je jeden uhol pohľadu.

Podliak či hrdina

Ten druhý vykresľuje Cristiana Ronalda ako chladnokrvného, geniálneho, výnimočného. Ako hráča s inštinktom neľútostného zabijaka. Ako modlu, idol, človeka, v ktorého veľkom futbalovom srdci pulzuje číra vášeň.

„Mnoho ľudí chce Cristiana vidieť ako podliaka. Nevie sa totiž pohybovať v hraniciach etikety a protokolu. Diplomacia mu nie je blízka. Čo má na srdci, to i na jazyku. V prvom rade je to však výnimočný futbalista, hrdina," hovorí o portugalskej superhviezde Realu Madrid Diego Torres, športový komentátor španielskeho denníka El País.

Pojem hrdina sedí na Ronalda ako uliaty. Najmä v týchto dňoch. Rodák z Madeiry strelil v úvodnom semifinálovom zápase Ligy majstrov Atléticu Madrid hetrik a rozhodol o jednoznačnom víťazstve obhajcu trofeje 3:0.

„Toto bol ozajstný Ronaldo. Bol ako nezastaviteľná mašina na góly. Ako zakončovateľ, ktorého schopnosti majú pre súpera devastačné následky. Keď sa k nemu dostala lopta, prilepila sa mu na nohu ako na magnet. Cristiano je dokonalým príkladom skĺbenia ohromného talentu a mimoriadne tvrdej práce," hovorí Rio Ferdinand o svojom niekdajšom spoluhráčovi z Manchestru United.

Ronaldo drie v ostatnom období viac ako kedykoľvek predtým. Má už 32 rokov. Čosi stratil z rýchlosti, dav už neohuruje senzačnými trikmi. S energiou narába podstatne opatrnejšie. „Pravdou je, že Ronaldo už nie je na ihrisku taký dominantný. Je však podstatne rozvážnejší, pohotovejší," píše španielsky denník Marca.

Viac gólov ako celé Atlético

Práve nedostatok rozvahy Ronaldovi pred niekoľkými rokmi viacerí experti vyčítali. „Na trávniku nemyslí hlavou, riadi sa srdcom. Niekedy pôsobí ako naivné dieťa,“ tvrdil pred piatimi sezónami novinár Torres.

O tom, že Ronaldo dospel, svedčí aj fakt, že v súboji s Atléticom mal menej dotykov s loptou ako ktorýkoľvek z jeho spoluhráčov zo základnej zostavy (s výnimkou Karima Benzemu, ktorý schádzal z ihriska v 76. minúte). Napriek tomu bol mimoriadne efektívny. Vyťažil predovšetkým z rozvahy a najmä trpezlivosti. Napokon, Ronaldo túži po tom, aby bol v centre diania. Ak sa mu to nedarí, dáva zväčša najavo frustráciu, nespokojnosť. Tentoraz to tak nebolo.

„Aj to je súčasť Ronaldovho prerodu. Už nie je driblujúci krídelník. Pôsobí skôr ako hrotový hráč. Už Carlo Ancelotti ho pred tromi rokmi tlačil na tento post. So zmenou nebol Cristiano spokojný. Zdá sa však, že s pribúdajúcim vekom mu bude táto pozícia čoraz viac vyhovovať," tvrdí Marca.

Ronaldo podobné tvrdenia potvrdzuje. V ostatných troch zápasoch Ligy majstrov sa strelecky presadil osemkrát (hetrik strelil aj Bayernu Mníchov). Jeho priemer sa vyšplhal na hranicu 2,7 (!) gólu na zápas. Celkovo sa v najlepšej klubovej súťaži sveta presadil už 103-krát. Zaznamenal o tri presné zásahy viac ako celé mužstvo Atlética.

„Je úžasné mať v tíme takého hráča. Ak chcete uspieť, nesmie vám chýbať strelec. A Ronaldo je skrátka neuveriteľný," chváli spoluhráča stredopoliar Toni Kroos.

Portugalský superhrdina (znovu) prevýšil všetkých. V drese Realu nastrieľal už štyristo gólov. A túži po ďalšej štyristovke…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid