Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buffon a Mbappé sú ako otec a syn. Legenda čelí Henryho nástupcovi

Je pravdepodobné, že viackrát si budú nemilosrdne hľadieť do očí. Prvý s loptou na nohe, pripravený vystreliť, preľstiť súpera.

03.05.2017 11:30
Gianluigi Buffon Foto: ,
Gianluigi Buffon.
debata

Druhý v strehu, aby pohotovo zasiahol a pokus útočníka zneškodnil. Kilian Mbappé a Gianluigi Buffon.

Dvojgeneračný rozdiel

Mladučký strelec Monaka a mimoriadne skúsený brankár Juventusu Turín. Obaja môžu byť hrdinami dnešného úvodného semifinále Ligy majstrov.

„Život je vskutku krásny. Keď som začínal s kariérou, stretával som sa na ihrisku s chlapmi, ktorí sa narodili v šesťdesiatych rokoch. A teraz? Súperím s chlapcami, ktorí prišli na svet po roku 2000,“ usmieva sa Buffon.

Ikona talianskeho futbalu oslávila pred tromi mesiacmi 39. narodeniny. Mbappé, jeden z najväčších talentov súčasného futbalu, by mohol byť pokojne jeho synom. Má 18 rokov. „Narodil sa v roku 1998, všakže? Hm, vtedy som už hral v reprezentačnom drese na svetovom šampionáte vo Francúzsku. Je medzi nami rozdiel hádam aj dvoch generácií,“ spomína si Buffon v rozhovore pre uefa.com.

Zatiaľ čo monacká nádej veľkú kariéru ešte len rozbieha, Talian je súčasťou svetového futbalu už viac ako dve desaťročia. Formu si udržiava dlhodobo, aj tesne pred štyridsiatkou patrí k najlepším brankárom planéty. Napokon, keď v roku 2001 prestupoval z Parmy do Juventusu, zaplatili za neho Turínčania astronomických 53 miliónov eur.

Buffon je doteraz najdrahším gólmanom futbalovej histórie.

Lepší ako Henry

K najhodnotnejším futbalistom by sa jedného dňa mohol zaradiť aj Mbappé. Monako údajne stanovilo klauzulu, podľa ktorej musí prípadný záujemca zaplatiť za výnimočného mladíka 130 miliónov eur. Francúzi si uvedomujú, že svetové veľkokluby sa budú po sezóne o neho uchádzať zo všetkých síl. Do radu sa vraj postavili Real Madrid, Paríž St. Germain či viacerí anglickí giganti.

Nie div, veď Mbappé sa zaradil s piatimi gólmi k najlepším strelcom aktuálneho ročníka Ligy majstrov. So štrnástimi presnými zásahmi konkuruje špičke vo francúzskej najvyššej súťaži. „Zdá sa, že je to dobrý, skromný chlapec. Pohybom i štýlom hry mi pripomína Thierryho Henryho. S jedným rozdielom: v tomto veku nebol Thierry taký pohotový a chladnokrvný v zakončení. Je možné, že Mbappé bude raz lepší ako on,“ myslí si Buffon.

Sedemnásobný taliansky šampión, majster sveta či vicemajster Európy už čelil mnohým geniálnym útočníkom. Z očí do očí sa mnohokrát díval Cristianovi Ronaldovi, nedávno Lionelovi Messimu. Argentínsky klenot Barcelony ho vo štvrťfinále Ligy majstrov neprekonal ani raz (ani jeho spoluhráči).

Cardiffská šanca?

Aj preto ťahá Buffon v najlepšej klubovej súťaži sveta výnimočnú, už 531-minútovú, sériu. Odolať by chcel aj Monaku, ktoré sa pýši jedným z najlepších útokov v Lige majstrov. Vo vyraďovacej fáze nastrieľalo po šesť gólov Manchestru City i Borussii Dortmund.

„Musíme si dať veľký pozor, byť ostražití. Monacká ofenzíva je mimoriadne silná, nie je však len o Mbappém,“ upozorňuje Buffon.

Zatiaľ čo mnohí z futbalistov Monaka (najmladší tím v súťaži) ešte dostanú príležitosť, aby sa prebojovali do vytúženého finále Ligy majstrov, pre Buffona sa naskytá jedna z posledných možností na triumf.

Posledný krok mu chýbal dva razy. V roku 2003 smútil v Manchestri po jedenástkovom rozstrele s milánskym AC. Predvlani mu priniesol sklamanie Berlín a prehra s Barcelonou.

Dopraje Mbappé a spol. talianskej legende tretiu, cardiffskú, šancu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov vo futbale