Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda, nehviezda. Superobrane velí prísny generál

Od hráčov vyžaduje priam vojenskú disciplínu. Je generálom, ktorý neznesie odvrávanie. Čo povie, to skrátka platí. Bez ďalšej diskusie.

20.04.2017 15:30
Massimiliano Allegri Foto:
Massimiliano Allegri.
debata

Keď sa Massimiliano Allegri postaví pred lavičku Juventusu Turín, pôsobí na prvý pohľad pokojne. No zároveň vzbudzuje rešpekt. Oblečený do tmavého obleku sa tvári prísne, priam chladne. Srdce mu však pumpuje do žíl vášnivú krv. Tlak mu zvýši čo i len drobná chyba. V okamihu spustí na zverencov krik.

Veľký Juventus

Tak ako pred niekoľkými týždňami. Tréner talianskeho šampióna mal po ligovom zápase s Palermom slovnú prestrelku s Leonardom Bonuccim. Hráč ho poslal do pekla. Allegri reagoval taktiež stručne. „Drž hubu,“ odvetil mu.

Tým sa však konflikt neskončil. Rodák z Livorna vyradil na čas Bonucciho z kádra. Nehľadel na to, že na jeho mužstvo čaká osemfinále Ligy majstrov s Portom. Ani na to, že taliansky reprezentant patrí k najväčším oporám Juventusu, túžia po ňom iné veľkokluby, má povesť jedného z najlepších obrancov sveta.

„Takéto správanie nemôžem akceptovať. Bonucci je inteligentný človek, skvelý hráč. Musí však niesť následky. Také niečo nesmie prejsť ani najväčším hviezdam. Urobil som správne rozhodnutie – z úcty ku klubu, fanúšikom i celému tímu,“ tvrdil Allegri.

V tej chvíli sa držal jediného pravidla: za prekročenie hranice nasleduje trest. Bez ohľadu na meno, výkonnosť, postavenie v mužstve.

Prísnosť či neústupčivosť čoskoro 50-ročného trénera je povestná. Práve vďaka týmto vlastnostiam zbiera úspechy. Ďalšieho sa dočkal v stredu večer. Na Nou Campe uhral Juventus bezgólovú remízu. Keďže pred týždňom zvíťazil doma jednoznačne 3:0, postúpil do semifinále Ligy majstrov. „Všetci moji hráči si zaslúžia pochvalu. Dosiahli niečo, čoho sú schopné len veľké mužstvá. A súčasný Juventus taký je. V útoku sme síce neboli nebezpeční, no v obrane sme hrali skvele,“ hovoril Allegri po barcelonskom súboji.

Čosi neslýchané

Na defenzívu svojho celku môže byť pyšný. Vo ôsmich z desiatich zápasov, ktoré odohral v tejto sezóne Ligy majstrov, neinkasoval ani gól. Brankára Gianluigiho Buffona neprekonala ani najnebezpečnejšia útočná trojica planéty – Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar. Aj vďaka tomu ťahajú Turínčania v súťaži parádnu sériu – gól nedopriali súperovi už 531 minút.

„Ubrániť Barcelonu vo dvoch zápasoch? To je niečo takmer neslýchané. Mal som pocit, že aj keby sme hrali celý deň, gól by sme neinkasovali,“ tešil sa Allegri.

Také niečo sa v histórii súťaže podarilo pred Juventusom len dvom tímom. V roku 2008 Manchestru United, v roku 2013 Bayernu Mníchov. Navyše, v odvete povolila turínska defenzíva barcelonskému superútoku jedinú (!) strelu na bránku.

Juventus vyslal do sveta jednoznačný signál: v konkurencii Realu Madrid, Atlética Madrid a AS Monaco môže smelo pomýšľať na vytúženú trofej. Vďaka detailne prepracovanej obrane. „Na ceste do Cardiffu na nás čaká posledný krok. A verte, nik s nami o finálovú miestenku nechce hrať,“ sebavedomo vyhlásil Bonucci.

Meno súpera sa dozvedia hráči Juventusu v piatok na pravé poludnie, keď sa v nyonskom sídle Európskej futbalovej únie uskutoční slávnostný žreb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Massimiliano Allegri