Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Luk z Leicestru nemá svaly ako Schwarzenegger

Nie je z neho basketbalista, hádzanár ani volejbalista. Jeho pracovným nástrojom sú predovšetkým nohy. Napriek tomu ukrýva najväčšiu zbraň vo svojich - na prvý pohľad absolútne všedných - rukách.

18.04.2017 09:00
debata
Christian Fuchs. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Christian Fuchs Christian Fuchs.

Gólové ruky

Keď sa Christian Fuchs blíži za postrannou čiarou – v blízkosti šestnástky súpera – k lopte, znamená to jediné: stav najvyššieho ohrozenia pre brániaci sa tím. Dôvod? Rakúsky futbalista v službách Leicestru sa pýši ohromným, málovídaným švihom.

Jeho autové vhadzovania sú špecialitou, na ktorú sa môže spoľahnúť máloktorý tím v Európe. Loptu dohodí takmer zakaždým až do polovice šestnástky. A spoluhráčom núka šancu na okamžité zakončenie, po ktorom neraz nasleduje gólová oslava.

„Jeho auty sú mnohokrát efektívnejšie ako rohové kopy či centrované prihrávky. Vďaka jeho rukám sme strelili nejeden gól. Určite ich budeme využívať aj naďalej,“ hovorí Danny Drinkwater, stredopoliar anglického šampióna.

Program Ligy majstrov
Utorok – 20.45:
Leicester – Atlético Madrid – prvý zápas 0:1 (priamy prenos na Digi Sport 5), Real Madrid – Bayern Mníchov – 2:1 (Digi Sport 4).

Slová chvály vyslovil v sobotu – po ligovom zápase Leicestru na ihrisku Crystal Palace (2:2). Pod otvárací gól sa výrazne podpísal práve Fuchs. Lopta po jeho autovom vhadzovaní pristála na hlave obrovitého obrancu Roberta Hutha a ten už vedel, ako si so situáciou poradiť. Hlavou poslal loptu za chrbát domáceho brankára.

„Fuchs nie je obyčajný futbalista. Keď vhadzuje loptu do hry, je ako luk, ktorý napína silné pružiny,“ napísal pred časom o 31-ročnom krajnom obrancovi denník Leicester Mercurial.

Technika, nie sila

Niekdajšia opora Schalke si veľmi dobre pamätá na to, ako sa dostala k dlhým vhadzovaniam. „Bolo to v roku 2003. Keď som s Wiener Neustadtom podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt, zistil som, že mám tento vzácny dar. Viete, nie je to o tom, že musíte mať svaly ako Arnold Schwarzenegger. Dôležitá je predovšetkým dobrá technika. Sila nie je podstatná, čo mi však verí málokto,“ prezrádza Fuchs tajomstvo úspechu.

Na jeho nebezpečné vhadzovania sa bude Leicester spoliehať aj večer – vo štvrťfinálovej odvete Ligy majstrov. Posledný anglický zástupca v súťaži bude doháňať minimálne manko z Madridu. Atléticu podľahol pred týždňom na jeho pôde 0:1.

„Veríme, že môžeme uspieť. Aj vďaka Fuchsimu. Atlético nie je na jeho auty zvyknuté. Mali by sme ich využiť vo svoj prospech,“ upozorňuje Drinkwater.

Fanúšikovia Leicestru dúfajú, že aj nevšedné schopnosti niekdajšieho kapitána rakúskej reprezentácie pomôžu tímu k ďalšiemu senzačnému postupu. V opačnom prípade si slávnu zvučku najlepšej klubovej súťaže sveta vypočujú naposledy.

Nielen v tejto sezóne, ale možno i na dlhé roky…

debata chyba
Viac na túto tému: #Leicester City