Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme ľudia, nie zvieratá, vravel aj za spoluhráčov stopér Dortmundu

V tuneli pod východnou tribúnou pri nástupe ku kabínam stáli ozbrojenci v nepriestrelných vestách a usmerňovali futbalistov pri odchode z trávnika.

13.04.2017 08:37
Borussia Dortmund Foto: ,
Futbalisti Dortmundu po zápase s Monakom.
debata (2)

Hráči Borussie Dortmund mali na výber, či pôjdu priamo do prísne strážených tímových vozidiel, ktoré ich odvezú von zo štadióna, alebo sa ešte zastavia v mixzóne na krátke rozhovory s médiami. O futbale sa však hráčom nemeckého vicemajstra hovoriť nechcelo. A hlavný dôvod nebola prehra s AS Monako (2:3) v prvom štvrťfinále Ligy majstrov. Boli to prozaickejšie dôvody. Utorkový výbuch troch náloží v blízkosti tímového autobusu, indície vedúce k islamistickému pozadiu útoku, či zranenie spoluhráča Marca Bartru. A necelých 24 hodín po tom všetkom bolo treba vybehnúť na trávnik a odovzdať zo seba maximum v boji o semifinále Ligy majstrov. S týmto sa viacerí hráči Borussie len ťažko vyrovnávali. V podstate všetci.

„V prvom rade chcem povedať – som rád, že žijem. A som rád, že žijú aj moji spoluhráči a ďalší členovia nášho tímu,“ vyjadril svoje pocity grécky stopér v službách Borussie Sokratis Papastathopulos. Dvadsaťosemročný stredný obranca je považovaný za jedného z najtvrdších a zároveň psychicky najodolnejších hráčov mužstva. Aj v tej najväčšej hernej hektike vie zachovať chladnú hlavu, ale v stredu večer nechal voľný priechod emóciám.

„Je veľký rozdiel rozhodnúť o tom, že sa bude hrať a naozaj aj odohrať zápas. Futbal je naša práca a tento súboj bol pre nás nesmierne náročný. Ľudia musia pochopiť, že nie sme zvieratá, ktoré len tak vybehnú za každých okolností na trávnik a budú zabávať davy. Sme ľudia, máme svoje rodiny,“ pokračoval Papastathopulos.

Priznal, že ešte v stredu predpoludním mali všetci hráči Borussie stretnutie s výkonným riaditeľom klubu Hansom-Joachimom Watzkem, prezidentom Reinhardom Rauballom a trénerom Thomasom Tuchelom. „Oznámili nám, že musíme hrať. Nedostali sme na výber. Opakujem, cítim sa ako zviera, nie človek,“ dodal grécky stopér BVB.

Smutný z toho, že jeho zverenci museli odohrať taký dôležitý zápas v takom ťažkom psychickom rozpoložení, bol aj tréner Borussie. „Privítal by som, ak by sme dostali viac času na rozmyslenie a vstrebanie toho, čo sa stalo. Veľmi nás to bolí, že sme museli ísť na trávnik za týchto okolností, a tak skoro po incidente. V sídle UEFA v Nyone rozhodli, že musíme hrať bez toho, aby sme sa k tomu vyjadrili. Je to pocit bezmocnosti, ako keby do nášho autobusu niekto hodil plechovku piva,“ nedal si Tuchel servítku pred ústa v interview pre Die Welt.

Turecký stredopoliar v službách Borussie Nuri Sahin dal na otázku, či chcel hrať tento zápas, tiež jednoznačnú odpoveď. „Ak by sa myslelo na nás ako na ľudí, určite by sme ho nehrali.“ Vedenie dortmundského klubu sa ocitlo v zložitej situácii. Na jednej strane chápalo krehké mentálne nastavenie hráčov po zrejme teroristickom útoku na autobus, na druhej strane chcelo dodržať zápasový termín v nabitom kalendári tímu aj UEFA. Navyše, v hľadisku bolo 60 000 ľudí, ktorí chceli vidieť zápas, medzi nimi aj spolkový minister vnútra Thomas de Maizi?re, či premiérka spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hannelore Kraftová.

„Nenecháme si diktovať teroristami, kedy budeme hrať svoje zápasy. Aj za týchto okolností musíme myslieť na posilnenie demokracie,“ povedal Watzke.

Hráči Monaka vyťažili zo zložitej situácie súpera zrejme maximum. Strelili tri góly a do odvety pôjdu s veľkou výhodou a postupovou víziou. „Chceli sme streliť nejaké góly a to sa nám aj podarilo. Odohrali sme dobrý zápas, no stále je veľa vecí, ktoré môžeme zlepšiť. Dortmund bude hrať v odvete určite s veľkým odhodlaním,“ uviedol dvojgólový hrdina Monačanov Kylian Mbappé. Odveta príde na rad v stredu 19. apríla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #AS Monako