Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nešťastie spája. Rivalov uložilo do spoločných postelí

Viac ako 80-tisíc fanúšikov na štadióne a státisíce pri televíznych obrazovkách očakávali úvodný hvizd. Namiesto neho zaznel desivý výbuch. Trikrát.

12.04.2017 19:04
Borussia Dortmund Foto: ,
Fanúšikovia Borussie Dortmund a AS Monako.
debata

Futbalová verejnosť zostala v šoku. Prestížna Liga majstrov, obrovská pýcha Európskej futbalovej únie (UEFA), dostala v Dortmunde tvrdý úder. Hoci otriasol najmä autobusom Borussie, spamätáva sa z neho celý svet.

„To, čo sa udialo v Dortmunde, ma zasiahlo. Nemali sme inú možnosť ako zápas odložiť. Bezpečnosť je zakaždým najdôležitejšia,“ odkázal médiám Alexander Čeferin, šéf UEFA.

Spolu v jednej obývačke

K svojmu kolegovi sa pridal aj Gianni Infantino, prvý muž Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). „Všetky naše myšlienky smerujú do Dortmundu. Najmä k fanúšikom Borussie a Monaka,“ uviedol Švajčiar v oficiálnom vyhlásení.

Práve priaznivci oboch klubov sa v utorok večer stali symbolom súdržnosti či nevšednej empatie. Po tom, ako hlásateľ na štadióne oznámil, že úvodné štvrťfinále Ligy majstrov odohrajú obaja rivali až na druhý deň, rozbehli Dortmundčania na sociálnych sieťach obdivuhodnú kampaň. S veľavravným názvom – Bed for away fans (Posteľ pre hosťujúcich fanúšikov).

Domáci priaznivci v nej ponúkali Francúzom ubytovanie, nocľah. Internet v okamihu zaplavili fotografie s fanúšikmi v dresoch Borussie a Monaka, ako sedia pri spoločnej večeri, ležia v obývačke na sedačke, s rozprestretými bielo-červenými a čierno-žltými šálmi popíjajú pivo.

„Ani neviete, ako som sa tešil na atmosféru v Dortmunde. Túžil som po tom, aby som jedného dňa videl tú ich žltú stenu,“ hovoril nemeckým médiám Frank Fantino, fanúšik Monaka.

Nie div, že s kamarátmi chcel zažiť vypredaný Vestfálsky štadión. Veď Monako, hoci sa mu po rokoch znovu darí a vedie francúzsku ligu, sa nemôže pýšiť diváckym zázemím. Napriek tomu, že jeho štadión nemá ani 20-tisícovú kapacitu, je zväčša poloprázdny. Na ostatný domáci zápas AS (s Bordeaux) prišlo 11-tisíc ľudí.

Hrať či nehrať?

Nie je prekvapením, že monackí futbalisti sa občas cítia vo svojom domovskom stánku osamotene. Rovnaký pocit mohli mať aj fanúšikovia z malého kniežatstva. Nebyť Dortmundčanov. Tí ich podporili aj transparentom s jednoznačným odkazom – You'll never walk alone (Nikdy nebudeš kráčať sám). Rovnaký názov má aj hymna Borussie.

„Práve o tomto je futbal. Ľudí spája,“ reagovali na správanie sa oboch fanúšikovských táborov zástupcovia Monaka.

Zatiaľ čo priaznivcov nešťastie spojilo, osobnosti reagovali na rozhodnutie odohrať stretnutie na druhý deň rôzne. Zatiaľ čo niektorí sa k postupu UEFA prikláňali, iní ho odsudzovali. Vzhľadom na šok, ktorý hráči Dormundu utrpeli.

„Hrať na druhý deň mi nepríde práve najšťastnejšie,“ uviedlo monacké knieža Albert II., pravidelný návštevník zápasov AS. „Nezostáva nám nič iné, len sa cez to preniesť. Veríme, že sa mužstvo dá dokopy,“ naznačil zložitosť situácie Hans-Joachim Watzke, výkonný riaditeľ Borussie.

Napriek nejednotnému názoru v otázke náhradného termínu súboja sa osobnosti zhodli na jednom: násilie a nenávisť nemôže športovcom diktovať podmienky. Slová podpory zvestovala Dortmundu aj jedna z najmocnejších žien planéty – nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Bol to otrasný čin,“ povedala.

Nech už sa úvodné štvrťfinále medzi Dortmundom a Monakom skončilo akokoľvek, bude si ho svet pamätať najmä v súvislosti so zbabelým útokom. Ale symbolizovať bude aj futbalovú jednotu – medzi hráčmi i fanúšikmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund