Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Zranený Bartra je produktom slávnej akadémie

Sedel na obvyklom mieste. Koncentroval sa. Do mysle postupne vpúšťal mód, ktorý športovca uvedie do potrebného tranzu.

12.04.2017 15:44
Marc Bartra Foto: ,
Fanúšik Borussie Dortmund s dresom Marca Bartru.
debata

Chcel len vystúpiť z autobusu. V šatni si na seba obliecť dres, vybehnúť na ihrisko a baviť ľudí. Tak ako vždy.

Kroky Marca Bartru však neviedli v utorok večer na trávnik, ale do nemocnice. Španielsky obranca je jediným zraneným futbalistom po trojici výbuchov pri autobuse Borussie Dortmund. Bol to práve on, kto sedel pri jednom z okien, ktoré sa roztrieštilo.

„Sedel som vedľa neho. Črepiny mu poranili ruku,“ tvrdil nemeckým médiám brankár Roman Bürki. Prvé informácie hovorili o tom, že Bartra vyjde z bombového útoku len s porezanou rukou. Napokon však musel podstúpiť operáciu. Röntgen preukázal, že pravé zápästie 26-ročného futbalistu je zlomené.

Bartra nie je len tak hocikto. Keď prestupoval v lete minulého roka z Barcelony do Borussie, ťahal dortmundský klub z pokladnice osem miliónov eur. Napokon, odchovanec Espanyolu a neskôr člen slávnej barcelonskej akadémie La Masia má bohatý životopis.

Nájdete v ňom päticu majstrovských titulov v drese Barcelony. Pomohol jej taktiež k dvojici triumfov v Lige majstrov. Je majstrom Európy v kategórii do 21 rokov, v seniorskej reprezentácii odohral tucet zápasov.

„Bartra je dokonalým reprezentantom La Masie. Je skvelým hráčom i človekom,“ napísal barcelonský veľkoklub v oficiálnom stanovisku v okamihu, keď nová nádej prechádzala z B do A-mužstva a stala sa spoluhráčom Lionela Messiho či Carlesa Puyola.

Marc Bartra. Foto: Reuters, © Ralph Orlowski / Reuters
Marc Bartra Marc Bartra.

Práve legendárneho kapitána mal raz Bartra nahradiť. Do základnej zostavy jedného z najlepších mužstiev futbalovej histórie sa však nikdy neprebojoval. Aj preto viedli jeho kroky počas uplynulého leta do Dortmundu.

V nemeckom klube je hviezdou. A obľúbencom fanúšikov. Ich srdcia si získal nielen vďaka výborným výkonom, ale aj pre otvorenosť. Keď svet obletela fotografia fanúšičky Dortmundu, ako osamotene sedí počas derby so Schalke v sektore priaznivcov súpera, neváhal a prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval ženu, aby ho kontaktovala.

„Chcem sa s ňou stretnúť. Rád by som jej odovzdal svoj dres,“ napísal Španiel. Odvážna fanynka Stefanie ho navštívila pred jedným z tréningov. Bartra svoj sľub dodržal.

Rodák zo Sant Jaume však nepriťahuje len pozornosť fanúšikov, ale zdá sa, že aj problémy. S útokom, aký sa odohral v Dortmunde, sa nestretol po prvý raz. Nepriamo prišiel s podobnou udalosťou – hoci podstatne tragickejšou – do styku v roku 2015. Po teroristických útokoch v Paríži zrušili futbaloví funkcionári viacero prípravných zápasov – vrátane toho medzi Belgičanmi a Španielmi.

Nastúpiť v ňom mal i Bartra. „Musíme zostať pokojní. Hrať nemalo zmysel. Neboli by sme v bezpečí,“ hovoril vtedy novinárom.

V bezpečí nebol Bartra ani v utorok večer. Rovnako ako jeho nič netušiaci spoluhráči…

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Marc Bartra