Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zranený Bartra je produktom slávnej akadémie

Sedel na obvyklom mieste. Koncentroval sa. Do mysle postupne vpúšťal mód, ktorý športovca uvedie do potrebného tranzu.

12.04.2017 15:44
Marc Bartra Foto: ,
Fanúšik Borussie Dortmund s dresom Marca Bartru.
debata

Chcel len vystúpiť z autobusu. V šatni si na seba obliecť dres, vybehnúť na ihrisko a baviť ľudí. Tak ako vždy.

Kroky Marca Bartru však neviedli v utorok večer na trávnik, ale do nemocnice. Španielsky obranca je jediným zraneným futbalistom po trojici výbuchov pri autobuse Borussie Dortmund. Bol to práve on, kto sedel pri jednom z okien, ktoré sa roztrieštilo.

„Sedel som vedľa neho. Črepiny mu poranili ruku,“ tvrdil nemeckým médiám brankár Roman Bürki. Prvé informácie hovorili o tom, že Bartra vyjde z bombového útoku len s porezanou rukou. Napokon však musel podstúpiť operáciu. Röntgen preukázal, že pravé zápästie 26-ročného futbalistu je zlomené.

Bartra nie je len tak hocikto. Keď prestupoval v lete minulého roka z Barcelony do Borussie, ťahal dortmundský klub z pokladnice osem miliónov eur. Napokon, odchovanec Espanyolu a neskôr člen slávnej barcelonskej akadémie La Masia má bohatý životopis.

Nájdete v ňom päticu majstrovských titulov v drese Barcelony. Pomohol jej taktiež k dvojici triumfov v Lige majstrov. Je majstrom Európy v kategórii do 21 rokov, v seniorskej reprezentácii odohral tucet zápasov.

„Bartra je dokonalým reprezentantom La Masie. Je skvelým hráčom i človekom,“ napísal barcelonský veľkoklub v oficiálnom stanovisku v okamihu, keď nová nádej prechádzala z B do A-mužstva a stala sa spoluhráčom Lionela Messiho či Carlesa Puyola.

Marc Bartra. Foto: Reuters, © Ralph Orlowski / Reuters
Marc Bartra Marc Bartra.

Práve legendárneho kapitána mal raz Bartra nahradiť. Do základnej zostavy jedného z najlepších mužstiev futbalovej histórie sa však nikdy neprebojoval. Aj preto viedli jeho kroky počas uplynulého leta do Dortmundu.

V nemeckom klube je hviezdou. A obľúbencom fanúšikov. Ich srdcia si získal nielen vďaka výborným výkonom, ale aj pre otvorenosť. Keď svet obletela fotografia fanúšičky Dortmundu, ako osamotene sedí počas derby so Schalke v sektore priaznivcov súpera, neváhal a prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyzval ženu, aby ho kontaktovala.

„Chcem sa s ňou stretnúť. Rád by som jej odovzdal svoj dres,“ napísal Španiel. Odvážna fanynka Stefanie ho navštívila pred jedným z tréningov. Bartra svoj sľub dodržal.

Rodák zo Sant Jaume však nepriťahuje len pozornosť fanúšikov, ale zdá sa, že aj problémy. S útokom, aký sa odohral v Dortmunde, sa nestretol po prvý raz. Nepriamo prišiel s podobnou udalosťou – hoci podstatne tragickejšou – do styku v roku 2015. Po teroristických útokoch v Paríži zrušili futbaloví funkcionári viacero prípravných zápasov – vrátane toho medzi Belgičanmi a Španielmi.

Nastúpiť v ňom mal i Bartra. „Musíme zostať pokojní. Hrať nemalo zmysel. Neboli by sme v bezpečí,“ hovoril vtedy novinárom.

V bezpečí nebol Bartra ani v utorok večer. Rovnako ako jeho nič netušiaci spoluhráči…

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Marc Bartra