Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nekričí, hráčov nežmýka. Bayern má taliansky tromf

Keď naposledy odchádzal z mníchovskej Allianz arény v pozícii súpera, písali o ňom svetové médiá iba superlatívy.

12.04.2017 12:00
Carlo Ancelotti Foto: ,
Zamyslený tréner Carlo Ancelotti.
debata

„Je to taktický génius. Nik iný nepozná jednoduchšiu cestu k víťazstvu v Lige majstrov ako on,“ tvrdil španielsky denník El Mundo.

Pokojný, aj keď mu ide o krk

Oslavné riadky venovali novinári Carlovi Ancelottimu. Jeden z najuznávanejších futbalových trénerov ostatných rokov priviedol na ihrisko Bayernu Mníchov pred tromi rokmi Real Madrid. Španielsky gigant potupil nemeckého šampióna 4:0 a nečakane hladko (doma zvíťazil v úvodnom zápase 1:0) postúpil do finále najlepšej klubovej súťaže sveta. Fanúšikovia sa nerozplývali nad genialitou Cristiana Ronalda či formou Sergia Ramosa (strelili po dva góly). Velebili talianskeho stratéga.

„Ronaldo bol jedinečný, no najväčšou oporou Realu v tejto sezóne je Ancelotti,“ písal vtedy denník Marca.

V centre diania bude 57-ročný expert aj v stredu večer. Na trávnik znovu vybehnú hráči Bayernu i Realu. Dejiskom štvrťfinálového súboja Ligy majstrov bude tak ako pred tromi sezónami Allianz aréna. Ancelotti sa však nepoberie do šatne hostí. Postaví sa pred domácu lavičku a bude veriť, že na Real ušil dostatočne dobrú taktiku.

Priaznivci či mecenáši Bayernu o tom nepochybujú. Vedia, že ich taliansky tromf pozná hru Realu dokonale. Viedol ho dva roky. Navyše, súčasný kouč madridského veľkoklubu Zinedine Zidane sa od neho učil. Robil mu asistenta.

„V Bayerne som zažil rôzne typy trénerov. Carlo je absolútne pokojný. Aj v situáciách, keď mu ide o krk. Pred časom sa na neho valila vlna kritiky, no ustál ju. Nerobil si z nej ťažkú hlavu. Tvrdil, že v pravej chvíli bude mužstvo najlepšie pripravené. Jeho slovám verím na sto percent,“ vyhlásil klubový šéf Karl-Heinz Rummenige.

Veľa vody zabije rastliny

Za Ancelottiho hovoria výsledky. Ligu majstrov (či Európsky pohár majstrov) vyhral päťkrát – dvakrát v úlohe hráča, tri razy v pozícii trénera. Žiadny iný kouč sa takým počtom trofejí nemôže pochváliť.

Recept na úspech prezradil Ancelotti v rozhovore pre nemecký magazín Kicker. „Viete, nepatrím k trénerom, ktorí hráčov na tréningu zničia až na smrť. V Španielsku som sa naučil jedno heslo: Demasiada agua mata la planta. V preklade to znamená: príliš veľa vody zabije rastliny. To isté platí aj pre tréning,“ myslí si Ancelotti.

Talian je povestný tým, že pred náročnými fyzickými cvičeniami uprednostňuje hru s loptou. „Netvrdím, že fyzická pripravenosť je nepodstatná. To vôbec nie. Z nej hráč čerpá počas celej sezóny. Je však dôležité, aby sme dopriali telu aj dostatok času na oddych,“ uviedol niekdajší šéf lavičky Juventusu Turín, AC Miláno, Chelsea Londýn či Paríža St. Germain.

Všade, kde trénoval, zanechal skvelý dojem. Vrátane Realu. „Preferoval uvoľnený herný štýl. Pod takýmto manažérom sa hrá každému futbalistovi o čosi jednoduchšie,“ hovoril uznanlivo Gareth Bale, krídelník Realu.

Ancelotti má aj medzi najväčšími hviezdami ohromný rešpekt. Nevynucuje si ho krikom, veľkými gestami. Hovoria za neho odbornosť, skúsenosti. Na ne sa spoliehajú aj v Bayerne. Nemecký šampión verí, že taliansky tromf bude zárukou očakávanej odplaty.

Program (20.45)

Štvrťfinále, prvé zápasy: Atlético Madrid – Leicester (priamy prenos na Digi Sport 4), Bayern Mníchov – Real Madrid (Jednotka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #liga majstrov vo futbale