Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európske ligy sa búria. Pre zmeny v LM nepredĺžili zmluvu s UEFA

Združenie európskych futbalových líg (EPFL) nepredĺžilo na protest proti pripravovaným zmenám v Lige majstrov dohodu s UEFA.

01.04.2017 12:34
Futbal, Liga majstrov, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podľa EPFL nové kvalifikačné pravidlá výrazne narušia vyrovnanosť národných súťaží a ešte zvýraznia finančné rozdiely medzi bohatými klubmi a tými ostatnými.

Podľa chystaných kritérií by od sezóny 2018/19 mala každá zo štyroch najlepších líg istých štyroch účastníkov, piata a šiesta po dvoch a siedma až desiata po jednom. Majstri zo súťaží na 11. a 12. mieste by potom zamierili do štvrtého predkola, ich vicemajster do druhého predkola.

„Máme vážne obavy, že chystané zmeny pre roky 2018 až 2021 budú mať neblahý vplyv na úroveň domácich súťaží a ich vývoj,“ uviedlo vo vyhlásení združenie, ktorý zastupuje aj anglickú, taliansku, španielsku a francúzsku ligu. Z popredných súťaží tak nie je jeho členom iba nemecká Bundesliga.

Kritikom sa totiž nepáči, že pravidelní účastníci európskych pohárov majú vďaka finančným prémiám výhodu, ktorú nemôžu ich konkurenti zmazať. Švajčiarsku ligu napríklad vyhral sedemkrát za sebou Bazilej, Olympiakos získal v Grécku 18 z posledných 20 titulov a Dynamo Záhreb ovládlo už 11 ročníkov chorvátskej ligy v rade.

K zmenám v Lige majstrov siahla UEFA kvôli tomu, aby zmiernila tlak Európskej klubovej asociácie, ktorá obhajuje záujmy najväčších klubov, na vytvorenie uzavretej superligy. „Narastajúci rozdiel medzi najväčšími klubmi a tými ostatnými je jedným z najväčších problémov, ktoré európsky futbal v nasledujúcich desiatich – dvadsiatich rokoch čakajú,“ dodal predseda EPFL Lars-Christen Olsson.

EPFL preto nepredĺžilo dohodu s UEFA, ktorá sa skončila v polovici marca. „Európske súťaže odteraz budú mať absolútnu voľnosť v plánovaní zápasov, takže budú môcť hrať stretnutia v rovnaké dni aj časy ako Liga majstrov,“ uviedlo združenie na svojej internetovej stránke.

Podľa doterajšej dohody medzi EPFL a UEFA sa zápasy národných súťaží nehrali v utorok a v stredu v čase, keď boli na programe zápasy Ligy majstrov.

EPFL plánuje 6. júna na mimoriadnom zasadnutí vo švajčiarskej Ženeve oznámiť hracie plány na sezónu 2017/2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #EPFL