Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď inteligentný medveď prehovorí, všetci zmĺknu

Futbalista? Obrovskou, svalnatou postavou pripomína skôr ragbistu či wrestlera. Keď sa zamračí, rozpohybuje obrovské bicepsy a stehenné svaly, nie je vám všetko jedno. V tej chvíli sa na vás rúti takmer 100 kilogramov živej váhy.

15.03.2017 11:26
Wes Morgan Foto: ,
Wes Morgan po góle v súboji s FC Sevilla.
debata

„Vyzerá ako medveď Baloo. Viete, ten z Knihy džunglí,“ vyhlásil o ňom pred časom Claudio Ranieri, jeho niekdajší tréner v Leicestri.

Ústretovosť, sila, skromnosť

Wes Morgan nie je svetovou superhviezdou. Skôr poctivcom, bojovníkom, hráčom, ktorý na trávniku precízne oddrie to, čo má. Vďaka týmto vlastnostiam je jedným zo základných pilierov úspechov Leicestru.

Po tom, ako ho s kapitánskou páskou na ruke priviedol k senzačnému titulu v Premier League, zabezpečil anglickému prekvapeniu aj štvrťfinálovú miestenku v Lige majstrov.

„Nemôžem tomu uveriť. Takéto niečo sa nemohlo udiať. Stále si nie som istý, či je to realita. Nesnívam? V tejto súťaži sme nováčikovia, nikto si nemyslel, že to dotiahneme tak ďaleko,“ vravel jamajský stopér v utorok večer.

Do polnoci zostávala hodina a on bol v obkľúčení novinárov. Nie div, veď v osemfinálovej odvete strelil úvodný gól zápasu. Leicester zvíťazil (aj vďaka brankárovi Schmeichelovi, ktorý znovu chytil jedenástku) nad FC Sevilla 2:0 a napriek prehre 1:2 v úvodnom súboji si zabezpečil štvrťfinále.

Zostrih zo zápasu Leicester - FC Sevilla.

Z Morganovho presného zásahu visela ceduľa s nápisom – postupový. Je isté, že sa nezaradí do gólových hitparád. Urastený obranca ho strelil tak, ako mu je vlastné – trochu neohrabane.

Po štandardnej situácii mu lopta dopadla na pravé stehno a odrazila sa za bránkovú čiaru. Napriek tomu sa významne zapíše do histórie malého anglického klubu.

„Wes je veľký medveď, ktorý dohliada na ostatných chlapcov. Veľa toho nenahovorí. Keď však otvorí ústa, všetci zmĺknu a počúvajú ho. Priznám sa, že keď som prichádzal do Leicestru, veľa som o ňom nevedel. Nepoznal som ho. Je to však výnimočný kapitán. Je ústretový, silný, nesmierne inteligentný a skromný,“ uviedol o ňom Ranieri.

Tučný chlapec z parkoviska

Skromnosť sršala z Morgana aj po zápase. Do úlohy hviezdy sa nestaval. „Pri gólovom okamihu som loptu ani poriadne nevidel. Bol som len v správny čas na správnom mieste,“ krčil ramenami 33-ročný rodák z Nottinghamu.

Napriek tomu reprezentuje Jamajku. Mimochodom, v utorok sa stal prvým futbalistom z tejto krajiny, ktorý strelil gól v Lige majstrov.

Najlepšiu klubovú súťaž sveta pritom ani nemusel okúsiť. Keď mal sedemnásť rokov, zaujal Paula Pembertona, vtedajšieho trénera mládežníckej akadémie Nottinghamu Forest. „Keď som ho videl po prvý raz, bol nesmierne rýchly. Neprehral ani jeden súboj. Mal však nadváhu,“ spomína si Pemberton.

Morgana okamžite zavolal do akadémie. „Na parkovisku ho uvidel Paul Hart, náš šéf. Opýtal sa ma, kto to je. Povedal som mu, že Wes prišiel na skúšku. Jeho reakcia? Ak toho chlapca niekedy uvidím v drese Forest, vykopnem ťa,“ pousmeje sa Pemberton.

Talentovaného tínedžera sa preto rozhodol ukryť. Platil mu 50 libier týždenne, nasadil mu tvrdú diétu. Jamajčan do bodky dodržiaval pokyny a rapídne chudol. „Keď nastupoval na svoj prvý zápas, musel si i tak obliecť dres najväčšej veľkosti. V stretnutí však patril k najlepším. Vtedy som povedal Paulovi: Pamätáš si na toho chlapca z parkoviska? To je on. Nechcel mi veriť,“ dodáva Pemberton.

Dnes už o Morganových schopnostiach nik nepochybuje. Jamajský obor dávno nevzbudzuje rešpekt len potetovanou (je spolumajiteľom siete tetovacích štúdií) postavou, ale aj výkonmi na trávniku.

A je jedným z hlavných hrdinov nekončiacej sa leicesterskej rozprávky. Tak, ako v slávnej Knihe džunglí medveď Baloo…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Sevilla #Leicester City #Wes Morgan