Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tiger i zabijak. Z novinára je gólový predátor

V Kolumbii je hrdinom. Ak by mohli, nosili by ho tamojší fanúšikovia na rukách. Keď sa v januári 2014 Radamel Falcao vážne zranil, vyvolalo to v jeho vlasti mimoriadne negatívne emócie.

15.03.2017 12:00
Radamel Falcao Foto: ,
Radamel Falcao.
debata

Sypali sa najmä na hlavu Sonera Erteka – neznámeho stopéra z francúzskeho štvrtoligového klubu Chasselay. Po jeho tvrdom zákroku v zápase národného pohára zostala ležať hviezda futbalistov Monaca na trávniku. Diagnóza znela hrozivo: potrhané vonkajšie väzy v ľavom kolene.

Hetrik mal na dosah

Slávny strelec prišiel o majstrovstvá sveta 2014 v Brazílii. Kolumbijských priaznivcov to rozhnevalo natoľko, že Ertekovi poslali niekoľko listov, v ktorých sa mu vyhrážali smrťou.

„Samozrejme, túžil som po účasti na svetovom šampionáte. Netreba to však brať tragicky. Niekto predsa musí reprezentáciu podporovať aj z tribúny,“ tíšil vášne s chladnou hlavou Falcao.

Mimochodom, kolená mu robia problémy počas celej kariéry. S pravým šiel pod skalpel dva razy. V súčasnosti bojuje 31-ročný zakončovateľ znovu s drobným zranením. Verí však, že ho neodstaví z trávnikov. Je totiž vo forme. Patrí k najlepším strelcom francúzskej ligy (16 gólov), Monaco ťahá k úspechu aj v Lige majstrov. Už dnes mu môže vystrieľať štvrťfinálovú miestenku. Líder Ligue 1 hostí v osemfinálovej odvete Manchester City.

Z Anglicka si po divokej prestrelke priviezol dvojgólovú stratu (3:5). Nádej pre AS udržal najmä Falcao, strelil dva góly. Siahal i na hetrik – nepremenil jedenástku.

„Nič nie je stratené. Sme v hre o postup, preň urobíme všetko,“ vravel Falcao po manchesterskom súboji.

Má by to byť práve on, kto bude v boji s favoritom lídrom mužstva. Napokon, na ľavej ruke nosí kapitánsku pásku, pýši sa najbohatšími skúsenosťami, je najjagavejšou hviezdou. „Radamel je predátor. Ak sa zhovárame o činnosti v šestnástke, lepšieho útočníka na svete nenájdete,“ povedal o ňom pred časom jeden z najuznávanejších trénerov Pep Guardiola, v súčasnosti šéf lavičky Manchestru City. Možno aj preto ho fanúšikovia poznajú pod prezývkou Tiger.

Prekonal rekord Klinsmanna

Experti boli o Falcaových výnimočných schopnostiach presvedčení odmalička. Prvú profesionálnu zmluvu podpísal vo veku 13 rokov a 199 dní. Keď odchádzal z FC Porto do Atlética Madrid, vyšplhala sa prestupová suma na 40 miliónov eur. Pri prechode zo španielskej metropoly do Monaca bola ešte o 20 miliónov vyššia.

Nie div, veď Falcao je obávaným zakončovateľom. V jeho životopise nájdete poznámku o tom, že je dvojnásobným najlepším strelcom Európskej ligy (dva razy ju aj vyhral). V sezóne 2010/2011 dokonca prekonal rekord legendárneho Jürgena Klinsmanna. Nemec nastrieľal v ročníku 1995/1996 (vtedy ešte v Pohári UEFA) pätnásť gólov, Falcao ich o pätnásť rokov nasúkal ešte o dva viac.

„Falcao je gólový zabijak. Štýl hry, aký vyznáva Monaco, mu úplne sedí,“ myslí si Guardiola. Aj on bude v strehu. Tak ako väčšina trénerov súpera, ktorí sa dívajú na Falcaovu pohotovosť, rýchlosť, dravosť. Pritom príbeh kolumbijského superstrelca mohol vyzerať úplne inak. Dnes večer sa mohol usadiť na tribúnu do novinárskej lóže a sledovať dianie na ihrisku s perom a poznámkovým blokom v ruke.

Predtým ako nastúpil do akadémie River Plate, začal sa v Buenos Aires venovať štúdiu žurnalistiky. Lenže futbal mu prirástol k srdcu o čosi viac. A tak píše veľké príbehy predovšetkým nohami.

Jeden z nich môže ponúknuť svetu aj dnes…

Stredajší program (20.45)

Osemfinále, odvety: Atlético Madrid – Leverkusen, prvý zápas 2:4 (priamy prenos na Digi Sport 4); AS Monaco – Manchester City, 3:5 (Dvojka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radamel Falcao