Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európska jar. Hamšík hrá o zlatý bod

Môžu zostať dvaja, no taktiež ani jeden. Koľko slovenských futbalistov si zahrá na jar vo vyraďovacej fáze prestížnej Ligy majstrov?

06.12.2016 12:00
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

V hre sú pred záverečným kolom skupinovej fázy Marek Hamšík a Ján Greguš. Neapolský kapitán zabojuje o postup už v utorok, na stredopoliara z FC Kodaň čaká rozhodujúca bitka zajtra.

Taliansky veľkoklub má všetko vo svojich rukách. Rovnaký fakt však platí aj pre jeho dvoch konkurentov – Benfiku Lisabon a Besiktas Istanbul. Neapol cestuje do Portugalska s jednoznačnou myšlienkou: ak na trávniku Benfiky neprehrá, bude medzi najlepšími šestnástimi klubmi Európy. „Vieme, že k úspechu nás privedie aj nerozhodný výsledok. Na ihrisko však nepôjdeme s úmyslom brániť. Chceme vyhrať a postúpiť z prvej priečky,“ hovorí Hamšík pre talianske médiá.

Z jeho slov cítiť sebavedomie. Napokon, Neapol sa na jeden z kľúčových zápasov sezóny dobre naladil. V lige si poradil s Interom Miláno až nečakane hladko (3:0). „Nebolo jednoduché koncentrovať sa na tento zápas. V hlavách sme už všetci mali súboj v Lisabone. Zdolali sme silný tím, čo je pre nás povzbudzujúce,“ tvrdí slovenský reprezentant.

Aj on mal značný podiel na víťazstve nad Interom. Strelil druhý gól svojho tímu, celkovo 104. v drese Neapola a v historických tabuľkách sa dotiahol na Uruguajčana Edinsona Cavaniho. Od rekordéra – legendárneho Argentínčana Diega Maradonu – ho delí už len jedenásť presných zásahov. Ďalší by rád pridal v Lisabone. Benfica si však dá na kľúčového muža neapolskej zostavy istotne pozor. Napokon, keď sa obaja súperi stretli koncom septembra v Taliansku, práve banskobystrický rodák otvoril skóre stretnutia (Neapol zvíťazil 4:2).

Hamšík hrá v skupinovej fáze najlepšej klubovej súťaže sveta po tretí raz v kariére. Pri premiére (v sezóne 2011/2012) pomohol Neapolu k druhému miestu v skupine (za Bayernom Mníchov, pred Manchestrom City a Villarrealom). Radosť z postupu mu však schladil neskorší šampión z londýnskej Chelsea, ktorý bol v osemfinále nad sily SSC.

Pred tromi rokmi už Neapolčania toľko šťastia nemali. V skupine obsadili tretiu priečku. O postup ich pripravila aj zhoda náhod. Postupujúca dvojica (Borussia Dortmund, Arsenal Londýn) nazbierala toľko bodov, čo Neapol (12).

Teraz budú Hamšíkovi a spol. stačiť na postup možno aj o štyri body menej. V prípade, že so spoluhráčmi neuspeje, zahrá si na jar v podstatne menej lukratívnej Európskej lige.

Ako sa môže vyvinúť B-skupina

  • Neapol si zabezpečí postup v prípade, že v Lisabone neprehrá. Pri rovnosti bodov ho pred Benfikou udržia lepšie vzájomné zápasy (doma ju zdolal 4:2). Ak neuhrá ani bod, musí sa spoliehať na to, že Dynamo zdolá Besiktas.
  • Ak Benfica zvíťazí, je medzi najlepšou šestnástkou. V prípade, že s Neapolom uhrá nerozhodný výsledok, musí dúfať, že Besiktas nezvíťazí v Kyjeve.
  • Besiktas nemusí výsledok z Lisabonu vôbec zaujímať – za predpokladu, že zdolá Dynamo. Ak s ním uhrá remízu, posunie ho do vyraďovacej fázy len víťazstvo Benfiky. S Neapolom má turecký klub pri rovnakom počte bodov lepšiu zápasovú bilanciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #SSC Neapol #liga majstrov vo futbale