Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dortmundský surrealizmus, postup Realu Madrid 20. rok po sebe

Dvanásťgólová kanonáda futbalistov Borussie Dortmund a Legie Varšava v utorkovom súboji F-skupiny Ligy majstrov má historické rozmery.

23.11.2016 10:30
Borussia Dortmund, Legia Varšava Foto: ,
Konečný výsledok zápasu Dortmund - Legia.
debata

Výsledok 8:4 je rekordným v počte dosiahnutých gólov v jednom zápase Ligy majstrov. Doterajším maximom bolo 11 gólov v dueli AS Monaco – La Coruňa (8:3) z 5. novembra 2003. Štatistické twitterové konto OptaJoe už v priebehu prvého polčasu pripomenulo, že prvýkrát v dejinách LM padlo päť gólov počas úvodných 25 minút. Borussia navyše napodobnila Bayern Mníchov, ktorý vlani v apríli v prvom polčase zaťažil konto portugalského FC Porto tiež piatimi gólmi.

Mužstvo trénera Thomasa Tuchela predviedlo nevídanú efektivitu: z deviatich streleckých pokusov do priestoru bránky iba jeden neskončil v sieti gólmana Legie Radoslawa Cierzniaka. „Poriadne ma prekvapilo, ako sa tento zápas vyvíjal. Bol to trochu surrealistický duel aj výsledok. V druhom polčase sme už nechceli inkasovať, ale nevyšlo nám to. Marco Reus bol dnes fantastický, v posledných dňoch na tréningoch veľmi drel. Nečakali sme však, že pri svojom návrate do súťažného diania predvedie taký výkon a strelí dva góly. Jediný, koho mi je ľúto, je Roman Weidenfeller, keďže dostal až štyri góly. Je to skúsený brankár, dostane sa z toho,“ cituje Tuchelove slová oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA). „Som veľmi šťastný, že som nastúpil v základnej zostave a pomohol nášmu tímu. Presne takto som si predstavoval môj ‚comeback‘ po zranení. Som rád, že sme vyhrali a prispel som k tomu dvoma gólmi. Musíme sa však zlepšiť v defenzíve. To, že budem kapitán, mi oznámili pred rozcvičkou,“ nadviazala dortmundská hviezda Marco Reus. Dvadsaťsedemročný ofenzívny univerzál sa vrátil po šesťmesačnej pauze zavinenej rôznymi zraneniami a zdravotnými problémami. Predtým naposledy hral v májovom finále národného pohára DFB Pokal, nútene absentoval na ME vo Francúzsku.

„Legia hrala v útoku veľmi dobre, dokonca tak isto ako Dortmund. Je dôležité, že sme zvíťazili, ale na druhej strane, ak chceme byť jedno z najlepších európskych mužstiev, nemalo by sa stávať, že nám Legia strelí štyri góly. Samozrejme, oceňujem, že moji krajania dokázali streliť v dvoch zápasoch proti Realu Madrid a nám až sedem gólov. Teší má návrat Marca Reusa. Sme dobrí kamaráti a pekné znova vidieť, ako hrá a napína sieť,“ skonštatoval poľský obranca v službách Borussie Lukasz Piszczek.

Osem zásahov v podaní Dortmundu je vyrovnaním najväčšieho gólového nástrelu v podaní jedného mužstva, pričom po 8 presných zásahov predviedli aj futbalisti Realu Madrid vlani proti súperom z Malmö (8:0) či FC Liverpool proti Besiktasu Istanbul v roku 2007 (8:0). Tieto dva výsledky sú rekordnými čo do rozdielu v skóre.

„Legionisti“ sa pred zápasom dušovali, že nedopustia, aby sa zopakoval septembrový domáci výprask s Borussiou 0:6. Tentoraz však inkasovali ešte o dva góly viac. „Bol to ťažký zápas, ešte náročnejší, ako ten prvý vo Varšave. V Dortmunde sme však aspoň strelili štyri góly. Borussia je jedno z najlepších mužstiev na svete, štyri strelené góly nie sú na zahodenie. Moje dva zásahy považujem za najdôležitejšie v doterajšej kariére,“ povedal švajčiarsky útočník Legie Aleksandar Prijovič. Varšavské mužstvo získalo v piatich zápasoch skupinovej fázy jediný bod, napriek tomu má stále šancu zahrať si na jar aspoň v Európskej lige. V poslednom zápase „efka“ však potrebuje zdolať v domácom prostredí Sporting Lisabon. „Je dobré, že máme všetko vo svojich rukách. Ak zdoláme Sporting, kvalifikujeme sa do Európskej ligy. Je to síce skvelý tím, ale verím, že to dokážeme,“ dodal Prijovič.

„Skúsenosti, ktoré zbierame v LM, sú na nezaplatenie. Lekcie, ktoré sme tu dostali, nie sú márne. Výsledok akceptujeme. Vrátime sa silnejší, aby sme o nejaký čas mohli s tímami ako Borussia súperiť ako rovný s rovným. Momentálne je naším cieľom vyhrať poľskú Ekstraklasu a zdolať Sporting Lisabon, aby sme si vybojovali miestenku do Európskej ligy,“ vyhlásil podľa portálu sport.pl kouč Legie Jacek Magiera.

Futbalisti Legie Varšava utvorili ešte jeden pozoruhodný, aj keď v podstate negatívny, rekord. V piatich zápasoch po svojom návrate do najprestížnejšej európskej klubovej súťaže po 21 rokoch dosiahli skóre 8:24 a 32 gólov v bilancii jedného tímu je najviac v celej histórii skupinovej fázy LM. A to majú k dobru ešte decembrový domáci duel proti Sportingu Lisabon. Doterajšie maximum 31 gólov patrilo hráčom Manchestru United z majstrovskej sezóny 1998/1999 (skóre 21:11). Inkasovaných 24 gólov je tiež vyrovnaným rekordom v tejto nelichotivej štatistike skupinovej fázy. Najviac priepustnú obranu mali doteraz hráči BATE Borisov v sezóne 2014/2015.

V druhom zápase tejto skupiny zvíťazil obhajca trofeje Real Madrid na trávniku Sportingu Lisabon 2:1 a postupil medzi najlepších šestnásť tímov v 20. sezóne po sebe. Do vyraďovacej fázy sa prebojoval v každej z 21 účastí v LM.

„Najdôležitejšie je to, že sme v Lisabone zvíťazili a dosiahli cieľ, s ktorým sme na zápas cestovali. Sporting hral s rovnakým nasadením ako v prvom zápase v Madride. Chvíľami nás dostal do úzkych, ale v zápasoch LM je to normálne. Vďaka Karimovi Benzemovi sme strelili nádherný druhý gól. Decembrový duel s Dortmundom bude finále tejto skupiny,“ cituje web UEFA.com slová madridského kouča Zinedina Zidana. Štyridsaťštyriročný rodák z Marseille sa pristavil aj pri zraneniach Marcela a Garetha Bala, ktorí museli v priebehu druhého polčasu nútene zísť z trávnika. „Nie je ľahké hrať každé tri dni. Marcela sme stiahli z preventívnych dôvodov. Bale má niečo s členkom, ale zatiaľ nevieme presne, o čo ide. V stredu podstúpi lekárske vyšetrenie, po ktorom budeme múdrejší,“ dodal Zidane.

Hviezdnemu Cristianovi Ronaldovi, ktorý do veľkého futbalu naskočil práve v Sportingu, sa stalo prvýkrát v kariére, že by v zápasoch proti svojim bývalým mužstvám, Sportingu Lisabon a Manchestru United, vyšiel strelecky naprázdno. V sezóne 2007/2008 v LM ešte ako hráč United skóroval v oboch zápasoch proti Sportingu: podieľal sa na víťazstvách 1:0 vonku a 2:1 doma. V osemfinále LM 2012/2013 už vo farbách Realu Madrid sa tiež presadil v oboch zápasoch proti „červeným diablom“ (1:1 doma a 2:1 vonku, pozn.). Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry si na pokorenie stogólovej hranice v klubových súťažiach pod hlavičkou Európskej futbalovej únie (UEFA) musí ešte počkať, zatiaľ má na konte 98 presných zásahov (16 za Manchester United a 82 za Real). „Tvrdá realita pre Sporting. Vystrašili sme Real, ale rozdiel medzi tímami opäť urobili individuálne kvality madridských hráčov,“ píše stredajšie vydanie portugalského denníka A Bola. „V rozhodujúcich okamihoch Real vyťažil z väčších skúseností. Mali sme niekoľko šancí, aby sme sa ujali vedenia, chýbala nám však väčšia vyzretosť. Rozdiel medzi mužstvami nebol veľký, ukázali sme našu kvalitu,“ povedal pre web UEFA.com záložník domácich Adrien Silva. „Boli sme Realu vyrovnaným súperom, rozdiel bol akurát v konečnom skóre. Zahrali sme skvele technicky aj takticky. Nezvládli sme akurát niekoľko malých detailov,“ zhodnotil vystúpenie svojich zverencov kouč Sportingu Jorge Jesus.

Najviac gólov v zápase Ligy majstrov:
12 Borussia Dortmund – Legia Varšava 8:4 (skupinová fáza, 22. 11. 2016)
11 AS Monaco – Deportivo La Coruňa 8:3 (skupinová fáza 5. 11. 2003)
9 Paríž St. Germain – Rosenborg Trondheim 7:2 (skupinová fáza, 24. 10. 2000)
9 Olympique Lyon – Werder Brémy 7:2 (osemfinále, 8. 3. 2005)

Najväčší rozdiel v skóre:
FC Liverpool – Besiktas Istanbul 8:0 (skupinová fáza, 6. 11. 2007)
Real Madrid – Malmö 8:0 (skupinová fáza, 8. 12. 2015)

Najviac gólov v skupinovej fáze v bilancii 1 tímu:
32 Legia Varšava 8:24 (2016/2017 – 1 zápas k dobru)
31 Manchester United 20:11 (1998/1999)
29 Tottenham Hotspur 18:11 (2010/2011)

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #legia varšava #Borussia Dortmund