Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plakal v búdke. Ronaldo mieri na miesto posmechu

Boli to pre neho najnáročnejšie okamihy v kariére. Sedel v lietadle, stroj sa odpútaval od zeme, on úpenlivo plakal. Rovnako ako jeho mama či sestry. Vedel však, že práve robí dôležitý krok na ceste za slávou, úspechmi i rozprávkovým bohatstvom.

22.11.2016 11:00
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Keď sa Cristiano Ronaldo vydal z Madeiry na cestu do veľkého futbalového sveta, bol bezbranným dieťaťom. Mal sotva dvanásť rokov. Hoci odmalička držal palce slávnej Benfike Lisabon (ako jeho otec a brat), upísal sa (za 22 500 eur) mestskému rivalovi zo Sportingu. Na radosť matky, obdivovateľky legendárneho Luísa Figa.

Tanier polievky navyše

Jej syn v okamihu čelil tvrdej konkurencii (v najlepšej mládežníckej akadémii v krajine), posmeškom spolužiakov (pre odlišný prízvuk) či samote (z telefónnej búdky volal domov trikrát do týždňa). „Bolo to veľmi kruté obdobie. V podstate som si neužil žiadne detstvo. Bol som prinútený veľmi rýchlo vyrásť,“ spomína si jeden z najlepších futbalistov planéty na začiatky v Sportingu vo svojej biografii.

Slzy, ktoré mu stekali po lícach pri rozlúčke s domovom, mu zaliali oči ešte niekoľkokrát. Takmer zakaždým, keď počul v telefónnom slúchadle matkin hlas. Napriek úzkosti však zostával silný. Keď šli jeho spoluhráči po tréningu do spŕch, on aj naďalej drel na ihrisku. Činky zdvíhal ešte o jednej ráno, kľuky robil aj v izbe, trénoval so záťažou na členkoch, aby si zlepšil dribling.

Keď to nestačilo a zo všetkých strán počúval, že je príliš vyziabnutý, pridával si ku každému jedlu tanier polievky navyše. Aj také boli začiatky portugalského génia na ceste za obdivom. Na miesto, kde robil Ronaldo prvé veľký kroky, sa v utorok vracia. Už neprichádza v pozícii neznámeho nováčika, ktorého mesačnou gážou bolo 50 eur, ale v úlohe uznávaného hrdinu s príjmom 40-tisícnásobne vyšším.

Upratovať nebude

Hviezda Realu Madrid vyzýva Sporting v predposlednom kole skupinovej fázy Ligy majstrov.

„Tento klub mi dal nesmierne veľa. Poskytol mi množstvo vedomostí. Nielen z futbalu, ale aj z prostredia mimo neho. Som hrdý na to, že aj ja som členom tejto rodiny,“ hovorí Ronaldo aj po rokoch o Sportingu s úctou.

Napokon, práve tu dostal prvé veľké životné lekcie. Hoci nie vždy príjemné. Keď ho tesne po jeho príchode do klubu požiadal tréner, aby upratal šatňu, jeho odpoveď znela. „Som hráčom Sportingu. Nebudem zdvíhať veci zo zeme.“ Za aroganciu a pohŕdanie autoritami si vyslúžil stop na niekoľko zápasov.

Jeho psychike nepomohla ani krutá realita z domova, ktorá ho v štrnástich rokoch dostihla. Ronaldo zistil, že jeho otec je chronický alkoholik, brat Hugo drogovo závislý. Nemilé správy ho však nezlomili. Deň čo deň dokazoval spoluhráčom i trénerom, že je výnimočný. Niet divu, že už v šestnástich sa počas jediného roka posunul cez tím do 16, 17, 18 rokov a B-mužstvo až do áčka. Nikomu inému pred ním ani po ňom sa čosi podobné nepodarilo.

Od tých čias uplynulo už pätnásť rokov. Z Ronalda sa medzitým stal trojnásobný víťaz Ligy majstrov, anglický i španielsky šampión, majster Európy. Vypracoval sa na športovú celebritu, najlepšie zarábajúceho futbalistu sveta.

Aj s takouto vizitkou sa večer predvedie Lisabonu.

Utorkový program (20.45)
E-skupina: Monako – Tottenham (priamy prenos na Digi Sport 3), 18.00 CSKA Moskva – Leverkusen, F-skupina: Dortmund – Legia Varšava, Sporting Lisabon – Real Madrid (Digi Sport 4, ČT 4 Sport), G-skupina: FC Kodaň – FC Porto (Digi Sport 5), Leicester – FC Bruggy, H-skupina: Dynamo Záhreb – Lyon, FC Sevilla – Juventus Turín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo