Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Enrique po triumfe nad City: Messi sa v závere hral ako na detskom ihrisku

Keď Pep Guardiola kedysi pretváral FC Barcelona z lídra španielskej futbalovej súťaže na postrach európskych veľkoklubov, na adresu Lionela Messiho povedal aj toto.m"Aj bez neho by sme boli konkurencieschopní, ale určite by sme toho toľko nevyhrali."

20.10.2016 10:24
debata
zväčšiť Útočník Barcelony Lionel Messi oslavuje jeden z... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Lionel Messi Útočník Barcelony Lionel Messi oslavuje jeden z troch gólov do siete Manchestru City.

Messiho hetrik pochoval nádeje lídra Premier League, štvrtým gólom ho v závere dorazil Neymar, ktorý predtým nepremenil pokutový kop. Španielske médiá pripomínajú, že práve pod vedením Guardiolu sa z krehkého argentínskeho chlapca stal obávaný kanonier, doslova monštrum pre súperových brankárov.

Messi v stredu odohral len druhý zápas po zranení slabín, ale to mu neprekážalo v tom, aby predviedol siedmy hetrik v Lige majstrov, z toho druhý v tejto sezóne. Ten prvý padol pred vyše mesiacom do siete Celticu a hrdí Škóti odchádzali z katalánskej metropoly s ponížením 0:7. Messi svoj strelecký súčet v Lige šampiónov aktuálne zvýraznil na 89 gólov a proti anglickým tímom v 15 zápasoch presne zakončil 16-krát. Barcelona natiahla sériu domácich víťazstiev na európskej scéne na trinásť.

„V mene Lea,“ otitulkoval svoj článok k zápasu španielska Marca. V inom materiáli s nadpisom „Nočná mora Guardiolu“ zasa tomuto trénerskému velikánovi pripomenula, že na španielskych trávnikoch mu to ako trénerovi zahraničných tímov nejde – aktuálna bilancia 4 zápasy – 4 prehry a skóre 0:9.

„Leo bol rozhodujúci prvok v našej hre. Zabral v kľúčových momentoch a strelil potrebné góly. Jeho výkon v závere zápasu pripomínal hru na detskom ihrisku. A vôbec nezáležalo na tom, že sa práve vrátil po zranení. Dôležité je len to, ako cíti hru,“ povedal tréner FC Barcelona Luis Enrique na adresu svojho argentínskeho pokladu. „Messi je najlepší hráč a my máme zasa jeden z najlepších tímov na svete,“ jednoducho zhodnotil brankár FCB Marc-André ter Stegen.

Podľa vývoja najmä v prvom polčase to vôbec nevyzeralo na jasný zápas pre domácich. Hostia mali pomerne časté držanie lopty a dostávali sa aj do šancí. V strelách na bránku hráči City prehrali s domácimi 5:8 a v tých mimo nej boli dokonca lepší (4:3). Aj celkové držanie lopty nebolo výnimočne vysoké na strane Barcelony (54–46%). Rozdielovým faktorom bol teda Messi a jeho strelecká efektivita. Jeho gól zo 17. min po efektnom priťuknutí Iniestu, obídení brankára Claudia Brava a skórovaní do prázdnej bránky bola pastva pre oči. Prvú chybu hosťujúcej obrany v zápase domáci rýchlo využili.

V druhom polčase potom Messi v rozpätí deviatich minút (61.- 69.) definitívne pochoval nádeje Guardiolovho tímu, keď využil prihrávky Iniestu a Luisa Suáreza a pohotovo a presne zakončil. To už hrali hostia bez vylúčeného brankára Claudia Brava, ktorý zahral rukou mimo šestnástky. Predčasne šiel pod sprchy aj domáci obranca Jérémy Mathieu (73.), ale to už bolo rozhodnuté o troch bodoch pre FCB. Šance boli aj na druhej strane, ale Ter Stegen bol pozorný pri strelách Ilkaya Gündogana či Kevina de Bruyneho.

„Boli sme v zápase, hrali sme dobre, pressovali sme súpera a vytvárali si šance. Nastúpili sme však proti tímu s veľkými osobnosťami. Kým sme hrali s jedenástimi, bolo to otvorené. Po vylúčení nášho hráča už nie,“ uviedol tréner City Pep Guardiola, ktorý v minulosti získal 14 trofejí na lavičke FC Barcelona. Na otázku, či toto považuje za najväčšiu svoju prehru vo futbalovej Európe, odpovedal, že nie. „Tá prišla, keď som trénoval Bayern a prehral som s Realom Madrim, Vtedy sme nemali ani šance na strelenie gólu,“ skonštatoval uznávaný španielsky tréner na webe BBC.

FC Barcelona je po troch zápasoch s 9 bodmi na čele tabuľky C-skupiny LM, druhý Manchester City zaostáva už o 5 bodov a pred tretím Mönchengladbachom má náskok jedného bodu. „Hráči Manchestru City nie sú výkonnostne zďaleka tam, kde by ich chcel Guardiola mať. Ani prejav Barcelony nie je ešte stopercentný vzhľadom na možnosti ich tímu, odviedli takých 80%. Preto si myslím, že City budú mať ešte problém s postupom z tejto skupiny,“ uviedol Phil Neville, bývalý obranca Manchestru United a víťaz Ligy majstrov pre rádio BBC 5.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pep Guardiola #fc barcelona #manchester city #Lionel Messi