Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbaloví giganti tlačia na zmeny v Lige majstrov. Bude sa hrať v sobotu?

Európska futbalová únia (UEFA) nemá pána a bohaté kluby to možno využijú na účelové zmeny vo formáte Ligy majstrov od sezóny 2018/2019. Za zatvorenými dverami sa o tom rokovalo už počas uplynulého víkendu v Miláne, kde v sobotu získal Real Madrid svoj jedenásty titul kontinentálneho šampióna.

31.05.2016 09:32
Liga majstrov Foto:
Ilustračné foto
debata

Významný posun údajne nenastal, inak by to mohlo byť v decembri v Nyone. Medzitým sa však ešte uskutočnia voľby nového prezidenta UEFA naplánované na 14. septembra do Atén. „Do konca roka potrebujeme nový formát. Sme vo fáze konzultácií a načúvania rôznym názorom,“ povedal v Miláne pre agentúru AP riaditeľ súťaží UEFA Giorgio Marchetti.

Bohatí členovia Asociácie európskych klubov (ECA) už v januári počas voľby nového lídra Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vytiahli kartu s odštiepeneckou Super Ligou. Žiadne konkrétne kroky však nenasledovali. Všetko smeruje k tomu, že klubom ide o výdobytky v úpravách pre ďalšie tri ročníky lukratívnej súťaže. V priebehu ďalších troch rokov sa táto kapitola nebude dať otvoriť, pretože bude viazaná zmluvami s vysielateľmi a sponzormi.

Keď už veľké európske značky nemôžu dosiahnuť úplné uzavretie Ligy majstrov, budú žiadať garantované pozície pre silné ligové súťaže, chránené miesta pre úspešné kluby a údajne aj prechod na sobotňajší zápasový termín, ktorý je zaujímavejší pre ázijský a americký trh.

Tvrdý boj sa dá očakávať najmä v otázke rozdelenia príjmov z predaja televíznych práv. Pre cyklus rokov 2015 – 2018 je stanovené, že UEFA 32 účastníkom hlavnej skupinovej fázy vyčleňuje 1,3 miliardy eur. Prezident Juventusu Turín Andrea Agnelli naznačil, že klubom sa to máli. Poukázal na príklad NFL v americkom futbale, ktorá má rovnaký počet družstiev a napriek obmedzenej diváckej základni dokáže vygenerovať viac peňazí. Navyše je tu vidina ziskov, aké dosahuje Premier League. Anglickým klubom však, zdá sa, súčasný systém prerozdeľovania financií UEFA vyhovuje.

V Miláne sa hovorilo aj o dejisku finále Ligy majstrov v roku 2018, ktoré ešte nie je určené. Suspendovaný prezident UEFA Michel Platini preferoval Kyjev, ale ukrajinsko-ruské napätie rozhodnutie oddialilo. Organizátor by mohol byť známy takisto až v decembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov