Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Repríza či odplata? Madridské derby určí európskeho kráľa

Na veľkoplošnej obrazovke nad štadiónom blikol čas 92 minút 48 sekúnd. Lopta mu pristála na hlave a zastavila ju až sieť. Slzy smútku sa v okamihu zmenili na slzy šťastia.

28.05.2016 10:00
Trofej, Liga majstrov, Wembley Foto: ,
Trofej pre víťaza Ligy majstrov.
debata

„Keď sa vám niečo také stane po prvý raz, prežívate rovnako krásne pocity ako pri prvom milovaní. Oba okamihy čosi spája. Zapamätáte si ich do konca života. Zabudnúť na ne je nemožné,“ vraví Sergio Ramos.

Stopér Realu Madrid bol pred dvomi rokmi jedným z hrdinov pamätného finále futbalovej Ligy majstrov. V nadstavenom čase súboja s Atléticom vyrovnal na 1:1 a uchránil seba i svojich spoluhráčov od obrovského sklamania. Zápas poslal do predĺženia, v ktorom favorit mestského rivala dorazil. Zvíťazil 4:1 a získal jubilejnú desiatu trofej pre najlepší európsky klub v histórii.

Na lisabonskom Štadióne svetla žiarili hráči Realu. Aký príbeh napíše v sobotu (od 20.45) milánske San Siro? Vo vzduchu visí tvrdá odplata…

„To, čo sa nám stalo pred dvomi rokmi, je minulosťou. Stojíme na prahu nového finále, pokúsime sa ho zvládnuť. Je to pre nás nová šanca, za ktorú sme vďační,“ hovorí Koke, jeden z kľúčových mužov zostavy Atlética.

Partia okolo trénerského motivátora Diega Simeoneho opäť nie je v pozícii favorita. Predsa len, pohľad na obe zostavy prezrádza, že zatiaľ čo v Reale stojí jedna hviezda vedľa druhej, Atlético sa na individuality nespolieha. Jeho tímový duch však ospevujú súperi po celom svete.

Napokon, na ceste do finále odolal menej slávny madridský klub dovtedy nedotknuteľnej Barcelone i strojovo presnému Bayernu Mníchov. „Priznávam, mám radosť z prehier Realu. Tentoraz si však jeho sklamanie neželám z tohto dôvodu. Faktom je, že Atlético si triumf v Lige majstrov zaslúži. Prajem si, aby sa dočkalo odmeny za tvrdú prácu. V tejto sezóne drelo zo všetkých tímov najviac,“ tvrdí barcelonský obranca Dani Alvés.

V prospech Atlética hrá nielen väčšia motivácia, ale aj psychická výhoda. Jeho hráči vedia, že Real môžu zdolať. Utvrdzujú ich v tom výsledky vzájomných ligových zápasov v tejto sezóne. Doma uhrali s odvekým rivalom remízu 1:1, na jeho pôde zvíťazili 1:0.

„Pripúšťam, že Atlético je hladnejšie po úspechu. Ak ale Real pristúpi k zápasu tímovo, uspeje. Či si to niekto pripúšťa, alebo nie, individuálne rozdiely medzi obomi mužstvami sú stále obrovské,“ myslí si taliansky expert Arrigo Sacchi.

Veľavravná je aj reč čísiel. Obrana Atlética je podľa mnohých najlepšia na svete. No pohľad do štatistík prezrádza, že Real inkasoval v tejto sezóne Ligy majstrov ešte o dva góly menej (5) ako jeho finálový súper. Nastrieľal ich o jedenásť viac (27).

Pod šestnásť z nich sa podpísal Cristiano Ronaldo, ktorý sa síce niekoľko dní pred finále na tréningu zranil, no nemal by chýbať v základnej zostave. Pre Simeoneho vycibrenú defenzívu bude akiste najväčšou hrozbou.

Fanúšikovia sa tak môžu tešiť nielen na mimoriadne tvrdý boj, ktorý prináša mestské derby, ale aj na súboj najlepšieho strelca súťaže s jedným z najžiadanejších brankárov. Kým osud Realu má na nohách Ronaldo, šance Atlética ležia v rukách Jana Oblaka.

Vložia mu v sobotu v noci do nich vysnívanú trofej?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #atlético madrid #liga majstrov vo futbale