Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ujfaluši: Atlético pripomína bojovníka s veľkým srdcom

Zahral si v drese Hamburgu, Fiorentiny, Galatasaraya Istanbul. České farby hájil na majstrovstvách Európy 2004 a 2008, neunikol mu svetový šampionát 2006.

28.05.2016 08:00
Tomáš Ujfaluši Foto:
Český futbalista Tomáš Ujfaluši ešte v drese Atlética Madrid.
debata (1)

Najväčšie úspechy však dosiahol Tomáš Ujfaluši (38) s Atléticom Madrid. Pomohol mu k triumfu v Európskej lige i európskom Superpohári. „Mali sme výborný tím. V porovnaní so súčasným v ňom bolo viac individualít,“ vraví niekdajší tvrdý obranca, ktorý nešetril ani Lionela Messiho.

Po jednom z jeho zákrokov v roku 2010 opúšťal barcelonský klenot ihrisko s poraneným členkom.

Trofej pre víťaza Ligy majstrov Atléticu stále chýba. Získa ju teraz?
Ťažko povedať, favorit tohto finále neexistuje. Takýto zápas má výrazné špecifiká, vyhrať môže ktokoľvek. Verím však, že na rozdiel od roku 2014 sa bude tentoraz tešiť Atlético (úsmev).

Stretnú sa vo finále dva najlepšie tímy Európy?
To by som nepovedal. Patria medzi elitu, ale súčasná konkurencia v európskom futbale je ohromná. Každopádne, Atlético i Real sa prebojovali do finále, a tak musia mať výnimočnú kvalitu. Navyše, podarilo sa im to po druhý raz za ostatné tri sezóny, čo je obdivuhodné.

Mestské derby sú často vyhrotené, neraz ide o zdravie. Platí to aj pre madridské?
Jednoznačne. Derby je derby. Je vyhecované na trávniku i na tribúnach. Atmosférou bez problémov konkuruje El Clásicu. Sú to zápasy, ktorým nechýba to najdôležitejšie: náboj, šťava a emócie.

Na ihrisku vládne nepriateľská atmosféra. Ako to medzi sokmi vyzerá mimo ihriska?
Úplne inak, priateľsky. Napokon, mnohí hráči sú parťákmi v reprezentácii. Musia spolu dobre vychádzať. Napríklad Ronaldo s Pepem hrajú v Reale, v Atléticu kedysi pôsobil Simao. Po zápase sa zakaždým stretli a prehodili zopár slov.

O Atléticu mnohí hovoria, že s nepríjemnejším súperom sa nikdy nestretli. V čom tkvie jeho sila?
V neuveriteľne precíznej obrane. Atlético dostalo v tejto sezóne extrémne málo gólov. V lige inkasovalo len osemnásťkrát. Jeho sila je aj v trpezlivosti. Stačia mu tri protiútoky, z nich dokáže udrieť a rozhodnúť zápas. Napokon, kto pozná Diega Simeoneho, vie, že už ako hráč bol veľmi nepríjemný. Nevyhýbal sa ostrým súbojom, bol víťazný typ. A takí sú aj jeho zverenci. Nenájdete medzi nimi vysloveného špílmachra, skôr ide o bojovníkov, ktorých podporuje jeden z najlepších brankárov sveta.

Bude mať Atlético po prehratom finále z roku 2014 väčšiu motiváciu? Rozhodne túžba po odplate?
Môže to zohrať určitú úlohu. Myslím si však, že uvidíme mimoriadne opatrný futbal. Napokon, keď sa pozriete na útočné trio Realu, nemôžete si riziko dovoliť. Pri náznaku akejkoľvek chyby by vás nemilosrdne potrestalo.

Cesta Atlética do finále bola jednoznačne náročnejšia. Prešlo cez Barcelonu i Bayern Mníchov. Je v jeho silách, aby si v krátkom čase poradilo aj s tretím gigantom?
Verím tomu. Takéto zápasy odohrá človek možno raz za život. Hráči Atlética sú určite po sezóne vyčerpaní, no vo finále nájdu aj také sily, o akých možno ani nevedia. Viem, o čom hovorím. Zahral som si vo finále Európskej ligy i európskeho Superpohára.

Bolo to práve v drese Atlética. Porovnajte vtedajšie a súčasné mužstvo…
Aj my sme mali veľmi silný tím. Neboli sme však na tom tak dobre defenzívne. Dostávali sme viac gólov. Súčasné Atlético tvorí súdržný celok. My sme mali viac individualít na čele so Sergiom Agüerom či Diegom Forlánom, ktorým sa však brániť veľmi nechcelo.

Ste s niektorými z bývalých spoluhráčov v kontakte?
Áno. S obrancami Filipem Luisom i Diegom Godínom. Ale aj s útočníkom Diegom Costom, ktorý už medzičasom prestúpil do londýnskej Chelsea.

Čomu sa venujete v súčasnosti?
Výchove dcéry (smiech). A trochu pomáham manažérovi, ktorý ma sprevádzal počas kariéry. Predovšetkým som však otec.

Futbal vám nechýba?
Viete čo? Vôbec nie. Stačí mi, keď si so starou gardou idem raz za tri mesiace zahrať exhibičný zápas. Viac nepotrebujem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atlético madrid #liga majstrov vo futbale #Tomáš Ujfaluši