Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster elegancie čelí nočnej more Beckhama

Navonok sa zdá, že majú veľa spoločného. Bližší pohľad však prezradí, že sú absolútne rozdielni.

25.05.2016 10:00
Diego Simeone Foto: ,
Diego Simeone a jeho nešťastný výraz.
debata

Na Zinédina Zidana a Diega Simeoneho čaká posledný, no i najdôležitejší zápas sezóny. Keď vkročia o tri dni na trávnik milánskeho San Sira, budú mať pred sebou jediný cieľ: priviesť svoj tím k najcennejšej klubovej trofeji planéty. Určená je pre víťaza Ligy majstrov.

Zatiaľ čo Francúz, ktorý vedie Real Madrid, si na ňu siahol už dvakrát (v pozícii hráča i asistenta trénera), Argentínčanovi v službách Atlética osud dosiaľ nedoprial členstvo medzi vyvolenými. „Triumf v Lige majstrov by si však rozhodne zaslúžil. Simeone je jedným z najlepších trénerov v súčasnom futbale. Má všetko, čo skvelý kouč potrebuje. Predovšetkým dokonale pozná svojich hráčov,“ vraví uznanlivo o svojom sokovi Zidane.

Zinedine Zidane, nový tréner Realu Madrid. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Zinedine Zidane Zinedine Zidane, nový tréner Realu Madrid.

Kým Simeone sa venuje trénerskému remeslu už od roku 2006 a v ostatných piatich sezónach sedí na lavičke Atlética, Zidane je v porovnaní s ním nováčikom. K áčku Realu sa po prvý raz dostal pred tromi rokmi v úlohe asistenta, do pozície hlavného trénera nastúpil len pred piatimi mesiacmi. „Mám sa ešte čo učiť. Stále sa nemôžem považovať za výnimočného kouča,“ tvrdí o sebe Zidane.

Od jeho nástupu do funkcie však hrá Real presne takým štýlom, aký bol vlastný práve jednému z najlepších futbalistov v dejinách tejto hry. Útočne, kreatívne, dômyselne. „Zidane bol majstrom kľučiek, prihrávok a elegancie,“ vyhlásil o ňom pred časom Pelé.

Zdá sa, že Zidane svoje geniálne myšlienky, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou jeho herného prejavu, prenáša na ihrisko prostredníctvom svojich zverencov. „Chcem, aby Real predvádzal atraktívny futbal. Fanúšikov tešil nielen výsledkami, ale aj hrou. Ak budeme strieľať veľa gólov, budem absolútne spokojný,“ hovoril po vymenovaní do funkcie Zidane.

Rovnako, ako on, aj Simeone preniesol svoju náturu z hráčskej kariéry do trénerskej. Atlético označujú mnohí špičkoví futbalisti za najnepríjemnejšieho súpera na svete. Jeho obrana je takmer dokonalá, málokedy priepustná. Tvrdá hra patrí k základnej výbave hráčov menej slávneho madridského klubu. Rovnako pôsobil na trávniku aj Simeone.

Na svoje mužstvo však preniesol aj čosi viac. Schopnosť provokovať súpera v pravý čas, vyviesť ho z miery účelným zdržiavaním hry či simulovaním. Napokon, stačí si spomenúť na majstrovstvá sveta v roku 1998. Argentína narazila vo štvrťfinále na Anglicko. Kapitán Simeone v jednom okamihu tvrdo atakoval Beckhama. Angličan mu na oplátku podložil nohu a Argentínčan sa veľmi ochotne porúčal k zemi.

Výsledok? Mladá anglická ikona videla červenú kartu a len zo šatne sa dívala na to, ako jej krajania zlyhávajú v jedenástkovom rozstrele. „Simeone vyzval Beckhama veľmi nevyberavým spôsobom. Následne sa zosypal ako domček z kariet. Divadlo,“ kriticky sa vtedy vyjadril k situácii magazín Sports Illustrated.

Mimochodom, na nečistú hru sa sťažovali po štvrťfinále aktuálnej sezóny Ligy majstrov aj Barcelončania. Nepozdávalo sa im, že futbalisti Atlética hrajú príliš tvrdo a často predstierajú zranenia či kŕče.

Zdá sa, že milánske finále prinesie dva úplne odlišné herné štýly. Ľúbivá ofenzíva Zidana bude narážať na skalopevnú defenzívu Simeoneho. Ktorý z velikánov ušije úspešnú stratégiu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zinedine Zidane #Diego Simeone