Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oblak ťahá Atlético k futbalovým nebesám

Odvážne sa vrhol pod nohy Roberta Lewandowského. Pohotovo zasiahol po strele Francka Ribéryho. Z jedenástky ho neprekonal ani Thomas Müller.

04.05.2016 12:02
Jan Oblak Foto: ,
Jan Oblak.
debata

„Hrdina. Legenda. Záchranca. Superlatívov nie je v jeho prípade nikdy dosť. Práve on je hlavným dôvodom ďalšieho veľkého úspechu Atlética,“ píše web ESPN. Slová plné uznania a chvály patria jedinému mužovi – Janovi Oblakovi.

Jedenástku chytil aj Messimu

Slovinský brankár dotiahol futbalistov Atlética Madrid do finále Ligy majstrov. Stále len 21-ročný mladík znechutil v semifinále hviezdy Bayernu Mníchov. V úvodnom domácom zápase najprv vychytal nulu. V mníchovskej odvete síce dvakrát inkasoval, no po prehre 1:2 sa so spoluhráčmi tešil z postupu.

Najmä vďaka nemu neodchádzal španielsky zástupca z Allianz Arény s debaklom, ale s druhou finálovou účasťou za posledné tri roky. Z hrozivých 34 streleckých pokusov musel Oblak pri dvanástich potvrdiť výnimočné kvality.

„Bol to náročný zápas. Najmä v prvom polčase sme pôsobili neorganizovane a dostali sme sa do poriadnych problémov. Za to, že sme do šatní odchádzali len s jednogólovým mankom, môžeme vďačiť šťastiu,“ vravel skromne najlepší hráč zápasu. V skutočnosti však môžu futbalisti i fanúšikovia bozkávať ruky i nohy práve Oblakovi.

Najmä v kľúčovom okamihu si udržal pevné nervy. Po polhodine hry čelil pokutovému kopu. K lopte sa postavil Thomas Müller – druhý najlepší strelec aktuálneho ročníky Ligy majstrov a tretí najúspešnejší kanonier Bundesligy. Slovincovi sa však kolená pred veľkým menom neroztriasli. Strelu nemeckého reprezentanta vyrazil a následne uspel aj pri pokuse Lewandowského.

„Bol to okamih, ktorý možno rozhodoval o osude dvojzápasu. Mám radosť, že som mužstvo podržal. Mal som však aj poriadny kus šťastia,“ tvrdil Oblak, ktorý si pripísal ďalší cenný skalp. Vlani zlikvidoval v Španielskom pohári pokutový kop aj nedotknuteľnému barcelonskému klenotu – Lionelovi Messimu.

Rekordér La Ligy

Rodák z mestečka Škofja Loka prežíva najlepšiu sezónu v kariére. V Lige majstrov si z dvanástich zápasov udržal čisté konto osemkrát. Celkovo sa pýši v tejto sezóne sezóne 23 nulami. Napĺňa tak vysoké očakávania vedenia Atlética.

Keď pred necelými dvomi rokmi prichádzal na Štadión Vicenteho Calderona, neváhali kluboví šéfovia vytiahnuť z pokladnice 16 miliónov eur. Poslali ich na účet Benficy Lisabon a z Oblaka urobili najdrahšieho brankára v dejinách španielskej ligy.

„Spomínam si, že prezident Benficy ma chcel udržať v klube za každú cenu. Bol som však rozhodnutý. Otázka peňazí pritom nezohrávala najpodstatnejšiu úlohu. Vedel som, že v Atléticu ma čakajú lepšie podmienky a že si splním sen. Odmalička som túžil po tom, že si raz zahrám v Španielsku,“ tvrdil Oblak.

Ďalší veľký sen si môže splniť už o 24 dní, keď sa v Miláne predstaví vo finále Ligy majstrov. Nech už bude súperom Atlética ktokoľvek, v bránke s Oblakom môže vzlietnuť k futbalovým nebesám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #atlético madrid #Jan Oblak