Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vydarená Zidanova premiéra, Real Madrid triumfoval v Ríme

Tréner futbalistov Realu Madrid Zinedine Zidane zažil v stredu úspešnú premiéru v pozícii hlavného kouča "bieleho baletu" na európskej scéne.

18.02.2016 09:17 , aktualizované: 09:27
Zinedine Zidane Foto: ,
Zinedine Zidane.
debata

Zverenci 43-ročného rodáka z Marseille zvíťazili v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov na ihrisku AS Rím 2:0 a pred domácou odvetou sú bližšie k postupu do štvrťfinále ako ich súper.

Rímski „vlci“ držali favorizovaných hostí na dištanc takmer hodinu. Až v záverečnej tridsaťminútovke ponúkol duel dych berúce divadlo, počas ktorej Madridčania naplno ukázali svoje majstrovstvo. Dovtedy zaujal iba volej Marcela tesne vedľa bránky Poliaka Wojciecha Szczesného. Všetko odštartoval v 57. min Cristiano Ronaldo, ktorý predviedol svoju nenahraditeľnosť pre „biely balet“. Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry dostal krásnu prihrávku od Marcela, typickou zasekávačkou v rohu šestnástky sa zbavil svojho strážcu a pravačkou poslal loptu do vzdialenejšieho kúta rímskej svätyne. CR7 zaznamenal 12. zásah v tohtosezónnej edícii LM a celkovo 89. gól v histórii najprestížnejšej klubovej súťaže na starom kontinente.

Gólovú bodku pridal v 86. min ďalší ostrovan Jesé Rodríguez peknou strelou k žrdi. Hráč pochádzajúci z Kanárskych ostrovov, ktorý štyri minúty predtým vystriedal kolumbijského menovca Jamesa, zaskočil rímsku defenzívu. Tá mu pred gólovou strelou poskytla príliš veľa priestoru a odchovanec Realu to využil. Zverenci trénera Luciana Spallettiho počas zápasu hosťom niekoľkokrát podkúrili, obranu Realu zamestnával predovšetkým rýchly Egypťan Mohamed Salah.

Kostarický gólman „Merengues“ Keylor Navas odchytal v LM siedmy zápas v kariére a doteraz ani raz neinkasoval. „Zápas sa trochu vliekol, ale udržiavali sme si koncentráciu, aby sme neurobili žiadnu chybu. Nakoniec sa nám podarilo streliť dva góly a dosiahli dôležitý triumf. Mať v tíme najlepšieho hráča na svete je veľmi cenné. Jeho gól dodal mužstvu ešte viac sebadôvery,“ povedal Navas pre oficiálnu klubovú stránku.

Madridský kouč Zinedine Zidane po stretnutí vyzdvihol tímovú súdržnosť a trpezlivosť svojich hráčov. „Sme spokojní s výsledkom aj výkonom mužstva. Vedeli sme, že to bude náročný zápas. Bojovali sme až do konca a dosiahli priaznivý výsledok. Súper nás v prvom polčase napádal, ale očakávali sme to,“ cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová Zidana. „Cristiano Ronaldo bol dnes skvelý, ale na druhej strane, takí boli v tomto zápase všetci hráči. Aj tí, ktorí nehrali, pretože sa podieľali na priaznivej klíme v našej šatni. Teší ma zásah Jesého. Pomohlo to nielen tímu, ale aj on sám dostal odmenu za svoje úsilie. Som šťastný, budem sa snažiť, aby mužstvo ďalej napredovalo. V Ríme sme hrali lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch vonku. Dva góly u súpera sú mimoriadne dôležité,“ doplnil ‚Zizou‘.

„Odviedli sme skvelú prácu. Od začiatku sme išli za dobrým výsledkom, snažili sme sa diktovať priebeh stretnutia. Pred súperovou bránkou sme boli silní. Tréner nám cez prestávku hovoril, aby sme sa zamerali na držanie lopty a snažili sa prechádzať cez súperov obranný val bez akejkoľvek paniky. Ujali sme sa vedenia skvelým gólom Cristiana. Zásah Jesého taktiež znamená veľa. Dokazuje to, že aj hráči z lavičky môžu kedykoľvek nastúpiť, aby ukázali, čo vedia. Musíme byť naďalej súdržní,“ skonštatoval kapitán madridského družstva Sergio Ramos.

Posledná konfrontácia medzi oboma protivníkmi sa odohrala v osemfinále LM 2007/2008. Rimania vtedy postúpili ďalej po dvoch víťazstvách 2:1. Pod ich vtedajším úspechom je podpis súčasného kouča Spallettiho. „Potešilo nás, že nám fanúšikovia na konci napriek prehre zatlieskali. Videli, že hráči išli na maximum. Dnes sme mali smolu. V defenzíve súpera sme našli niekoľko okienok, ale nedokázali sme skórovať. Madridčania trestali, proti nim si nemôžete dovoliť ani tú najmenšiu chybičku. Keď sme dostali prvý gól, dostali sme strach a to je dôvod, prečo sme neskôr inkasovali aj druhýkrát. Tento zápas nám mohol dať do budúcnosti veľký impulz. Som spokojný s naším predstavením, mrzí ma akurát výsledok,“ vyhlásil 56-ročný Spalletti.

Slabinou Realu Madrid vo vyraďovacej fáze európskych pohárov sú talianske kluby. Neuspel proti nim ani raz v ostatných ôsmich prípadoch. Až štyrikrát boli nad sily kráľovského klubu futbalisti Juventusu Turín. Madridčania sú blízko prekonania nepriaznivej série, ktorá trvá už viac ako 28 rokov. Real naposledy uspel ešte v septembri 1987, keď v 1. kole Európskeho pohára majstrov prešiel cez Maradonov Neapol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #AS Rím #Zinedine Zidane
Načítavajú sa športové výsledky...