Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráč, asistent, tréner. Zidane čelí novej výzve

Bol to jeden z najkrajších okamihov v dejinách Ligy majstrov. Z hranice šestnástky sa odhodlal k odvážnemu voleju a strelil gól, ktorý obletel svet. Realu Madrid ním zabezpečil ďalšiu trofej, sebe ohromnú slávu.

17.02.2016 12:00
Zinedine Zidane Foto: ,
Zinedine Zidane, tréner Realu Madrid.
debata

Na pätnásty májový deň roku 2002 Zinedine Zidane nikdy nezabudne. Vo finále najlepšej klubovej súťaže, ktoré hostil glasgowský Hampden Park, bol v kľúčovom okamihu na správnom mieste.

Francúzska legenda rozhodla v poslednej minúte prvého polčasu o víťazstve Realu nad Leverkusenom 2:1. Vďaka tomuto momentu zdvihol majster sveta (1998) i Európy (2000) počas hráčskej kariéry jediný raz nad hlavu aj trofej pre víťaza Ligy majstrov.

Rodák z Marseille sa dnes večer vráti medzi európsku klubovú smotánku. Po prvý raz v pozícii hlavného trénera. Z lavičky Realu bude svojich zverencov dirigovať v úvodnom osemfinálovom zápase na pôde rímskeho AS.

„Bude to pre mňa špeciálny okamih. V pamäti mám uložené dni, keď som s Realom vyhral Ligu majstrov ako hráč a predvlani aj ako asistent trénera. O ďalší triumf sa pokúsime v tejto sezóne,“ vraví v rozhovore pre klubovú stránku Zidane.

Jeden z najlepších futbalistov histórie sedí na lavičke Realu od začiatku nového roka, keď nahradil neúspešného Rafaela Beníteza. Jeho príchod privítali fanúšikovia s obrovským nadšením a nový kouč sa im za priazeň odmenil podstatne atraktívnejším herným prejavom i lepšími výsledkami. Pod vedením charizmatického Francúza Madridčania v lige zatiaľ neprehrali. V piatich zo šiestich duelov zvíťazili (so skóre 23:5).

„Faktom je, že Zidane futbal miluje. Je vyznávačom ofenzívneho štýlu. Jeho vzťah k nám je podstatne bližší. Tým, že je stále pomerne mladý, si s nami často píše, s obľubou nám ukazuje rôzne herné varianty pomocou videa. Spolupráca s ním je skvelá,“ vraví o svojom koučovi obranca Raphael Varane.

Aj vďaka Zidanovi sa Real pýši najlepším útokom v lige. V 24 zápasoch nastrieľal 70 gólov (napríklad Atlético dosiahlo polovicu) a patrí mu tretia priečka. Na výbornú ofenzívu sa však môže spoľahnúť aj AS, ktorý zaznamenal v 24 dueloch 47 presných zásahov. Viac gólov má na konte len Neapol.

„V zápasoch s Realom sa musíme zamerať predovšetkým na pozornú obranu. K úspechu nás môže priviesť len výnimočný výkon. O takých však je Ligy majstrov. Čaká na nás súper z kategórie najnáročnejších, verím, že sa proti nemu predvedieme v dobrom svetle,“ hovorí Luciano Spalletti, tréner Rimanov.

Využije skúsenosti a vymyslí na o štrnásť rokov mladšieho Zidana účinnú taktiku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #AS Rím #Zinedine Zidane #liga majstrov vo futbale
Načítavajú sa športové výsledky...