Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O milióny hrajú giganti i nováčikovia. Štartuje Liga majstrov

Do boja idú najlepší z najlepších. Barcelona s Lionelom Messim, Real Madrid s Cristianom Ronaldom, Paríž St. Germain so Zlatanom Ibrahimovičom, Manchester City s Yayom Tourém či Bayern Mníchov s Robertom Lewandowskim. A ďalších 27 špičkových futbalových tímov s desiatkami svetových hviezd.

15.09.2015 07:42
Liga majstrov Foto:
Ilustračné foto
debata

Po štarte najsilnejších európskych líg vstupuje do ďalšieho ročníka aj najprestížnejšia klubová súťaž planéty. Brány otvára pre milióny fanúšikov slávna Liga majstrov. Úvodné kolo odohrajú účastníci ôsmich základných skupín v utorok a v stredu. Obhajcom jednej z najvzácnejších športových trofejí je FC Barcelona. V júnovom finále zdolala Juventus Turín 3:1.

Taliansky šampión prispeje k prvému šlágru. Turínčania sa predstavia v utorok na ihrisku Manchestru City. Dvojici gigantov robia v skupine spoločnosť FC Sevilla s Mönchenglad­bachom.

„Nemám rád pomenovania, akým je skupina smrti. V Lige majstrov neexistuje jednoduchá skupina. Ocitli sme sa v dobrej spoločnosti, každý z našich súperov môže smelo pomýšľať na postup,“ vraví v rozhovore pre britský denník The Mirror Gianluigi Buffon, brankárska legenda Juventusu.

Najväčšími favoritmi na dve osemfinálové miestenky sú Manchester s posledným finalistom súťaže. Najmä výsledky zverencov Manuela Pellegriniho vzbudzujú rešpekt. Po piatich kolách Premier League majú plný počet bodov a suverénne skóre 11:0.

„To ešte neznamená, že sú skutočne veľkým klubom. Do tejto kategórie sa zaradia až vtedy, keď vyhrajú Ligu majstrov,“ odkázal súperovi trochu provokačne Buffon.

Bohatý anglický vicemajster môže Talianove slová a svoje veľké ambície naplniť už v tejto sezóne. V lete investoval do príchodu nových tvárí viac ako 200 miliónov eur a jeho výsledky sú zatiaľ obdivuhodné. „Myslím si, že City sú najväčším favoritom na triumf v Premier League. Zároveň sú najväčšou nádejou anglického futbalu na európskej scéne,“ tvrdí niekdajší stopér Rio Ferdinand.

Manchester sa pokúsi napraviť sklamanie z predošlých ročníkov. V rokoch 2011, 2012 nepostúpil zo základnej skupiny. Vlani a predvlani stroskotal v osemfinále. Zakaždým ho zastavila Barcelona, ktorá patrí spolu s Realom či Bayernom k najvýraznejším favoritom. V novom ročníku sa popri tradičných gigantoch predstaví aj trojica absolútnych nováčikov – Astana, Mönchengladbach a Gent.

Aj oni si zahrajú o rozprávkové peniaze. Každý z 32 účastníkov zinkasoval za postup do hlavnej súťaže 12 miliónov eur. Za každé víťazstvo v skupine vypláca Európska futbalová únia (UEFA) 1,5 milióna, za remízu pol milióna. Postup do osemfinále ocenila 5,5 miliónmi, štvrťfinále 6 miliónmi, semifinále 7 miliónmi, neúspešný finalista si polepší o 10,5 milióna.

Novému šampiónovi, ktorého spozná futbalový svet 28. mája vo finále na milánskom San Sire, pribudne na účet 15 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov
Načítavajú sa športové výsledky...