Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juventus po 12 rokoch v semifinále LM, Allegri chce pokračovať v ťažení

Futbalisti Juventusu Turín si po dvanástich rokoch zahrajú v semifinále najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.

23.04.2015 11:44
Juventus Turín, radosť Foto: ,
Obrovská radosť futbalistov Juventusu po postupe do semifinále Ligy majstrov.
debata

Zverencom trénera Massimiliana Allegriho na to vo štvrťfinálovej konfrontácii tohtosezónnej edície Ligy majstrov proti AS Monako stačil jediný gól, ktorý strelil v prvom dueli pred týždňom stredopoliar Arturo Vidal z pokutového kopu.

V stredajšej odvete na Štadióne Louisa II. aj pred zrakmi princa Alberta diváci gól nevideli, a tak favorizovaný 30-násobný taliansky šampión doplnil v najlepšom kvartete LM 2014/2015 obhajcu prvenstva Real Madrid, ďalší španielsky veľkoklub FC Barcelona a nemeckého giganta Bayern Mníchov.

Juventus sa v stredu večer spoľahol na skúsenosti a kvalitnú defenzívu, s ktorou napokon slávil úspech. Brankár Gianluigi Buffon nemal príliš veľa práce, hoci domáci tím „kniežat“ bol aktívnejší v držaní lopty (55 – 45 %) i v streleckých pokusoch (dovedna 12 – 5). „Tvrdo sme dreli, hrali veľmi zodpovedne a disciplinovane. Hoci sa vyskytli v hernom prejave aj menšie chybičky, som presvedčený, že náš postup do semifinále je zaslúžený,“ vyjadril sa po stretnutí 37-ročný rodák z Carrary „Gigi“ Buffon.

Kouč „starej dámy“ tiež neskrýval radosť. „Chcem oslavovať s našimi fanúšikmi. Je to veľký rok pre Juventus, k dispozícii mám skvelý tím. Niektorí moji zverenci neboli zdravotne v poriadku, ale zvládli to vynikajúco. Dosiahli sme veľkú vec – po roku 2003 sme znovu v semifinále Ligy majstrov a medzi najlepšími klubmi v Európe. Je to pre nás veľká výzva pokračovať v úspešnom ťažení,“ citovala oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 47-ročného trénera „Juve“ Massimiliana Allegriho, ktorý na margo súbojov s Monakom skonštatoval: „Súper zahral v oboch dueloch výborne, určite nebol ľahkým protivníkom. Musím však pochváliť mojich hráčov, ktorí boli veľmi statoční. Hoci nie vždy predvádzali špičkový výkon, v dôležitých momentoch vedeli, čo majú robiť a boli pripravení na všetky situácie.“ Juventus mohol zvíťaziť aj vo štvrťfinálovej odvete, špílmacher Andrea Pirlo v závere trafil z priameho kopu „len“ spojnicu brvna a žrde.

Zostrih zápasu AS Monaco - Juventus Turín

Turínsky klub dosiaľ vystúpil v EPM, resp. LM na vrchol dva razy (k tomu bol ešte päťkrát vo finále) a po rokoch 1985 a 1996 by si tento úspech rád zopakoval. „Teraz v konkurenci Realu, Barcelony a Bayernu to však bude veľmi náročné,“ priznal rodák z Livorna Allegri.

Hráči AS Monako neuspeli ani v druhej vzájomnej konfrontácii s Juventusom (v semifinále LM 1997/1998 nepostúpili do finále po výsledkoch 3:2 /doma/, 1:4 /vonku/, pozn.), ale za svoje výkony sa rozhodne nemusia hanbiť. V osemfinále vyradili londýnsky Arsenal a nechýbalo veľa, aby prešli aj cez favorizovaný turínsky klub. Pre Monačanov je náplasťou aspoň skutočnosť, že v histórii ešte proti talianskym tímom neťahali v domácom prostredí za kratší koniec. Na druhej strane, futbalisti AS vrátane stredy uspeli vo vyraďovacej fáze niektorého z európskych pohárov proti súperovi z Apeninského polostrova z ostatných siedmich prípadov iba jediný raz – vo štvrťfinále niekdajšieho Pohára víťazov pohárov 1991/1992 proti AS Rím.

„Sme sklamaní, ale zároveň aj hrdí. Juventusu sme boli v oboch meraniach síl viac ako vyrovnaným protivníkom. Moji zverenci zabrali ako kolektív a ukázali aj individuálne schopnosti,“ citoval portál uefa.com slová kormidelníka AS Monako Leonarda Jardima. Štyridsaťročný portugalský lodivod narodený vo Venezuele ešte doplnil: „Po krátkom fyzickom i mentálnom oddychu sa už zameriame na francúzsku ligovú súťaž, kde by sme chceli skončiť na medailovom stupienku. Na európskej scéne sa nám v tomto ročníku veľmi páčilo, radi by sme si naše účinkovanie v Lige majstrov zopakovali aj v nastávajúcej sezóne.“

Obrancu Monaka Aymena Abdennoura mrzeli niektoré nevyužité šance. „Škoda, že sa nám nepodarilo aspoň raz skórovať proti Juventusu. Na štadióne bola aj teraz v odvete výborná atmosféra, bohužiaľ sa to pre nás neskončilo šťastne. Na tejto medzinárodnej klubovej scéne sme však určite nesklamali a vynasnažíme sa v Lige šampiónov byť pri tom aj v ďalšom ročníku,“ poznamenal pre goal.com 25-ročný tuniský reprezentačný stopér v drese monackého klubu. Najväčším klubovým úspechom futbalistov AS Monako zostáva naďalej účasť vo finále Ligy majstrov v roku 2004, v ktorom podľahli v nemeckom Gelsenkirchene portugalskému FC Porto 0:3.

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #AS Monaco #Massimiliano Allegri