Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj najofenzívnejších riadia španielski kamaráti

Bol to šok. Menší zázrak. Prvotriedne prekvapenie. Futbalová Európa si pred jedenástimi rokmi neľahla k nohám Realu Madrid, Barcelony ani Manchestru United.

15.04.2015 11:00
FC Porto, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov FC Porto. Proti Bayernu Mníchov sa pokúsia v stredu večer o malý futbalový zázrak.
debata

Prestížnu trofej pre víťaza Ligy majstrov uchmatli svetoznámym veľkoklubom hráči Porta. Partia trénera Josého Mourinha, v ktorej vynikali Ricardo Carvalho s Decom či Manicheom, zdolala vo finále Monako presvedčivo 3:0.

Na historický úspech však portugalský zástupca v ďalších desiatich sezónach nenadviazal. Napriek tomu, že bol pravidelným účastníkom najlepšej klubovej súťaže sveta, do záverečných bojov prenikol zriedka. Štvrťfinálovú atmosféru si Porťania užili len raz – v roku 2009, keď si v osemfinále poradili s Atléticom Madrid. V boji o postup medzi elitnú štvoricu ich však zastavil Manchester United.

Druhú šancu na postup do semifinále dostane 27-násobný portugalský šampión v najbližších dňoch. Do cesty sa mu však postaví mužstvo, ktoré mnohí experti označujú za momentálne najlepšie na svete – nemecký kolos Bayern Mníchov. „Postup do štvrťfinále je pre nás veľkým úspechom. Napriek tomu, že proti nám stojí nesmierne silný súper, veríme, že môžeme dosiahnuť aj viac,“ vraví odhodlane Julen Lopetegui.

Pre trénera Porta bude dvojzápas s Bayernom mimoriadne zaujímavý. Na lavičke Mníchovčanov sedí taktiež Španiel – Pep Guardiola. S niekdajším výborným stredopoliarom sa bývalý brankár dobre pozná. V rokoch 1994 – 1997 spolu hájili farby Barcelony, ktorej pomohli k trojici trofejí – domácemu poháru, španielskemu Superpoháru a dnes už neexistujúcemu Poháru víťazov pohárov.

Dnes sa však bývalí spoluhráči postavia pred lavičky ako súperi. V pozícii jednoznačného favorita bude Guardiolova partia. Bayern je suverénom bundesligy, neohrozene kráča za tretím titulom v rade. V Lige majstrov zatiaľ taktiež dominuje. V základnej skupine zakopol len raz, v osemfinále nastrieľal Šachtaru Doneck sedem gólov a je najofenzívnejším tímom celej súťaže (s 23 presnými zásahmi). Druhá priečka patrí Portu (21), ktoré sa o ňu pred štvrťfinálovou fázou delilo s Realom Madrid.

„Vieme, kde je najväčšia sila súpera. Porto je mimoriadne ofenzívne, jeho hráči sú fyzicky veľmi dobre pripravení. Očakávam, že domáci nás poriadne preveria,“ upozorňuje Guardiola. Bavorský veľkoklub sa na zápas v Porte výborne naladil. V bundeslige zdolal cez víkend Frankfurt 3:0. Napriek tomu, že Guardiola nemohol počítať s viacerými oporami. Inak tomu nebude ani dnes večer. Na ihrisku sa bude musieť zaobísť bez Francka Ribéryho i Bastiana Schweinsteigera.

Stredajší program
Štvrťfinále, prvé zápasy: 20.45 FC Porto – Bayern Mníchov (priamy prenos na Prima Cool), Paríž St. Germain – FC Barcelona (Jednotka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Bayern Mníchov #fc barcelona #PSG #FC Porto