Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Bratislave je opäť najcennejšia klubová trofej

Po štyroch rokoch opäť zavítala na Slovensko najžiadanejšia európska klubová trofej pre víťaza futbalovej Ligy majstrov. Stalo sa tak v piatok v rámci podujatia UEFA Champions League Trophy Tour.

26.09.2014 15:20
Ruud Gullit, Steve McManaman, liga majstrov,... Foto: ,
Ruud Gullit a Steve McManaman s trofejou v Bratislave.
debata

V poschodovom autobuse na nábreží Dunaja ju držali v rukách dvaja ambasádori a bývalí vynikajúci futbalisti – Ruud Gullit a Steve McManaman.

„Trophy Tour má pre nás veľký význam, pretože je to príležitosť stretnúť sa osobne s fanúšikmi po celej Európe. Teší ma, že po štyroch rokoch, keď sme túto trofej priviezli do Česka i Slovenska, môžeme ju opätovne priblížiť verejnosti. Súťaž Liga majstrov je obrovský fenomén pre priaznivcov futbalu. Som presvedčený, že jej popularita bude neustále stúpať,“ uviedol na generálny riaditeľ UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jiří Kunert.

„Keďže pred štyrmi rokmi mala Trophy Tour väčší úspech i návštevnosť v Bratislave ako v Prahe, dostalo teraz Slovensko prednosť a do Česka tentoraz tento strieborný pohár nezavíta,“ dodal s tým, že predpokladá, že tak skoro sa do finálového boja o ušatú trofej žiadne české a slovenské mužstvo nedostane. „A je tiež zjavné, že nebudeme hostiť ani finálový zápas,“ poznamenal.

Pozornosť zástupcov médií najviac pútali najmä spomenutí ambasádori – Holanďan Ruud Gullit a Angličan Steve McManaman. Každý z nich sa dva razy tešil z triumfu v tejto najprestížnejšej futbalovej klubovej súťaži na „starom kontinente“.

„Mal som možnosť byť pri takejto UEFA Champions Leauge Trophy Tour už viackrát, no v Bratislave som po prvý raz,“ vyjadril sa 52-ročný oficiálny UniCredit ambasádor v Bratislave Gullit (nar. 1. septembra 1962) a pokračoval: „Som šťastný, že môžem byť znova pri tom. Pre tisícky fanúšikov po celej Európe je tu možnosť dostať sa blízko k trofeji, vidieť ju a zažiť emotívne chvíle. Ja ich tiež prežívam.“

Bývalý dlhoročný reprezentant „oranjes“ a majster Európy 1988 sa tešil v drese AC Miláno v rokoch 1989 a 1990 z dvoch triumfov v Lige šampiónov, vtedy ešte pod názvom Európsky pohár majstrov.

„Keď ju vyhráte, zostanete navždy zapísaný vo futbalovej histórii. Mne sa navyše podarilo uspieť v Miláne dvakrát za sebou, čo si veľmi vážim. Raz sa vyhrať dá, ale ťažšie je zostať na vrchole a obhájiť primát,“ priznal Ruud Gullit.

O takmer desať rokov mladší Steve McManaman možno nebol na futbalových trávnikoch taký známy a až taký slávny ako Gullit, získal však tiež dva triumfy v Champions League. V rokoch 2000 a 2002 bol členom Realu Madrid, ktorý sa tešil z prestížneho prvenstva.

„Je to jedinečná trofej. Anglická Premier League či talianska Serie A sú kvalitné ligové súťaže, ale nič sa nevyrovná Európskemu poháru majstrov, či teraz Lige majstrov. Keď tam chcete triumfovať, musíte mať silné mužstvo. Všetkým sa to určite nepodarí. Mne zostanú spomienky do konca života,“ poznamenal 42-ročný bývalý krídelník, ktorý hral v kariére za tri kluby: FC Liverpool, Real Madrid a Manchester City.

Pre denník Pravda však neskôr priznal, že jednu z tých trofejí by pravdepodobne vymenil za víťazstvo v Premier League. „Je to asi to jediné, čo mi chýba,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #UEFA #liga majstrov #trofej