Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stratég vs. motivátor. Kto uspeje v Lisabone?

Jeden patrí k ostrieľaným bardom, druhý k nastupujúcej generácii. Rozdeľuje ich futbalové myslenie i povaha, spája ich úspech. K ďalšiemu veľkému majú blízko obaja. Tešiť sa však z prestížnej trofeje bude len jeden z nich.

21.05.2014 12:00
Diego Simeone Foto: ,
Diego Simeone.
debata

Keď v sobotu večer zaznie v Lisabone poslednýkrát v tejto sezóne zvučka Ligy majstrov, zasadnú k televíznym obrazovkám milióny fanúšikov po celom svete. Pohľady budú upierať na hviezdy v dresoch, pod drobnohľadom však budú aj dvaja muži, ktorí nesú najväčšiu mieru zodpovednosti – tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti a kouč Atlética Madrid Diego Simeone.

Ktorý z nich v najprestížnejšom zápase sezóny uspeje? Taliansky stratég alebo argentínsky motivátor?

V prospech Ancelottiho hovoria jednoznačne skúsenosti. Trénerskej práci zasvätil posledných dvadsať rokov života, na svojej lavičke by ho radi videli viacerí majitelia najslávnejších veľkokubov. Nečudo, všade kam prišiel, žal úspechy – od Juventusu Turín cez milánske AC, londýnsku Chelsea až po Paríž St. Germain. Pochváliť sa môže majstrovským titulom z Talianska, Anglicka aj Francúzska.

Okrem toho priviedol AC k dvom triumfom v Lige majstrov. Z toho prvého sa tešil ešte v čase, keď bol Simeone oporou stredu poľa v Atléticu. „Je to skvelý tréner, pracovať pod jeho vedením je výnimočné, naučil ma veľa vecí,“ tvrdí Marco Veratti, špílmacher Paríža St. Germain.

O Talianoch sa vraví, že sú veľkými milovníkmi jedla. O Ancelottim to platí do bodky. „Som veľký maškrtník, pri jedle ma zaujímajú len dve veci: kvantita a kvalita,“ tvrdí 54-ročný tréner. Na rozdiel od svojich krajanov mu však chýbajú emócie. Minimálne ich nedáva najavo. Na lavičke totiž pôsobí pokojne, góly oslavuje len zaťatými päsťami. Akoby ho nič nemoholo rozhodiť. Keď ho pred rokmi nazvali fanúšikovia Juventusu sviňou, bez náznaku hnevu im odkázal: „Je to urážka pre to zviera.“

O desať rokov mladší Simeone sa počas zápasov správa úplne odlišne. Pri každom náznaku šance pobehuje pred lavičkou, chytá sa za hlavu či oslavuje akoby sám strelil gól. Hráčov dokáže mimoriadne motivovať. „Za každým úspechom sú vždy tri dôležité aspekty – tvrdá práca, pokora a vášeň,“ tvrdí Simeone, ktorý prebral Atlético pred tromi rokmi – v čase, keď mu patrilo posledné miesto v lige. Mužstvo však prebudoval, stmelil ho a vštepil mu herný štýl. Navyše, do šatne priniesol sebavedomie a víťazného ducha.

„Zmenil našu mentalitu, všetci pracujeme ako jeden tím. V tomto sme najsilnejší na svete,“ chváli kouča Tiago Mendes, stredopoliar menej slávneho madridského klubu. Kým Ancelotti môže zavŕšiť v Lige majstrov víťazný hetrik, Simeone zaútočí na svoju prvú trofej z najprestížnejšej klubovej súťaže. Napriek tomu toho už vyhral dosť – k triumfom v Európskej lige, európskemu Superpoháru a Španielskemu poháru pridal minulý týždeň aj titul z La Ligy, kde ukončil nadvládu Barcelony a Realu Madrid.

Mimochodom, v tejto sezóne má s Ancelottim nepriaznivú bilanciu. Kým v lige neprehral (2:2 a 1:0), v domácom pohári zažil veľké sklamanie. V semifinálovom dvojzápase jeho zverenci padli po výsledkoch 0:3 a 0:2. Odplatí sa vo veľkom lisabonskom finále?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Carlo Ancelotti #Diego Simeone