Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guardiola vzal debakel na seba. Realu sa náš štýl musel páčiť, vraví Lahm

Futbalisti Bayernu Mníchov po letnom príchode kouča Josepa Guardiolu dlho pokračovali v predchádzajúcich suverénnych výkonoch a zdalo sa, že by mohli ako prvý obhájiť triumf v Lige majstrov.

30.04.2014 08:44
Dante, Philipp Lahm Foto: ,
Sklamaní futbalisti Bayernu Dante (vľavo) a Philipp Lahm po prehre s Realom Madridom.
debata (2)

V závere sezóny však nečakane stratili formu a všetko vyvrcholilo utorkovým debaklom 0:4 v domácej odvete semifinále s Realom Madrid. Guardiola vzal šokujúcu prehru aj vyradenie na seba, svojej filozofii však verí ďalej.

„Vo svojej kariére som už zažil niekoľko ťažkých prehier a toto je jedna z nich. Je to ťažká noc pre nás, pre mňa, pre hráčov. Prehrali sme veľkým rozdielom, hrali sme zle. Je to moja zodpovednosť a moja chyba,“ povedal po zápase Guardiola.

Bayern sa namiesto udržania nádeje na obhajobu musel v utorok lúčiť s Ligou majstrov najťažšou domácou prehrou v pohároch v histórii. „Dôvodom je, že sme málo držali loptu. To, čo sme predvádzali v predchádzajúcich kolách proti Arsenalu a Manchestru United, tentokrát nefungovalo. Ak nekontrolujete loptu, nemáte proti takémuto súperovi šancu. Myslím si, že sme dokonca lepšie kontrolovali hru pred týždňom ako teraz doma,“ vraví španielsky kouč.

Guardiola prišiel v lete ako nástupca Juppa Heynckesa s cieľom nadviazať na predošlú sezónu, v ktorej Bayern ovládol Ligu majstrov, bundesligu aj Nemecký pohár. Dlho sa mu to darilo, bavorský klub dokonca v rekordne krátkom čase získal nemecký titul. Lenže od tej doby je v útlme a z posledných desiatich súťažných stretnutí vyhral len štyri.

Guardiola ale svojej filozofii, založenej hlavne na držaní lopty, verí ďalej. „Je príliš skoro na nejaké analýzy. Ale nemôžem meniť to, čo cítim. A ja cítim, že musíme držať loptu a čo najviac útočiť,“ povedal. „Teraz sa pokúsim vrátiť hráčom sebavedomie, aby boli pripravení na finále domáceho pohára,“ dodal.

„Sklamanie je obrovské. Nehrali sme dobre takticky, veľmi skoro sme začali hrať otvorene. Zatiaľ čo v prvom zápase sme mali hru pod kontrolou, dnes sme nechali súpera hrať od začiatku do konca. To nie je náš štýl, naopak, Realu sa to muselo veľmi páčiť,“ uviedol kapitán Bayernu Philipp Lahm.

Trénera Guardiolu sa zastal aj kouč Realu Carlo Ancelotti. „Bayern bude ďalej hrať svoju hru. Guardiolova filozofia bude pokračovať, pretože toho vyhral veľa,“ uviedol Ancelotti.

V utorok opätovne potvrdil, že má zrejme na súboje s Bayernom patent. Neprehral s ním ani v ôsmom zápase Ligy majstrov, aj keď to predtým bolo na lavičkách iných klubov. "Už som v Mníchove v minulosti vyhral a to mi pred zápasom dávalo sebavedomie, že tu môžeme uspieť, " povedal Ancelotti.

„Veľa som premýšľal o tom, ako by sme mohli tento zápas vyhrať. Ale spôsob, akým sme to dosiahli, bol ťažko predstaviteľný. Tento tím ma neprestáva prekvapovať,“ chválil svojich zverencov Ancelotti.

Tešilo ho, že Real nepustil súpera do žiadnej gólovej šance. „Chceli sme začať aktívnejšie než doma. V prvom polčase to bol perfektný výkon , znemožnili sme im ich hru. Je ťažké povedať, či to bol najlepší zápas mojej kariéry. Ale som nadšený, že som doviedol tento tím do finále,“ dodal Ancelotti, ktorý sa bude v májovom finále usilovať o svoj piaty triumf v Lige majstrov. Dva zažil s AC Miláno ako hráč, dva ako tréner.

Real má na dosah zisk jubilejnej desiatej trofeje, držiteľom zatiaľ tej poslednej sa stal pred 12 rokmi v Glasgowe. V ceste do finále stáli Madridčanom výlučne nemecké kluby, v osemfinále bez problémov vyradili Schalke a vo štvrťfinále si poradili s Borussiou Dortmund. „Každý dnes nechal na ihrisku svoje srdce a dušu. Je to ako sen byť vo finále. V Lige majstrov to bude pre mňa premiéra,“ citovala stránka uefa.com pozápasové slová hrdinu Ramosa, ktorého doplnil krídelník Bale: „Je to pre nás fantastický výsledok. Tvrdo sme preň pracovali, správne zvolili taktiku a zaslúžili si zvíťaziť.“

Real Madrid v stredu spozná svojho súpera vo finále na Estádio da Luz v Lisabone (24. mája). Bude ním buď anglický tím FC Chelsea alebo mestský rival Atlético Madrid. Všetky tri kluby ešte bojujú o majstrovské tituly vo svojich krajinách. „Pusinkám“ bude pre trest za žlté karty chýbať defenzívny stredopoliar Xabi Alonso, ktorého napomenul v odvete s Bayernom portugalský arbiter Pedro Proenca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Real Madrid #Carlo Ancelotti #Josep Guardiola