Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Simeone s Mourinhom hrajú futbalové šachy. Kto dostane mat?

Povahovo sú rovnakí: na trénerských lavičkách nimi lomcujú emócie, na hráčov neustále vykrikujú. V ich repertoároch nechýbajú rozmanité gestá.

30.04.2014 09:00
José Mourinho Foto:
José Mourinho.
debata

Tímy sa však pod ich vedením správajú rôzne. Kým jeden vyznáva nátlakovú ofenzívu, druhý je zástancom nezlomnej defenzívy.

Semifinálový dvojzápas Ligy majstrov medzi londýnskou Chelsea a Atléticom Madrid je súbojom dvoch rozličných herných štýlov. Na trávniku ich prezentujú hráči, prísny dohľad však nad nimi držia dvaja muži – Diego Simeone a José Mourinho. Ktorý z uznávaných stratégov uspeje a privedie svoj tím do veľkého lisabonského finále? Po prvom zápase majú k nemu obaja rovnako blízko. Úvodné meranie síl sa skončilo bezgólovým patom.

Madridský súboj vyznel jednoznačne v prospech domácich. Líder La Ligy neustále útočil, súperovi takmer nepožičal loptu. Gólové šance si však vytváral len sporadicky. Dôvod? Takmer dokonalá obrana Chelsea, ktorú však experti i médiá podrobili po zápase tvrdej kritike. Mourinhovu taktiku prirovnali k zaparkovanému autobusu vo vlastnej šestnástke. „Myslím si, že na Stamford Bridge nás čaká úplne iný duel. Verím, že doma sa Chelsea nezahrabe pred svoju bránku, ale ponúkne čosi aj z ofenzívy,“ vraví pre denník AS Diego Costa, najlepší strelec Atlética.

Prekonanie londýnskej obrany je pre Simeoneho zverencov veľkou výzvou. Chelsea sa totiž pýši najlepšou defenzívou v Premiere League. V 36 stretnutiach inkasovala 26-krát. „Veríme, že náš kouč na súpera niečo vymyslí a my jeho nápady zrealizujeme na ihrisku. Do každej minúty dáme všetko, sme nesmierne blízko k obrovskému úspechu,“ upozorňuje Arda Turan, stredopoliar Atlética.

Pre menej slávny madridský klub môže byť aktuálna sezóna najlepšou v histórii. V lige siaha na prvý titul od roku 1996, vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže sveta si môže zahrať premiérovo po štyroch desaťročiach. „Naše mužstvo je nesmierne silné. Má všetky predpoklady na to, aby na konci sezóny slávilo veľké úspechy,“ tvrdí kapitán Gabi.

O 24 dní však nechce v Lisabone – na štadióne Benficy – chýbať ani Chelsea. „V tíme máme množstvo hráčov najvyššej úrovne. Našou najväčšou hviezdou je však Mourinho. Je zrodený pre víťazstvá,“ tvrdí André Schürrle, stredopoliar Chelsea, ktorá by si mohla zahrať v druhom finále za posledné tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atlético madrid #José Mourinho #Diego Simeone #Chelsea FC