Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Arsenal, Neapol, Dortmund. Kto neprežije skupinu smrti?

Po žrebe hlavnej fázy Ligy majstrov ju označili za skupinu smrti. Vďaka priebehu si však zaslúži aj prívlastky najvyrovnanejšia či najzamotanejšia.

11.12.2013 08:30
Higuain Foto: ,
Gonzalo Higuaín.
debata

Futbaloví fanúšikovia sa dnes večer môžu tešiť na dramatické divadlo. Na jeho konci príde očakávané vyvrcholenie. Bude ním odpoveď na otázku, ktorý z trojice veľkoklubov z F-skupiny si nezahrá v osemfinále prestížnej Ligy majstrov. Zavládne smútok v Arsenale, Dortmunde či Neapole? Každý z ašpirantov na postup do vyraďovacej fázy pozná podmienky, ktoré musí splniť, aby si zabezpečil účasť medzi najlepšou šestnástkou európskych klubov. Najbližšie k nej má Arsenal.

Londýnčania môžu prehrať v Neapola aj o dva góly. Akákoľvek vyššia prehra by v prípade trojbodového zisku Dortmundu posunula do vyraďovacej fázy talianskeho a nemeckého vicemajstra.

„V Lige majstrov som odtrénoval viac ako 150 zápasov, no ešte nikdy som nezažil, aby mužstvo s dvanástimi bodmi nemalo istotu postupu. Je to neuveriteľné, no taká je realita,“ vraví Arséne Wenger, tréner Arsenalu. „Musíme však urobiť posledný krok. Vieme, že v Neapole môžeme prehrať, no bolo by veľkou chybou na to čo i len pomyslieť. Ideme si po víťazstvo,“ dodáva francúzsky expert.

Za beznádejnú nemôžno označiť ani situáciu Dortmundu, ktorý má taktiež všetko vo svojich rukách. Ak zverenci Jürgena Kloppa zdolajú Marseille, postúpia do osemfinále bez ohľadu na výsledok z Neapola. Remíza by im stačila v prípade, že Neapol nevyhrá nad Arsenalom. „Rozhodne nelamentujeme. Cieľ je jasný: chceme zimu prežiť v pozícii osemfinalistu Ligy majstrov,“ netají ambície Klopp.

V nezávideniahodnej pozícii je Neapol. Mužstvo, ktorému od novej sezóny šéfuje s kapitánskou páskou slovenský reprezentant Marek Hamšík, potrebuje zvíťaziť nad lídrom Premier League aspoň o tri góly. V takom prípade mu postup neunikne. Druhou možnosťou je zisk väčšieho počtu bodov, aký si prinesú z Marseille Dortmundčania.

„Sme v príšernej situácii. Ešte nikdy som nevidel, aby zo skupiny nepostúpilo mužstvo s deviatimi či dokonca dvanástimi bodmi,“ tvrdí Gonzálo Higuaín. „Nestrácame však nádej. Do záverečného duelu dáme všetky sily,“ dopĺňa argentínsky kanonier.

F-skupina je po utorku jedinou spomedzi ôsmich skupín, ktorá ešte nepozná ani jedného osemfinalistu. V A až D sú známi obaja, v E, G, H po jednom.

Stredajší program (20.45)

  • E-skupina: Schalke – Bazilej, Chelsea – Steaua Bukurešť
  • F-skupina: Marseille – Dortmund, Neapol – Arsenal
  • G-skupina: Austria Viedeň – Petrohrad, Atlético Madrid – FC Porto
  • H-skupina: AC Miláno – Ajax Amsterdam, FC Barcelona – Celtic

Kto ešte hrá o postup

E-skupina: Chelsea síce nemá istú prvú priečku, no postup áno. O druhé miesto si to v priamom súboji rozdajú Schalke a Bazilej. Nemecký zástupca stráca bod a tak musí bezpodmienečne zvíťaziť.

G-skupina: Atlético Madrid je jednoznačným víťazom skupiny. Blízko k postupu má aj Petrohrad. Ak totiž Porto nevyhrá na ihrisku Atlética, do osemfinále sa nepozrie. Remíza z Madridu by doň stále posúvala ruský celok, ktorý má s portugalským šampiónom lepšie vzájomné zápasy (1:0 a 1:1).

H-skupina: Barcelona je istým postupujúcim, ale prvú priečku ešte nemá istú. O druhé miesto sa pobijú vo vzájomnom zápase milánske AC s Ajaxom Amsterdam. Talianskemu veľkoklubu stačí remíza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neapol #arsenal #Borussia Dortmund