Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci valcujú Španielov. Aj bez Messiho a Ronalda

Namiesto španielskeho El Clásico uvidí legendárne Wembley nemecké Der Klassiker. Po polovici semifinálových bojov v Lige majstrov to tak rozhodne vyzerá.

26.04.2013 08:00
Bayern Mníchov - Barcelona Foto: ,
Franck Ribéry a Daniel Alves.
debata (1)

Keď pred dvoma týždňami vyžreboval Ruud van Nistelrooy v sídle UEFA semifinálové dvojice, fanúšikovia španielskeho futbalu sa akiste potešili. Z toho, že po prvý raz sa vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže sveta stretne dvojica gigantov z Pyrenejského polostrova. Naklonení tomu boli nielen oni, ale aj stávkové kancelárie a väčšina expertov.

Lenže už po úvodných meraniach síl je pravdepodobnosť londýnskej bitky o post najlepšieho európskeho klubu medzi Barcelonou a Realom mizivá. Katalánsky veľkoklub vyfasoval od Bayernu debakel 0:4, kráľovský si z Dortmundu odniesol nádielku 1:4. A tak na Nou Campe ani na štadióne Santiaga Bernabea v postup príliš neveria.

„K zápasu sme nepristúpili tak, ako sme mali. Dortmund nás vo všetkom predčil,“ vravel madridský kapitán Sergio Ramos, ktorého ďalšie slová nádeje vyznievajú skôr ako nútený prejav. „Odveta bude zložitá, ale musíme dúfať, že výsledok dokážeme zvrátiť,“ dodal skúsený obranca.

Podobne zneli aj hlasy z barcelonskej šatne. „Bayernu môžeme len zablahoželať. V odvete to budeme mať ťažké, ale pôjdeme do nej s cieľom vyhrať a pobiť sa o postup,“ tvrdil asistent trénera Jordi Roura.

Skôr sa však zdá, že o týždeň definitívne príde k tomu, s čím sa Španieli len ťažko budú vyrovnávať. V európskom klubovom futbale sa totiž po rokoch zrejme schyľuje k výmene stráží. Alebo skôr k presunutiu kráľovského žezla zo španielskych (najmä zásluhou Barcelony) do nemeckých rúk. „Nemci majú momentálne najsilnejšiu ligu na svete. Ich kluby nie sú zadĺžené, majú podporu médií aj silných sponzorov,“ vyhlásil pre idnes.cz Günter Bittengel, expert na bundesligu.

Pri pohľade na hráčsky materiál sa nad jeho slovami nejden fanúšik pozastaví. Veď tí najlepší na čele s nedostihnuteľným Lionelom Messim a famóznym Cristianom Ronaldom predsa pôsobia v Primera division. Lenže pozor: v Mníchove urobili hráči Bayernu z argentínskeho kanoniera – aj keď zotavujúceho sa zo zranenia – neviditeľnú figúrku. A vysoké hodnotenie by zrejme nedostal od odborníkov ani Ronaldo, ktorému k jedinému gólu pomohla po chybnej rozohrávke domáca obrana. Aj preto nedokázal Real zdolať Dortmund ani v treťom vzájomnom zápase tejto sezóny.

Nemeckí zástupcovia sú dobrým príkladom toho, že veľký úspech možno dosiahnuť aj bez tých najexkluzívnejších hviezd. Nie však bez peňazí – najmä v prípade Bayernu. Veď do Allianz Areny prišlo za posledné roky niekoľko výborných hráčov. Za šesť najdrahších zaplatil najúspešnejší nemecký klub bezmála 200 miliónov eur.

Odmenou mu je návrat na nemecký futbalový trón, ale aj účasť v minuloročnom finále Ligy majstrov, kde však smolne prehral s londýnskou Chelsea. Už o mesiac budú mať zverenci Juppa Heynckesa príležitosť na reparát – ale len v prípade, že sa Barcelona nepostará o zázrak.

1 debata chyba