Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina hrá proti Sparte, Slovanu vyžrebovali Stuttgart

Slovenský majster MŠK Žilina si v boji o skupinovú fázu Ligy majstrov zmeria sily s pražskou Spartou. Futbalisti Slovana Bratislava sa v play-off Európskej ligy (4. predkolo) stretnú s nemeckým VfB Stuttgart.

06.08.2010 12:16 , aktualizované: 13:58
Žilina Loveč 9 Foto:
Radosť hráčov Žiliny.
debata (17)

Zverenci českého kouča Pavla Hapala by mali prvý zápas odohrať na Letnej. Prvé zápasy play-off sa budú hrať 17., 18. augusta, odvety potom 24., 25. augusta. V tíme „rudých“ pôsobia viacerí Slováci, v zostave sa pravidelne objavujú mená Juraja Kucku, Igora Žofčáka aj Miloša Lačného. Tréner českého majstra Jozef Chovanec má slovenský pôvod, majiteľom klubu je slovenská finančná skupina, zápas bude mať teda logickú príchuť federálneho derby. Sparta sa do play-off prebojovalo po dvoch výhrach 1:0 nad poľským majstrom Lech Poznaň, v odvete ale stratila suspendovaných Mareka Matějovského, Libora Sionka a Bonyho Wilfrieda.

Budú sa Žilinčania radovať aj proti Sparte? Foto: ČTK
Žilina Loveč 8 Budú sa Žilinčania radovať aj proti Sparte?

„Sparta je rozhodne ťažký súper, no v tejto fáze súťaže už nie je žiadny outsider. Určite to bude zaujímavá konfrontácia pre slovenských aj českých fanúšikov. Osobne som nemal vytipovaný tím, proti ktorému by som si rád zahral. Hodnotiť silu Sparty je ešte priskoro, všetko si rozoberieme. Viem len toľko, že už prehrali dva ligové zápasy. Z hľadiska cestovania je určite Sparta prijateľnejšia voľba než povedzme Hapoel Tel Aviv,“ povedal v prvej reakcii po žrebe kapitán slovenského majstra Róbert Jež.

Žreb play off LM 2010/2011:

majstrovská skupina:
Red Bull – Salzburg – Hapoel Tel Aviv
Rosenborg Troindheim – FC Kodaň
FC Bazilej – Šeriff Tiraspoľ
Sparta Praha – **MŠK Žilina
** Anderlecht Brusel – Partizan Belehrad

nemajstrovská skupina:
Yong Boys Bern – Tottenham Hotspur
Sporting Braga – FC Sevilla
Werder Brémy – Samdoria Janov
Zenit Petrohrad – AJ Auxerre
Dynamo Kyjev – Ajax Amsterdam


„Zo súperov, ktorých sme mohli dostať, je Sparta jedným z tých, s ktorými by sme mohli hrať vyrovnanú partiu. Osobne som tipoval, že si zahráme proti Kodani, určite som si neželal Hapoel Tel Aviv. Sparta je mužstvo známe svojou tvrdosťou, všetko je však otvorené. V prvom zápase by bolo fajn uhrať aspoň taký výsledok ako v Loveči, rozhodne však chceme ísť do odvety s tým, že ešte bude o čo hrať, aby sa diváci mali na čo tešiť,“ doplnil spoluhráča obranca Mário Pečalka.

Žilina sa do poslednej fázy bojov o postup do elitnej skupinovej spoločnosti dostala cez maltského a bulharského šampióna FC Birkirkara, resp. Litex Loveč. S Birkirkavou síce v prvom zápase prehrala 0:1, no v odvete triumfovala 3:0, v Bulharsku na ihrisku Litexu remizovala 1:1, odvetu pod Dubňom vyhrala 3:1.

„Šošoni“ pred žrebom figuroval medzi nenasadenými tímami v tzv. majstrovskej vetve, päťnásobný majster SR sa v nej mohol stretnúť s jedným z kvinteta nasadených – FC Bazilej, Anderlecht Brusel, FC Kodaň, Hapoel Tel Aviv a Sparta Praha. Všetkých 20 tímov v play-off už má od UEFA garantovanú finančnú prémiu 2 milióny eur. V prípade postupu do skupiny každý jej účastník má zaručených minimálne 7 miliónov eur.

Duel proti Sparte bude mať špecifickú príchuť pre kouča Pavla Hapala: „Sparta je mimoriadne kvalitný súper, ale to boli všetci z kvinteta, ktoré sme mohli dostať. Špecifické bude, že naše zápasy budú mať príchuť rivalov bývalého spoločného štátu. Preto očakávam mimoriadnu mediálnu pozornosť a atraktivitu aj pre fanúšikov. Sparte sa síce v lige momentálne nedarí, prehrala dva zápasy, ale napríklad v Českých Budějoviciach šetrila viacero hráčov na odvetu s Lechom Poznaň. V Poľsku síce stratila pre tresty kvalitných a dôležitých hráčov Matějovského, Sionka aj Wilfrieda, ale myslím, že má dostatočne kvalitný káder, aby ich nahradila. Sparta je Sparta, to meno má zvuk, je to jeden z najlepších českých klubov v histórii. Bude sa na čo tešiť.“

Kvalifikačná fáza najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, má už druhý rok v rade zmenenú podobu. Hrajú sa štyri predkolá a tímy sú rozdelené do majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V praxi to znamená, že národní šampióni z krajín s nižším rankingom majú väčšiu šancu dostať sa do hlavnej súťaže, pretože sa nemôžu stretnúť s mužstvami z Anglicka, Francúzska, Grécka, Holandska, Nemecka, Portugalska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Španielska, Talianska a Turecka.

Prvenstvo v Lige majstrov obhajujú futbalisti... Foto: Reuters
Bayern Inter oslavy 3 Prvenstvo v Lige majstrov obhajujú futbalisti Interu Miláno.

Z každej vetvy postúpi do skupinovej fázy po päť tímov, pričom do hlavnej fázy je priamo nasadených 22 mužstiev – obhajca trofeje Inter Miláno, Chelsea Londýn, Manchester United, Arsenal Londýn, FC Barcelona, Real Madrid, FC Valencia, AS Rím, AC Miláno, Bayern Mníchov, Schalke 04, Olympique Lyon, Olympique Marseille, Rubin Kazaň, Spartak Moskva a Šachtar Doneck, Twente Enschede, CFR Kluž, Benfica Lisabon, Bursaspor, Panathinaikos Atény a Glasgow Rangers. Finále sa uskutoční 28. mája na londýnskom štadióne vo Wembley.

Slovan čaká nemecký Stuttgart

Futbalistom bratislavského Slovana prisúdil žreb play-off Európskej ligy bundesligový klub VfB Stuttgart.

Zverenci trénera Jozefa Jankecha, ktorí postúpili do boja o skupinovú fázu cez srbskú CZ Belehrad, začnú zápasom pred domácim publikom. Slovan mohol dostať za súpera aj niekoho zo zoznamu PSV Eindhoven, Beşiktaş Istanbul, Aston Villa, CSKA Sofia či BATE Borisov. Prvé súboje play-off EL sa uskutočnia 19. augusta, odvety potom 26. augusta.

„Dostali sme skutočne silného súpera, boli tam aj slabšie tímy. Vyslovene slabý však nebol nikto a radšej nemecký ako bulharský klub. O Stuttgarte nemáme zatiaľ príliš veľa informácii, zistíme však, čo sa bude dať a zrejme sa aj pôjdeme pozrieť na ich zápas. Začať doma určite nie je výhoda, takto to však vyšlo a musíme sa s tým vyrovnať,“ povedal tréner ŠK Jozef Jankech.

„Žreb ma príliš nepotešil. Chcel som, aby sme dostali CSKA Sofiu. Stuttgart je mimoriadne silný tím, rešpektujeme jeho silu. Cesta k úspechu bude viesť podobne ako v zápasoch so Zvezdou. Disciplína, nasadenie a bezchybná hra v obrane. Hrať prvý duel na domácej pôde nemusí byť nevýhoda, to ukáže až samotný priebeh zápasu,“ uviedol stredopoliar Slovana Erik Grendel.

//Dvojice 4. predkola Európskej ligy
//Paríž St. Germain (Fr.) – Maccabi Tel Aviv (Izr.)
Bayer Leverkusen (Nem.) – SC Tavria Šimferopoľ (Ukr.)
CSKA Moskva (Rus.) – Anorthosis Famagusta (Cypr.)
Hajduk Split (Chorv.) – Unirea Urziceni (Rum.)
Feyenoord Eindhoven (Hol. ) – KAA Gent (Belg.)
KRC Genk (Belg.) – FC Porto (Portug.)
DVSC Debrecín (Maď.) – PFC Litex Loveč (Bulh.)
Aris Solún (Gréc.) – Austria Viedeň (Rak.)
Galatasaray Istanbul (Tur.) – Karpaty Ľvov (Ukr.)
US Palermo (Tal.) – NK Maribor (Slovin.)
FC Bruggy (Belg.) – Dinamo Minsk (Biel.)
Omónia Nikózia (Cypr.) – Metalist Charkov (Ukr.)
FC Vaslui (Rum.) – OSC Lille (Fr.)
SSC Neapol (Tal.) – IF Elfsborg (Švéd.)
Sporting Lisabon (Portug.) – Bröndby Kodaň (Dán.)
Grasshopper Zürich (Švajč.) – Steaua Bukurešť (Rum.)
FC Liverpool (Angl.) – Trabzonspor (Tur.)
Celtic Glasgow (Škót.) – FC Utrecht (Belg.)
Borussia Dortmund (Nem.) – FK Karabach (Kaz.)
AIK Štokholm (Švéd.) – Levski Sofia (Bulh.)
Sturm Graz (Rak.) – Juventus Turín (Tal.)
Getafe (Šp.) – APOEL Nikózia (Cypr.)
Dundee United (Škót.) – AEK Atény (Gréc.)
AZ Alkmaar (Hol.) – FC Aktobe (Kaz.)
FC Dnepro Dnepropetrovsk (Ukr.) – Lech Poznaň (Poľ.)
Rapid Viedeň (Rak.) – Aston Villa (Angl.)
CSKA Sofia (Bulh.) – The New Saints (Ír.)
Besiktas Istanbul (Tur.) – IFK Helsinki (Fín.)
ŠK SLOVAN BRATISLAVA (SR) – VfB Stuttgart (Nem.)
Sibir Novosibirsk (Rus.) – PSV Eindhoven (Hol.)
FC BATE Borisov (Biel.) – CS Marítimo (Portug.)
FC Lausanne-Sport (Švajč.) – Lokomotiv Moskva (Rus.)
ETO Györ (Maď.) – Dinamo Záhreb (Chorv.)
BK Odense (Dán.) – Motherwell (Škót.)
PAOK Solún (Gréc.) – Fenerbahce Istanbul (Tur.)
Villarreal CF (Šp.) – FC Dnepr Mogilev (Biel.)
FC Temešvár (Rum.) – Manchester City (Angl.)

Žilinská gólová radosť.
Futbalisti Interu Miláno s trofejou pre víťaza.
17 debata chyba