Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA pracuje na štúdii česko-slovenskej futbalovej ligy

Európska futbalová únia sa intenzívne zaoberá návrhom spoločnej česko-slovenskej ligy. Už niekoľko týždňov prostredníctvom špeciálnej expertnej skupiny zadarmo pracuje pre Českomoravský futbalový zväz na štúdii celého projektu a približne do konca októbra by mala prísť s jej výsledkami. Tie potom posúdi zväz a aj české kluby na ligovom zhromaždení.

22.07.2010 21:38
Michel Platini Foto: ,
Prezident UEFA Michel Platini.
debata (7)

UEFA je myšlienke spoločnej súťaže bývalých federálnych partnerov pomerne naklonená. „Michel Platini chce na tomto príklade ukázať, že šport je špecifický. Zatiaľ čo v politike sa obe krajiny rozdelili, šport ich môže spojiť,“ povedal generálny sekretár ČMFS Rudolf Řepka.

Únia si od zväzu vyžiadala najmä rôzne štatistické údaje. „Spracovali sme sledovanosť a návštevnosť prvej a druhej ligy za posledné tri sezóny,“ priblížil Řepka. S UEFA je pravidelne v kontakte. „Naposledy sme spolu komunikovali pred troma dňami. Chceli spresniť nejaké informácie. Nás to nič nestojí, len úsilie a nasadenie.“

Analýza by podľa Řepku mala byť hotová do konca októbra alebo začiatku novembra. „UEFA príde s niekoľkými variantmi, ktoré potom môžu odsúhlasiť kluby. Najskôr s tým totiž musíme ísť na ligové zhromaždenie, ktoré by sa malo vyjadriť.“

Postoj klubov v súčasnosti nie je jednotný. Predovšetkým tímy, ktoré sa každoročne pohybujú v spodnej časti ligovej tabuľky, by mohli s projektom nesúhlasiť, keďže by im hrozil pád do nižšej súťaže. Počet českých klubov v spoločnej lige by sa totiž znížil na dvanásť.

„Bude záležať na tom, ako tá štúdia bude vyzerať. Ak by zlúčenie prinieslo napríklad pre každý klub v tejto lige o desať miliónov korún viac, asi by nepovedali nie. Ale môžeme tiež zistiť, že si po finančnej stránke nepolepšíme a že by spoločná liga zároveň mohla znížiť počet miest v európskych pohároch na štyri zo súčasných ôsmich pre obe asociácie,“ dodal funkcionár.

7 debata chyba