Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Weiss: Tvrdil som, že v lete bude Slovan lepší. Nemal som úplne pravdu

Vladimír Weiss (57) sa po desiatich rokoch vrátil vlani na lavičku bratislavského Slovana. Na Tehelnom poli má teraz za sebou rok a dva týždne.

25.05.2022 08:30
SR Futbal FL 8.kolo nadstavba titul Slovan... Foto: ,
Vladimír Weiss.
debata

Po záverečnom stretnutí uplynulého ročníka, v ktorom jeho zverenci remizovali so Žilinou, zostala otázka jeho ďalšieho pôsobenia v tíme majstra otvorená.

„Kontrakt sa mi končí o mesiac. Zatiaľ som od klubu oficiálnu ponuku nedostal,“ vravel uplynulú sobotu večer.

Aký bol váš rok na Tehelnom poli?

Mnohí ľudia si možno myslia, že trénovať Slovan je ľahké. Opak je pravdou. Tlak a očakávania sú vysoké. Slovan je veľký i historický klub, vážim si, čo dosiahol. Tí, ktorí v ňom pôsobia, sa musia podľa toho správať a aj riešiť problémy.

Čo bolo pre vás náročné?

Nie je jednoduché viesť hráčov z trinástich krajín. Každý má iný naturel. Získali sme v predstihu titul, čo sa od Slovana očakáva. Mohli sme vyhrať aj s rekordným náskokom, ale to sa nám nepodarilo. Ale neprišiel som do klubu, aby som lámal rekordy, ani aby som zbieral tituly a trofeje, čo je v Slovane a v týchto podmienkach povinnosť.

Chcel som, aby sa posúvali vyššie hráči. To je moje trénerské krédo. Dobrý nie je ten tréner, ktorý má tituly, ale ktorý zlepšuje hráčov. Mojím úsilím bolo priniesť do tímu nejaké nové myšlienky. Nie všetko mi vyšlo. Odohrali sme lepšie i slabšie zápasy, čo však považujem za prirodzené.

Futbalisti ŠK Slovan sa tešia zo zisku majstrovskej trofeje. Čítajte aj Bez víťazstva, no s trofejou. Slovan ukončil úspešnú sezónu remízou

Slovan túžil získať titul i Slovenský pohár podobne ako v dvoch predchádzajúcich ročníkoch…

Náš cieľ sme splnili čiastočne. Po finále pohára sme boli sklamaní, prehru beriem aj na seba. Úvod sezóny nebol jednoduchý, najmä psychicky. Sťahovali sme sa z Pasienkov na Tehelné pole.

Prebojovali sme sa s ťažkosťami do skupiny Konferenčnej ligy a tam sme chytili nejaké body. Nie je ľahké všetko vyhrať. Naše výkony boli kolísavé. Sezóna bola náročná a dlhá, odohrali sme 54 súťažných zápasov, mnohí hráči si k tomu pripisovali aj reprezentačné štarty.

Ako ste sa s jej nárokmi vyrovnávali vy?

Pre mňa to bolo takisto ťažké, cítim sa veľmi unavený. Predtým som za päť rokov absolvoval dovedna do päťdesiat reprezentačných zápasov. Vždy je najťažšie niečo obhajovať. Ani v zahraničí sa všetkým nepodarí obhájiť svoje pozície. Pozrite sa, ako skončila Legia Varšava. Slavia Praha nezískala titul…

Aká je slovenská liga?

Z tribúny je ľahšia, z lavičky ťažšia. Je dosť behavá, mladá, niektoré zápasy majú dobré fyzické parametre. Na môj vkus je v nej veľa zahraničných hráčov. Väčší priestor by mali dostať domáci futbalisti. Je to problém aj nášho klubu.

Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR futbal FL ŠK Slovan Bratislava TK jarná časť BAX Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss.

V kádri ste urobili postupne mnoho zmien. Odišli aj opory, Ratao, Nono, Strelec, Greif, De Kamps, Henty… Prišlo viacero nových hráčov. Ste spokojný so súčasným stavom?

Keby som bol spokojný, tak teraz oznámim, že som predĺžil zmluvu a všetko je ok. Ale nie je. Slovan prešiel mnohými zmenami, odišlo desať hráčov, desať ich prišlo.

Mužstvo sa nedá zmeniť čarovným prútikom z večera do rána. Chvíľu to trvá, postupne sme zapracovávali nových hráčov. Keď som nastúpil do klubu, bolo to dosť divoké, Greif chcel odísť, Strelec tiež.

Patria do širšieho kádra slovenskej reprezentácie. Nemohli ste ich udržať?

Hráčov, ktorí netúžili hrať za Slovan, som nechcel. Boli sme nútení ich predať a získať aj nejaké financie do klubu.

Museli sme si na seba zarobiť v Konferenčnej lige, čo sa nám aj celkom podarilo. Klub platí na naše pomery hráčov kráľovsky, vlani dostali aj prémie za Konferenčnú ligu, náklady sú veľké.

Ako hodnotíte reálnu silu mužstva?

Slovan má najlepšie mužstvo a najlepšie podmienky. To sedí, ale len doma. Na našu ligu to stačí. Na medzinárodnú úroveň už nie. Musí sa v budúcnosti zlepšiť. To nie je kritika do vlastných radov, to je jednoducho realita, tak ako ju vidím ja.

Určitú kvalitu máme, ale dôležité bude poučiť sa z chýb. Aj z tých pri transferoch, urobili sme ich všetci, aj vedenie klubu, aj ja. Nie všetky prestupy hráčov sa nám podarili. Ale nie všetko v živote vyjde. Musíme byť realisti a triezvo zvážiť, čo chceme a na čo mužstvo má.

FUTBAL-SC: Bratislava - Trnava choreo fans Čítajte viac Zranený Weiss, polícia v akcii. Priblížte si finálovú atmosféru

Potrebuje Slovan ďalšie zmeny v jeho skladbe?

Ak chce pomýšľať na lepšie výsledky v Lige majstrov, musí posilniť a omladiť káder. Nemáme prestarnuté mužstvo, lebo bez skúsených hráčov nedosiahneme nič. Ale musíme ho oživiť mladšou krvou. V nasledujúcej sezóne bude opäť náročný program.

V tejto sme mali aj zranených hráčov, niektorých dlhodobo, Vlado vypadol dva-tri razy z tímu. Potom sa každý ťažšie dostáva späť do tempa. Uvedomujem si aj neľahkú ekonomickú situáciu, musím ju aj ja ako tréner brať do úvahy, hoci to nie je môj džob.

V čom je podľa vás hlavný problém?

Niektorým hráčom sa končia zmluvy, niektorí z môjho pohľadu nemôžu splniť to, čo žiada vedenie klubu odo mňa, s nimi nepretavíme naše úsilie do úspechu.

Niekto si môže o hráčovi myslieť, že je dobrý, ale ja mám iný názor. To je dilema medzi mnou a niektorými funkcionármi. Uznávam, že nie som ľahká povaha, ale usilujem sa vložiť do tímu dušu, to najlepšie, čo viem.

Nahnevaný tréner Slovana Vladimír Weiss. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Vladimír Weiss Nahnevaný tréner Slovana Vladimír Weiss.

Po viacerých ligových či pohárových zápasoch ste verejne kritizovali niektorých hráčov. Ako to prijímali, ako reagovali?

Ako ktorí, niektorí negatívne, iní kritiku prijali. Pripomeniem Hrnčárov príklad. Druhý by sa pri mne zložil. On sa pustil správnym smerom a stal sa jedným z našich najlepších hráčov.

Aj keď sa môže stále zlepšovať, ale jeho srdce a dynamika v zápasoch sú neuveriteľné. Mustafiča sme zobrali z Nitry z hosťovania a dnes takisto patrí k najlepším v tíme. To sú pozitívne signály.

A negatívne?

Nie všetci hráči ma pochopili, alebo chceli pochopiť. Človek musí vedieť prijímať aj kritiku. Platí to aj o mne. Už neriešim ako v minulosti mnohé veci horúcou ihlou, ale svoj názor si poviem.

Ak mužstvo nehrá dobre, tak ho kritizujem, lebo žiadam od hráčov vždy to najlepšie. Nie všetko vždy vyjde ideálne, ale usilujem sa im vštepovať lásku k futbalu i profesionalitu. Niektorí sa zlepšili, niektorí stagnovali, ďalší hrali slabšie ako v minulej sezóne.

Po jarnom derby v Trnave, v ktorom ste vyhrali a titul bol na dosah, ste vraveli o spokojnosti, ale zároveň ste tvrdili, že nie ste šťastný. Boli v sezóne chvíle, keď ste prežívali úprimnú radosť?

Bol som šťastný vždy, keď sme ukázali našu lepšiu tvár. V Žiline sme hrali výborný futbal, otočili nepriaznivý stav. Alebo na pôde Pohronia sme odohrali katastrofálny prvý polčas, ale v druhom sme zabrali. Tešil som sa aj po pohárovom súboji s PAOK-om alebo v Berne, tam sme po prestávke naznačili svoj potenciál.

A bol som nešťastný v Ružomberku, hoci sme tam definitívne potvrdili titul. Sklamal ma prístup, nevyhrali sme, hoci od 50. minúty sme hrali proti desiatim. Vždy som išiel do práce s úsmevom, keď sme niečo budovali a videl som progres. Ubíjali ma situácie, keď som s mojou ťažkou povahou nedokázal presadiť myšlienky, ako som si predstavoval.

FUTBAL-SC: Bratislava - Trnava choreo fans Čítajte aj Zranený Weiss, polícia v akcii. Priblížte si finálovú atmosféru

Viete ustúpiť?

Uvedomujem si, že Slovan nie je môj klub, že sa musím držať v mantineloch a v úvodzovkách poslúchať, čo nie je vždy príjemné. V klube je veľa ľudí, ktorí Slovan milujú a robia preň maximum. A sú v ňom aj ľudia, ktorým som nesadol. Nik nie je dokonalý.

Nevedieme medzi sebou spory, ako by si niekto možno myslel. Ale ani sa neobjímame a nebozkávame každý deň, máme rôzne názory na futbal. Verím, že každý v klube chce Slovanu dobre, usiluje sa, aby napredoval, je len otázka, ako sa k tomu dopracujeme, s kým a čo to stojí.

Viackrát ste verejne sľúbili, že v lete bude Slovan lepší, silnejší. Platí to stále aj po roku vášho pôsobenia na Tehelnom poli?

Tvrdil som to pred zimnou prípravou. Myslím si, že som nemal úplne pravdu… Nie je vidieť, že by mužstvo malo byť v lete, v novej sezóne, silnejšie. Nedotiahli sme všetky rozrobené transfery. Dvaja kľúčoví hráči, ktorí mali prísť v lete, nás neposilnia. Musia prísť iní.

Slovan má veľa dobrých hráčov. Ale už som naznačil, že na Ligu majstrov, alebo na kvalitnú medzinárodnú súťaž, po ktorej všetci túžime, je to málo. Máme sa v čom zlepšovať, to už povedal starý i mladý Ivan, hovorím o tom aj ja.

Ako vidíte šancu, že budete pokračovať na lavičke Slovana?

Majiteľ má svoje videnie, ja iné, ďalší ľudia zasa iné. Ak sa stretneme v nejakých bodoch, bude mať logiku, aby sme pokračovali. Ak nie, život pôjde ďalej. Keď tu nezostanem, ďakujem Slovanu za šancu, ktorú mi dal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss