Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal pod palcom 1200 talentov. Rozvoj futbalu u nás brzdí naša mentalita

Pokladajú ho za trénerský talent. Martin Bittengl, ktorý na budúci týždeň oslávi 38. narodeniny, vyštudoval na pedagogickej fakulte telesnú výchovu a psychológiu a potom aj FTVŠ.

12.04.2022 08:30
SR Futbal FL 21.kolo Pohronie Slovan BBX Foto: ,
Martin Bittengl (vpravo) na lavičke Pohronia so svojím asistentom Lubomírom Adlerom.
debata

Futbalovo vyrastal v Plzni, kde robil aj prvé trénerské kroky. V januári prevzal tím Pohronia a do Žiaru nad Hronom pricestoval priamo z Kanady, kde pôsobil desať rokov.

Spojenie Kanada a futbal možno niekoho prekvapí. Akú úroveň má najpopulárnejšia hra v hokejovej krajine?

Rastúcu. Počet registrovaných hráčov, hovorím najmä o mládeži, je v kanadskom futbale desať i viackrát vyšší ako v hokeji, ktorý stále zostáva najpopulárnejší. Vo futbale sa urobilo obrovské množstvo práce.

Chodil som často na tréningy popredných tímov, bol som svedkom, keď Alphonso Davies prestupoval z Vancouvru Whitecaps do Bayernu Mníchov. V Kanade je zaujímavý mix národností a v širokej základni sa nájde dosť šikovných futbalistov.

Alphonso Davies Čítajte aj Narodil sa v utečeneckom tábore. Talent z Bayernu opísal prvý kontakt s hviezdami

Kanada sa zatiaľ predstavila na MS iba raz. Teraz vyhrala tabuľku kvalifikačnej zóny a zahrá si v Katare. Nebude len do počtu?

Pre Kanadu je postup splnenie sna. Vysoké ambície mať nebude, ale určite sa pokúsi ukázať atraktívnu futbalovú tvár. Nemyslím si, že postúpi zo skupiny, ale neskončí v nej ani posledná.

Pôsobili ste v akadémii klubu North Delta FC ako technický riaditeľ. Aká bola náplň vašej práce?

Je to trochu zložitejšie, moja práca bola veľmi rôznorodá. Keď sa u nás povie akadémia, tak si predstavíme asi osem-desať tímov. My sme mali 1200 hráčov, od päťročných po dorastencov.

Bol som aj šéftréner mládeže, viedol som často tréningy, zodpovedal som za vzdelávanie všetkých trénerov, výber hráčov, komunikáciu s rodičmi, spoluprácu so sponzormi i s univerzitami, kam odchádzali najlepší dorastenci. Mal som k dispozícii balík peňazí a tie som rozdeľoval do rôznych programov, ktoré som aj sám vytváral.

Kto v Kanade financuje takúto obrovskú akadémiu?

Peniaze plynú z troch zdrojov: od sponzorov, z vládnych grantov a od hráčov, ich rodičov, u nás by sme to mohli nazvať členskými príspevkami.

Aké vysoké sumy platia rodičia?

Práve táto položka je najvyššia, ide o viac peňazí ako u nás. Na nižšej úrovni sú to stovky dolárov, na vyššej tisíce. V Kanade je to bežná vec, ľudia platia za veľa vecí.

Ak rodičia chcú, aby sa ich deti naučili plávať, musia im zaplatiť kurzy. Plávanie nie je súčasťou výuky alebo krúžkov na školách, ako to často poznáme u nás.

Aká bola vaša cesta z Plzne do Vancouvru a k práci v akadémii?

Nebola priamočiara. Keď som ukončil druhú vysokú školu, chcel som skúsiť prácu v zahraničí. Komunikoval som s jedným futbalovým klubom v Sydney, ale táto možnosť padla. Môj spolužiak v Plzni pôsobil počas ZOH 2010 vo Vancouvri a rozprával mi, že v Kanade prudko stúpa záujem o futbal. Tak som sa tam vybral. Ako sa hovorí, na blind.

Radosť futbalistov Slovana po jednom z troch gólov v bráne DAC Dunajská Streda. Čítajte aj Miliónový hráč zabral aj v čase ramadánu. Má talent od Boha, vravel Weiss

Hneď ste sa uchytili vo futbale?

Bolo to komplikovanejšie, Vancouver je jedno z najdrahších miest na svete, hľadal som si rôzne práce, najmä na stavbách a päť mesiacov som posielal do rôznych organizácií svoj životopis.

Začal som pracovať v menšom klube v Richmonde, kde sa venovali dievčatám. Tam som dosiahol prvý úspech, zo štyristo hráčok sme ich počet zdvihli na 750. Na to som dodnes hrdý.

Vy ste si po čase založili aj vlastnú akadémiu…

Išlo o výberovú akadémiu, kde sme sa zameriavali na dodatočný tréning, chodili na rôzne turnaje. Ale bolo to veľmi náročné zladiť s prácou v Delte, kde som stále pôsobil. Vnímam to ako výbornú skúsenosť, ale neviem, či by som sa na to ešte raz dal.

Dá sa niečo z práce akadémií v Kanade uplatniť v českom či slovenskom mládežníckom futbale?

Dalo by sa to, ale museli by sa niektoré veci zmeniť. Napríklad aj mentalita ľudí u nás.

Martin Bittengl. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
SR Futbal Fortuna Liga 20. kolo TNX Martin Bittengl.

V akom zmysle?

V Kanade rodičia klubu veria, že sa bude o ich dieťa čo najlepšie starať. A keď im dáte námety, ako môže napredovať, berú túto spätnú väzbu vážne. V našich končinách to takto nefunguje. Ak rodičov upozorníte, v čom má ich dieťa nedostatky, obráti sa to proti vám, zväčša je dieťa najlepšie a hlúpy je tréner.

To je širší problém. Je to aj o atmosfére, optimizme, prajnosti v spoločnosti, v ktorej neexistuje toľko závisti. V Kanade je nastavená inak. Keď sa vyberiete čosi vybaviť na úrad v Česku, ľudí otravujete, zdržujete, ale v Kanade vás privítajú s úsmevom, usilujú sa vám pomôcť, vyjsť vo všetkom v ústrety, ste ich zákazník.

Ako ste sa vôbec dostali z Vancouvru do Žiaru nad Hronom?

Viacero rokov som sedel na niekoľkých stoličkách a nemal som vlastný tím. Chcel som si to vyskúšať. A aj v mužskom futbale. Z Plzne ma poznal Luboš Adler, ktorý je teraz mojím asistentom, ten sa so mnou spojil. Musel som sa rozhodnúť rýchlo, ale neľutujem to.

Ale o Pohroní a slovenskom futbale ste asi veľa nevedeli…

Priznávam, je to tak, ale v minulosti som cez Žiar roky cestoval. Za rodinou. Moja mama pochádza zo Slovenska. Žije v Česku, ale stále bez problémov prepne na peknú slovenčinu. Aj nedávno som bol na návšteve neďaleko Rimavskej Soboty u strýka a sesterníc.

SR Futbal FL 1. kolo Trenčín ViOn TNX Čítajte aj Ligové kolo sa v pondelok nedohrá. V Moravciach šarapatí covid

Už ste sa za tri mesiace zorientovali v slovenskom futbale?

Samozrejme. Mám pocit, že výkonnostne stúpa, má sľubný potenciál. V súťaži hrá dosť talentov, aj zo zahraničia, teším sa zo šance, ktorú som dostal.

V lige na prvú výhru stále čakáte…

Mohli sme získať viac bodov, mali sme k nim blízko. Prenasledovali nás aj zranenia, aj hráčov, ktorí patria do základnej zostavy. Kvalitnú náhradu za nich nemáme. Herné zlepšenie je evidentné, ale výsledkovo je to zlé.

Pohronie je posledné v tabuľke…

Nezískavame body, preto je to zložité. Nemáme to vo svojich rukách, ale budeme aj o teoretickú šancu do posledných chvíľ bojovať. Musíme byť však realisti. V klube viackrát vyhlásili, že aj keď mužstvo vypadne, futbal v Žiari bude existovať.

Pohronie Sereď Čítajte aj Trapas na žrebe. Pohronie a Dolná Ždaňa nie sú rozdielne kluby

Zostanete v klube?

To je otvorená otázka. Uvidíme, či bude o moju prácu záujem. Potom si musíme sadnúť a baviť sa o skladbe kádra a ďalších otázkach. Som otvorený komunikácii, nie som typ, ktorý odchádza od rozrobenej práce.

Máte aj kanadské občianstvo?

Mám český i kanadský pas a aj návrat do Kanady je jedna z možností. Ďalšia, že strávim nejaký čas v Česku, s mamou a bratom. Nebránim sa nijakej ponuke.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa #Martin Bittengl